Kalkulator podatkowy

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Kalkulator podatkowy

Post autor: kuba » 27 gru 2019, 21:32

Cześć,

kiedyś wspominałem, że pracuję nad narzędziem, które automatycznie obliczy należny podatek na podstawie wyciągu z IB/Lynx. Na chwilę obecną gotowe jest jedynie wyliczanie podatku od dywidend. Testowałem na swoim wyciągu w CSV z Lynx i wygląda w porządku. Gdyby ktoś chciał zerknąć to zapraszam na https://ibtax.eu.pythonanywhere.com/

Ważne: kalkulator przygotowałem według swojej najlepszej wiedzy, jednak nie jestem ekspertem od podatków i nie mogę wykluczyć ewentualnych błędów

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Kalkulator podatkowy

Post autor: Tomek » 27 gru 2019, 21:37

Super sprawa, chętnie przetestuję po nowym roku. A powiedz tylko, czy kalkulator uwzględnia różne stawki podatku zatrzymywanego u źródła w przypadku spółek zagranicznych lub MLP?

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 28 gru 2019, 07:46

Wiesz co, na razie mam do dyspozycji jedynie wyciąg z własnego konta i tam nie mam takich spółek. Natomiast jeśli ktoś ma takie spółki i da znać, że kalkulator nie działa dobrze, to wtedy będę w stanie to dorobić. Dlatego udostępniłem kalkulator w bardzo wczesnej wersji, żeby dostać szybki feedback.

Generalnie wszystko jest do zrobienia i poprawienia - jeśli coś nie działa dobrze, albo mogłoby działać lepiej to dawajcie proszę znać, będę poprawiał.

Nomad

Post autor: Nomad » 28 gru 2019, 11:22

Kuba, kalkulator fajna sprawa. Sprawdziłem na swoim wyciągu, podatek od dywidend wylicza prawidłowo (ale nie posiadam MLP).

Czy planujesz rozszerzyć kalkulator o premie opcyjne? W razie potrzeby, mogę podrzucić odpowiedni plik, zwierający transakcje na premiach.

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 28 gru 2019, 11:56

Plany są ambitne, chciałbym uwzględnić jak najwięcej rodzajów operacji (premie opcyjne również). Pierwotnie chciałem się wyrobić do kwietnia, żeby zdążyć z rozliczeniem za 2019 rok, ale nic nie obiecuję.

Jeśli chodzi o wyciąg, to wystarczy, że go wrzucisz do kalkulatora, to już go sobie będę mógł podejrzeć.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 28 gru 2019, 12:47

kuba pisze:
28 gru 2019, 11:56

Jeśli chodzi o wyciąg, to wystarczy, że go wrzucisz do kalkulatora, to już go sobie będę mógł podejrzeć.

Czyli rozumiem, że masz wgląd w każdy wyciąg jaki ktoś u Ciebie zapuszcza?
Jeśli tak, to moim zdaniem powinno być taka informacja.

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 28 gru 2019, 13:01

Jest taka informacja w regulaminie na stronie głównej
Użytkownik serwisu przesyłając wyciąg z konta brokerskiego wyraża zgodę na jego automatyczne i/lub ręczne przetwarzanie

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 08 sty 2020, 20:26

Dodałem obsługę odsetek, prowizji od przewalutowań i innych opłat.
W dalszym ciągu pracuję nad obliczaniem podatku od zakupu/sprzedaży akcji, opcji itp.

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 12 sty 2020, 12:06

Pozwalam sobie zacytować post z innego tematu:
Nomad pisze:
12 sty 2020, 11:05
Alternatywnie kolega z forum Kuba, zrobił prosty programu do przeliczania, można zweryfikować swoje wyliczenia, jest za free (no nielicząc przekazanych danych :))
viewtopic.php?f=4&t=419

Chciałbym tu wyjaśnić jedną kwestię: obecnie mam możliwość podglądu przesłanych wyciągów. Dlatego na stronie dałem informację, żeby usunąć z nich wrażliwe dane - dane właściciela, numer konta itp.
Wyciągów używam tylko i wyłącznie do testów aplikacji i nie mam zamiaru wykorzystywać ich do niczego innego.

W najbliższym czasie postaram się zmienić nieco sposób przetwarzania przesłanych wyciągów, tak aby każdy mógł wybrać, czy chce udostępnić swój wyciąg na potrzeby dalszego rozwoju aplikacji czy nie. W tym drugim przypadku wyciąg nie będzie nigdzie zapisywany, więc nie będę miał możliwości jego podglądu.

Jeśli chodzi o wyniki kalkulacji - są one przechowywane w bazie danych i ze względu na sposób w jaki działa aplikacja tak już zostanie. Natomiast dodam możliwość wyczyszczenia wyników, tak aby każdy mógł usunąć swoją kalkulację.

Usunałem też wszystkie dotychczasowe wyciągi i wyniki - nie chcę, żeby ktoś czuł się wprowadzony w błąd.

Nomad

Post autor: Nomad » 12 sty 2020, 19:16

Kuba, żeby było jasne, nie miałem nic złego na myśli. Nie chciałem użyć stwierdzenia "za darmo", że bo ogólnie uważam, że udostępnienie danych to też jakaś forma zapłaty. W przypadku Twojego Kalkulatora jest umieszczona odpisania informacja - więc wszystko fair!
Osobiście nie mam nic przeciwko udostępnianiu danych, ani ich dalszemu przetwarzaniu dla rozwoju takich projektów.

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 12 sty 2020, 20:36

Nomad, ja absolutnie nie czuję się urażony, chciałem jedynie doprecyzować, żeby być mega fair ;)

A kalkulator jest dostępny za darmo, bo wiele osób na forum dzieli się wiedzą, więc ja też chcę się czymś podzielić.
Jeśli ktoś ma chęć pomóc, to może udostępnić swój wyciąg - będę miał więcej danych testowych, więcej rodzajów operacji do analizy.
Jeśli ktoś chce tylko użyć kalkulatora to bardzo proszę, po to go robię :)

Nomad: dzięki, że chcesz pomóc - ponieważ wyczyściłem wszystkie dane, to jeśli możesz to wrzuć jeszcze raz swój wyciąg i zaznacz, że zgadasz się na jego przetwarzanie.

PS. Już dorobiłem to, o czym pisałem w poście powyżej.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 18 sty 2020, 12:58

hejka,
przy probie uploadu pliku csv dostaje: Server Error (500)

czy pozostalym uzytkownikom to dziala?
PS Kuba, czy mogę przekazać linka do tej stronki dalej (poza to forum)?

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 18 sty 2020, 14:37

Cześć,

dzięki za zgłoszenie błędu - postaram się jak najszybciej poprawić.
Może jeśli ktoś ma jakieś problemy, znajdzie błąd to piszcie do mnie na PW, nie ma chyba sensu zaśmiecać forum.

Odnośnie udostępniania linka - nie mam nic przeciwko, ale może poczekaj, aż Ci kalkulator zadziała i sam stwierdzisz czy warto :)

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 18 sty 2020, 14:41

jasna sprawa, dzięki i faktycznie pomyślimy o szerszej dystrybucji jak będzie stabilniej. Jam zwykł mawiać mój kolega "Slowly, slowly, catch the monkey" :) a drugie powiedzenie prosto od niemiaszków: "Langsam, aber sicher" :D czyli pomału, lecz pewnie :)
będę pisał jakby co na PW w razie dalszych problemów.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 19 sty 2020, 00:31

a jeszcze pytanko, czy te wyliczenia są po kursie NBP z dnia -D1 odnośnie transakcji? czy jak to jest liczone?

ODPOWIEDZ