Bezpieczne spółki
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Bezpieczne spółki
Kilka spółek z kategorii value, które w ostatnim czasie zyskały sporo na wartości: KO, PG, JNJ. Powodem tych wzrostów było w dużej mierze szukanie bezpiecznej przystani na giełdzie i ucieczka ze spółek typu growth. Moim zdaniem w przypadku powrotu hossy na giełdzie jak i w przypadku pogłębienia spadków pieniądze powinny zacząć uciekać z tych akcji bo są przewartościowane i nie mają fundamentalnie dużego potencjału do wzrostu chyba, że ktoś inny uważa inaczej :) Wykresy wyglądają tak jakby zaraz miała zacząć się korekta.
PE Ratio 75.42
PE Ratio 23.90
PE Ratio 278.88
PE Ratio 75.42
PE Ratio 23.90
PE Ratio 278.88
Ostatnio zmieniony 24 lis 2018, 20:57 przez Ryszard Wielkouch, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Bezpieczne spółki
Hmm, w sumie ciekawa idea. Czyli short value + long growth i mamy hedge idealny :)
O, moje ulubione spółki! :) Pisałem tutaj o tzw "dividend aristocrats" przy okazji jednego z webinarów Tomka. Zarówno KO, PG jak i JNJ należą do tej grupy i świetnie nadają się do portfela "emerytalnego". Dorzuciłbym tutaj jeszcze O (Realty Income), o którym też pisałem, a który wzrósł ~15% na przestrzeni ostatnich 2 miesięcy. Z nowym rokiem postaram się skompletować jakieś wirtualne portfolio, które mniej więcej odpowiada temu co trzymam i wrzucę tutaj link do śledzenia w ramach eksperymentu.Ryszard Wielkouch pisze:Kilka spółek z kategorii value, które w ostatnim czasie zyskały sporo na wartości: KO, PG, JNJ.
Ach, ten bear market :P
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Nie śmiejcie się z niedźwiedzi, średnio raz na 10 lat mają rację :). Sentyment na giełdzie jest niski co pozwala wierzyć we wzrosty. Z drugiej strony przy zmianie trendu sentyment na nic się nie zda :)
To nawet ja muszę przyznać, że nieźle wyglądają vs obecne zawirowania (mam w zakładkach cały temat artykułów związanych z tymi spółkami dywidendowymi, po tym jak wrzucałeś właśnie info @Rastignac, dzięki!)
Jedynie JNJ wezmę pod lupę dla shorta, bo najsłabiej wygląda z tej całej paczki, ale ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony. We właściwym momencie, będę musiał przeznaczyć kilka % na tego typu spółki long.
Jedynie JNJ wezmę pod lupę dla shorta, bo najsłabiej wygląda z tej całej paczki, ale ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony. We właściwym momencie, będę musiał przeznaczyć kilka % na tego typu spółki long.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Powiedziałem a trzeba powiedzieć b ;)
Gdzieś przeczytałem taką myśl, że najmocniej spadają akcje tych spółek po których nikt się tego nie spodziewa. Wszystkie spółki były na swoich maksimach i przy oporze. Pewnie na innych szortach dało się lepiej zarobić, ale tu też nie ma co narzekać na tych nudnych szortach ;)
Gdzieś przeczytałem taką myśl, że najmocniej spadają akcje tych spółek po których nikt się tego nie spodziewa. Wszystkie spółki były na swoich maksimach i przy oporze. Pewnie na innych szortach dało się lepiej zarobić, ale tu też nie ma co narzekać na tych nudnych szortach ;)