Kalkulator podatkowy
Kalkulator podatkowy
Cześć,
kiedyś wspominałem, że pracuję nad narzędziem, które automatycznie obliczy należny podatek na podstawie wyciągu z IB/Lynx. Na chwilę obecną gotowe jest jedynie wyliczanie podatku od dywidend. Testowałem na swoim wyciągu w CSV z Lynx i wygląda w porządku. Gdyby ktoś chciał zerknąć to zapraszam na https://ibtax.eu.pythonanywhere.com/
Ważne: kalkulator przygotowałem według swojej najlepszej wiedzy, jednak nie jestem ekspertem od podatków i nie mogę wykluczyć ewentualnych błędów
kiedyś wspominałem, że pracuję nad narzędziem, które automatycznie obliczy należny podatek na podstawie wyciągu z IB/Lynx. Na chwilę obecną gotowe jest jedynie wyliczanie podatku od dywidend. Testowałem na swoim wyciągu w CSV z Lynx i wygląda w porządku. Gdyby ktoś chciał zerknąć to zapraszam na https://ibtax.eu.pythonanywhere.com/
Ważne: kalkulator przygotowałem według swojej najlepszej wiedzy, jednak nie jestem ekspertem od podatków i nie mogę wykluczyć ewentualnych błędów
Re: Kalkulator podatkowy
Super sprawa, chętnie przetestuję po nowym roku. A powiedz tylko, czy kalkulator uwzględnia różne stawki podatku zatrzymywanego u źródła w przypadku spółek zagranicznych lub MLP?
Wiesz co, na razie mam do dyspozycji jedynie wyciąg z własnego konta i tam nie mam takich spółek. Natomiast jeśli ktoś ma takie spółki i da znać, że kalkulator nie działa dobrze, to wtedy będę w stanie to dorobić. Dlatego udostępniłem kalkulator w bardzo wczesnej wersji, żeby dostać szybki feedback.
Generalnie wszystko jest do zrobienia i poprawienia - jeśli coś nie działa dobrze, albo mogłoby działać lepiej to dawajcie proszę znać, będę poprawiał.
Generalnie wszystko jest do zrobienia i poprawienia - jeśli coś nie działa dobrze, albo mogłoby działać lepiej to dawajcie proszę znać, będę poprawiał.
Kuba, kalkulator fajna sprawa. Sprawdziłem na swoim wyciągu, podatek od dywidend wylicza prawidłowo (ale nie posiadam MLP).
Czy planujesz rozszerzyć kalkulator o premie opcyjne? W razie potrzeby, mogę podrzucić odpowiedni plik, zwierający transakcje na premiach.
Czy planujesz rozszerzyć kalkulator o premie opcyjne? W razie potrzeby, mogę podrzucić odpowiedni plik, zwierający transakcje na premiach.
Plany są ambitne, chciałbym uwzględnić jak najwięcej rodzajów operacji (premie opcyjne również). Pierwotnie chciałem się wyrobić do kwietnia, żeby zdążyć z rozliczeniem za 2019 rok, ale nic nie obiecuję.
Jeśli chodzi o wyciąg, to wystarczy, że go wrzucisz do kalkulatora, to już go sobie będę mógł podejrzeć.
Jeśli chodzi o wyciąg, to wystarczy, że go wrzucisz do kalkulatora, to już go sobie będę mógł podejrzeć.
Jest taka informacja w regulaminie na stronie głównej
Użytkownik serwisu przesyłając wyciąg z konta brokerskiego wyraża zgodę na jego automatyczne i/lub ręczne przetwarzanie
Dodałem obsługę odsetek, prowizji od przewalutowań i innych opłat.
W dalszym ciągu pracuję nad obliczaniem podatku od zakupu/sprzedaży akcji, opcji itp.
W dalszym ciągu pracuję nad obliczaniem podatku od zakupu/sprzedaży akcji, opcji itp.
Pozwalam sobie zacytować post z innego tematu:
Chciałbym tu wyjaśnić jedną kwestię: obecnie mam możliwość podglądu przesłanych wyciągów. Dlatego na stronie dałem informację, żeby usunąć z nich wrażliwe dane - dane właściciela, numer konta itp.
Wyciągów używam tylko i wyłącznie do testów aplikacji i nie mam zamiaru wykorzystywać ich do niczego innego.
W najbliższym czasie postaram się zmienić nieco sposób przetwarzania przesłanych wyciągów, tak aby każdy mógł wybrać, czy chce udostępnić swój wyciąg na potrzeby dalszego rozwoju aplikacji czy nie. W tym drugim przypadku wyciąg nie będzie nigdzie zapisywany, więc nie będę miał możliwości jego podglądu.
Jeśli chodzi o wyniki kalkulacji - są one przechowywane w bazie danych i ze względu na sposób w jaki działa aplikacja tak już zostanie. Natomiast dodam możliwość wyczyszczenia wyników, tak aby każdy mógł usunąć swoją kalkulację.
Usunałem też wszystkie dotychczasowe wyciągi i wyniki - nie chcę, żeby ktoś czuł się wprowadzony w błąd.
Nomad pisze: ↑12 sty 2020, 11:05Alternatywnie kolega z forum Kuba, zrobił prosty programu do przeliczania, można zweryfikować swoje wyliczenia, jest za free (no nielicząc przekazanych danych :))
viewtopic.php?f=4&t=419
Chciałbym tu wyjaśnić jedną kwestię: obecnie mam możliwość podglądu przesłanych wyciągów. Dlatego na stronie dałem informację, żeby usunąć z nich wrażliwe dane - dane właściciela, numer konta itp.
Wyciągów używam tylko i wyłącznie do testów aplikacji i nie mam zamiaru wykorzystywać ich do niczego innego.
W najbliższym czasie postaram się zmienić nieco sposób przetwarzania przesłanych wyciągów, tak aby każdy mógł wybrać, czy chce udostępnić swój wyciąg na potrzeby dalszego rozwoju aplikacji czy nie. W tym drugim przypadku wyciąg nie będzie nigdzie zapisywany, więc nie będę miał możliwości jego podglądu.
Jeśli chodzi o wyniki kalkulacji - są one przechowywane w bazie danych i ze względu na sposób w jaki działa aplikacja tak już zostanie. Natomiast dodam możliwość wyczyszczenia wyników, tak aby każdy mógł usunąć swoją kalkulację.
Usunałem też wszystkie dotychczasowe wyciągi i wyniki - nie chcę, żeby ktoś czuł się wprowadzony w błąd.
Kuba, żeby było jasne, nie miałem nic złego na myśli. Nie chciałem użyć stwierdzenia "za darmo", że bo ogólnie uważam, że udostępnienie danych to też jakaś forma zapłaty. W przypadku Twojego Kalkulatora jest umieszczona odpisania informacja - więc wszystko fair!
Osobiście nie mam nic przeciwko udostępnianiu danych, ani ich dalszemu przetwarzaniu dla rozwoju takich projektów.
Osobiście nie mam nic przeciwko udostępnianiu danych, ani ich dalszemu przetwarzaniu dla rozwoju takich projektów.
Nomad, ja absolutnie nie czuję się urażony, chciałem jedynie doprecyzować, żeby być mega fair ;)
A kalkulator jest dostępny za darmo, bo wiele osób na forum dzieli się wiedzą, więc ja też chcę się czymś podzielić.
Jeśli ktoś ma chęć pomóc, to może udostępnić swój wyciąg - będę miał więcej danych testowych, więcej rodzajów operacji do analizy.
Jeśli ktoś chce tylko użyć kalkulatora to bardzo proszę, po to go robię :)
Nomad: dzięki, że chcesz pomóc - ponieważ wyczyściłem wszystkie dane, to jeśli możesz to wrzuć jeszcze raz swój wyciąg i zaznacz, że zgadasz się na jego przetwarzanie.
PS. Już dorobiłem to, o czym pisałem w poście powyżej.
A kalkulator jest dostępny za darmo, bo wiele osób na forum dzieli się wiedzą, więc ja też chcę się czymś podzielić.
Jeśli ktoś ma chęć pomóc, to może udostępnić swój wyciąg - będę miał więcej danych testowych, więcej rodzajów operacji do analizy.
Jeśli ktoś chce tylko użyć kalkulatora to bardzo proszę, po to go robię :)
Nomad: dzięki, że chcesz pomóc - ponieważ wyczyściłem wszystkie dane, to jeśli możesz to wrzuć jeszcze raz swój wyciąg i zaznacz, że zgadasz się na jego przetwarzanie.
PS. Już dorobiłem to, o czym pisałem w poście powyżej.
hejka,
przy probie uploadu pliku csv dostaje: Server Error (500)
czy pozostalym uzytkownikom to dziala?
PS Kuba, czy mogę przekazać linka do tej stronki dalej (poza to forum)?
przy probie uploadu pliku csv dostaje: Server Error (500)
czy pozostalym uzytkownikom to dziala?
PS Kuba, czy mogę przekazać linka do tej stronki dalej (poza to forum)?
Cześć,
dzięki za zgłoszenie błędu - postaram się jak najszybciej poprawić.
Może jeśli ktoś ma jakieś problemy, znajdzie błąd to piszcie do mnie na PW, nie ma chyba sensu zaśmiecać forum.
Odnośnie udostępniania linka - nie mam nic przeciwko, ale może poczekaj, aż Ci kalkulator zadziała i sam stwierdzisz czy warto :)
dzięki za zgłoszenie błędu - postaram się jak najszybciej poprawić.
Może jeśli ktoś ma jakieś problemy, znajdzie błąd to piszcie do mnie na PW, nie ma chyba sensu zaśmiecać forum.
Odnośnie udostępniania linka - nie mam nic przeciwko, ale może poczekaj, aż Ci kalkulator zadziała i sam stwierdzisz czy warto :)
jasna sprawa, dzięki i faktycznie pomyślimy o szerszej dystrybucji jak będzie stabilniej. Jam zwykł mawiać mój kolega "Slowly, slowly, catch the monkey" :) a drugie powiedzenie prosto od niemiaszków: "Langsam, aber sicher" :D czyli pomału, lecz pewnie :)
będę pisał jakby co na PW w razie dalszych problemów.
będę pisał jakby co na PW w razie dalszych problemów.
a jeszcze pytanko, czy te wyliczenia są po kursie NBP z dnia -D1 odnośnie transakcji? czy jak to jest liczone?