Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

U mnie się kiedyś tak ładnie sprawował przy przelewach do tastyworks Alior Kantor.
ADAKO
Gość niedzielny
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

Sebo pisze: 12 wrz 2021, 15:56 Ale chodzi o bank pośredniczący, a nie z którego wysyłasz, Alior pobierze 30zł, ale bank pośredniczący też przyganie swoje.
Zostaje przetestowanie nowego banku, ale już widze minus, nie ma kursu, po jakim kupujemy, po następne nie można, zrobić zlecenia po ile chcemy kupić, to się odbywa z automatu z tego co widzę, czyli robimy przelew z PLN na konto USD, drugie to na razie maj bank pośredniczący ten, który ma IB, ale co z tego jak za miesiąc mogą mieć już inny bank pośredniczący,
Kurs jest, ale faktycznie nie można ustawić "automatu", by wymiana nastąpiła w momencie, gdy znajdzie się na wymarzonym przez nas poziomie. :). Wymiana następuje "on-line", w momencie kiedy zlecimy przelew na konto (u mnie np. USD).

Z ciekawostek, dzisiaj zrobiłem przewalutowanie i USD (około 1300) wysłałem o 14:55. Mam wiadomość w IB, z godziny 16:03, że pieniądze wpłynęły na konto maklerskie. Oczywiście żadnej opłaty po drodze. Czas przelewu wyszedł godzina 8 minut.
arku
Stały bywalec
Posty: 119
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

Sebo pisze: 14 wrz 2021, 08:48 Gdzie przelewałeś z ALior? W jakiej walucie ? Bo nie rozumiem teraz.
przelewałem złotówki z Alior banku do IB jako swift, koszt po stronie aliora 30 pln, żadnych kosztów banków posredniczących.
assocati
Posty: 1
Rejestracja: 15 wrz 2021, 20:18
Tu mieszkam: PO

Re: Interactive Brokers

Post autor: assocati »

Witajcie,
chciałbym dopytać kwestię odnośnie konta w IB. Czy faktycznie nie ma już opłaty 10$ za brak aktywności i czy są pobierane prowizje od zakupu akcji USA?
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Nie ma opłaty za brak aktywności. Prowizji od transakcji nie ma tylko dla rezydentów USA, bo konkurencja w USA przeszła na model bezprowizyjny.
Dla nas zostaje wybór pomiędzy modelem Fixed i Tiered. W praktyce jeśli nie obracasz milionami tańszy jest model Tiered, gdzie przy transakcji do 100 akcji płacisz $0,35. Koszty rosną liniowo - 200 akcji to prowizja $0,7 itd.

Warto uważać na prowizje giełd spoza USA, wliczając to np prowizje od wypłaconej dywidendy, które mogą sięgać kilkudziesięciu $.
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 309
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: The Hague

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

lenon pisze: 16 wrz 2021, 11:35

Warto uważać na prowizje giełd spoza USA, wliczając to np prowizje od wypłaconej dywidendy, które mogą sięgać kilkudziesięciu $.
Jakie prowizje masz na mysli? Na pewno pobieraja pelna dywidende bez wzgledu na tax treaty jakie istnieje miedzy Twoja rezydencja a gieldach na ktorej jest listowana spolka wyplacajaca dywidende (czyli np. dywidenda z spolki francuskiej bedzie opodatkowana 30% a nie 15/19% wynikajace z tax treaty).
Zibi
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 30 sie 2021, 19:55
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zibi »

Mam pytanie czy ktoś miał ten sam problem co ja i jak go rozwiązał.

Chodzi o MiFIR Information Update.
Jako Tax ID podaje PESEL a IB mnie nie przepuszcza dalej pisząc, ze jest invalid.

Co Wy tam wpisaliście NIP?
mishkha
Posty: 1
Rejestracja: 14 mar 2021, 13:24
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: mishkha »

Tak, wpisałem NIP i przepuścił mnie dalej.
marcel.galan7
Stały bywalec
Posty: 26
Rejestracja: 17 wrz 2021, 22:12
Tu mieszkam: Gdańsk

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcel.galan7 »

Czy na Interactive Brokers jest dostęp do ETF na amerykański rynek np. technologie? Ale nie poprzez cfd. Ewentualnie gdzie szukać europejskich?
Zibi
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 30 sie 2021, 19:55
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zibi »

mishkha pisze: 17 wrz 2021, 21:23 Tak, wpisałem NIP i przepuścił mnie dalej.
A wpisywałeś myślniki, spacje lub inne znaki poza cyframi?
Awatar użytkownika
Dżin
Stały bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 14 mar 2021, 13:06
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Dżin »

NIP przechodzi. Bez znaków czy spacji.
WOJTEK
Gość niedzielny
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2021, 15:27
Tu mieszkam: wołomin

Re: Interactive Brokers

Post autor: WOJTEK »

Ja w formularzu W-8BEN wpisałem NIP z z literami PL może dlatego potrącają mi z dewidendy 30%
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 96
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

Pytanko mam czy w IB używacie algosów? Jeśli tak, to których i w jakich sytuacjach? Chciałbym się z tym oswoić i coś popróbować.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Broker niestety nie posiada, zbyt wielu walut do przelewu, komuś się udało przelać CAD, broker aktualnie nie podaje tej waluty ani rachunku, wewnętrznie ją ma, ale nie daje możliwości, by zrealizować przelew do nich.
ADAKO
Gość niedzielny
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

Kod sms przy logowaniu, ktoś wie jak się tego pozbyć? Nie chce mi się szukać telefonu za każdym razem. W Lynx też tak miałem na początku, ale już nie pamiętam czy support zdjął, czy samo "ustało" po jakimś czasie.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Używam aplikacji. O ile pamiętam, to daje się przestawić w zapleczu.
ADAKO
Gość niedzielny
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

winnie-the-pooh pisze: 21 wrz 2021, 21:25 Używam aplikacji. O ile pamiętam, to daje się przestawić w zapleczu.
Co to jest "zaplecze" ? Szukałem w ustawieniach i nie widać łatwo.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Portal webowy do zarządzania kontem, tam gdzie włączasz uprawnienia do handlu, abonujesz dane notowań itp.
ADAKO
Gość niedzielny
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

winnie-the-pooh pisze: 22 wrz 2021, 21:20 Portal webowy do zarządzania kontem, tam gdzie włączasz uprawnienia do handlu, abonujesz dane notowań itp.
Ok, wertowałem wiele razy, nie mogę znaleźć.
Czy wszyscy przechodzą do porządku dziennego z każdorazowym wpisywaniem kodu z SMS-a, wygasło im to samoistnie, czy wyłączyli sobie to gdzieś?
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Mam tylko Lynx, zakładam, że IB jest bardzo podobne.
Ale pogrzeb tutaj:
User Settings -> Security -> Secure Login System
U mnie to wygląda tak jak na zrzucie. Mam aktywowaną aplikację Lynx, gdzie zatwierdzam logowania. Wcześniej używałem aplikacji IBKR do tego samego. Może aktywowanie aplikacji pozwoli na wyłączenie 2FA przez SMS.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (34.4 KiB) Przejrzano 1536 razy
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

NO ale to wył sms, ale wł, że dalej telefon musisz mieć koło siebie, by skanować kod, logowanie poprzez kod bądź sms to mega upierdliwe logowanie, pisz do supportu. Daj znać jak coś napiszą.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

U mnie działa potwierdzanie logowania przez wiadomość PUSH w aplikacji IBKR lub Lynx.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Czyli musisz mieć, zawsze, że sobą telefon.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Tak. W sumie tak działa 2FA. Two Factor Authentication.
ADAKO
Gość niedzielny
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

winnie-the-pooh pisze: 30 wrz 2021, 21:34 Tak. W sumie tak działa 2FA. Two Factor Authentication.
Ale w LYNX tego nie mam, a kiedyś było, musieli "usunąć". Ciekawe czy jest jakiś sposób wyłączenia samodzielnie :(.
ODPOWIEDZ