Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
reuptake
Stały bywalec
Posty: 47
Rejestracja: 06 kwie 2021, 11:27
Tu mieszkam: Jeszcze Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake »

Wiecie może jak wyłączyć "fractional shares"?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Spróbuj je odhaczyć logując się na zaplecze IB przez stronę www (zakładka Settings - Account Settings - Trading Permission).
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Czy oni już zakończyli całkowicie ta migracje ?
Jakie są dostępne teraz waluty ?
Patriko
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2021, 12:55
Tu mieszkam: Poznań

Re: Interactive Brokers

Post autor: Patriko »

Wiecie może czy na koncie demo w interactive broker jest możliwość rozgrywania strategi bull put spread. Chciałem wypróbować na demo ale coś nie mogę nie wiem może coś źle robię chciałem np kupić akcje Amat wrzucę screen może ktoś poradzi co robię źle
Załączniki
Screenshot_20210611_171821_atws.app.jpg
Screenshot_20210611_171821_atws.app.jpg (370.48 KiB) Przejrzano 2522 razy
Screenshot_20210611_171830_atws.app.jpg
Screenshot_20210611_171830_atws.app.jpg (381.52 KiB) Przejrzano 2522 razy
Screenshot_20210611_171857_atws.app.jpg
Screenshot_20210611_171857_atws.app.jpg (528.3 KiB) Przejrzano 2522 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Przecież w tym komunikacie zostało napisane, że potrzebujesz mieć co najmniej równowartość 2000€ (na prawdziwym koncie), aby móc wystawiać krótkie pozycje (Short PUT). Na IB konto demo jest odzwierciedleniem konta rzeczywistego i nie przejdzie na nim żadna transakcja, która nie przeszłaby w realnym świecie.

PS. Jak wklejasz screeny z komórki, to zmniejszaj je proszę, żeby były bardziej czytelne. W postach przydało by się też trochę więcej przecinków.
reuptake
Stały bywalec
Posty: 47
Rejestracja: 06 kwie 2021, 11:27
Tu mieszkam: Jeszcze Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake »

Tomek pisze: 10 cze 2021, 06:47 Spróbuj je odhaczyć logując się na zaplecze IB przez stronę www (zakładka Settings - Account Settings - Trading Permission).
Dzięki wielkie! Może zadziała, bo jak próbowałem to zrobić tak jak oni polecali, to miałem tylko opcję US Fractional Shares (bałem się, że jak to wyłączę, utracę dostęp do wszystkich akcji).
lefon1
Posty: 1
Rejestracja: 15 cze 2021, 21:31
Tu mieszkam: pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: lefon1 »

Witam!

Czy jest możliwość skanowania akcji w IB, tzn. żeby wychodziła mi lista akcji z warunkiem, np. wszystkie powyżej jakiejś średniej, ale żeby koniecznie było to zawężone jedynie do akcji wchodzących w skład S&P500?

Ewentualnie macie jakieś inne pomysły, jak to rozwiązać?
arku
Stały bywalec
Posty: 119
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

lefon1 pisze: 15 cze 2021, 21:44 Witam!

Czy jest możliwość skanowania akcji w IB, tzn. żeby wychodziła mi lista akcji z warunkiem, np. wszystkie powyżej jakiejś średniej, ale żeby koniecznie było to zawężone jedynie do akcji wchodzących w skład S&P500?

Ewentualnie macie jakieś inne pomysły, jak to rozwiązać?
TradingView
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 309
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: The Hague

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

IBKR ma tez jakies wbudowane skanery (na podstawie kilkudziesieciu wskaznikow). Nie ma chyba mozliwosci tworzenia swoich kryteriow, ale to co jest powinno wystarczyc.
Time_On_the_Market
Posty: 1
Rejestracja: 23 cze 2021, 16:15
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: Time_On_the_Market »

Witajcie,

czy ktoś może rozkminił ostatecznie jak najkorzystniej zrobić tak, żeby z posiadanych w polskim banku PLN zrobić posiadane w Interactive Brokers USD? Chodzi mi oczywiście o fakt, że Interactive Brokers nie ma już konta w Polsce więc trzeba robić przelew zagraniczny. I teraz pytanie która z poniższych opcji jest najlepsza:
(1) wymienić w Polsce PLN na EUR (przez Walutomat) i potem zrobić przelew SEPA do Interactive i wymienić EUR na USD już w Interactive
(2) jednak ponieść koszty przelewu zagranicznego i przelać PLN do Interactive i tam zrobić wymianę na USD
(3) wymienić w Walutomacie PLN na USD i zrobić przelew zagraniczny już w USD?

Co wychodzi najkorzystniej biorąc pod uwagę koszty przelewu zagranicznego, spready i prowizję za przewalutowanie? Przelewy będą rzędu 10-30k (PLN) miesięcznie. Any thoughts? :)
Hubert
Stały bywalec
Posty: 74
Rejestracja: 20 mar 2021, 19:20
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert »

Do 20 k pln wymieniaj walutomat powyżej przelew swift i wymiana w IB . Założenie spread 2 grosze na kursie w walutomat.
Tylko to dotyczy wysyłki euro do Niemczech USD to nie wiem
arku
Stały bywalec
Posty: 119
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

Ja przelewam PLN, płacę prowizje 30 zet i u brokera wymieniam na potrzebną walutę
Ekspata
Gość niedzielny
Posty: 14
Rejestracja: 14 mar 2021, 20:16
Tu mieszkam: Londyn

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ekspata »

Dostałem maila od Interactive Brokers. Od 1 lipca eliminują miesięczną opłatę za brak aktywności.
"Monthly Account Inactivity Fees Eliminated
Dear Client,
While many of our clients actively trade or maintain substantial equity in their account, we have decided to eliminate our monthly inactivity fee so there are no impediments to maintaining an account with IBKR.
Effective July 1, 2021, you will no longer be charged USD 10 for not maintaining a minimum balance or transaction activity for account U****. This change will be reflected in your August 2021 account statement."
buk0f
Stały bywalec
Posty: 33
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

A jak wygląda sprawa z pierwszą wpłatą? Dalej to jest $10k czy to też już znieśli, bo na internecie widzę sprzeczne informacje?
Jeżeli znieśli to teraz IB jest praktycznie najtańszym brokerem z odstępem na cały świat, opcjami, ułamkowymi akcjami i stosunkowo tanim marginem?
Czy są jeszcze jakieś inne opłaty poza kupnem/sprzedażą?
Ekspata
Gość niedzielny
Posty: 14
Rejestracja: 14 mar 2021, 20:16
Tu mieszkam: Londyn

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ekspata »

buk0f pisze: 08 lip 2021, 20:43 A jak wygląda sprawa z pierwszą wpłatą? Dalej to jest $10k czy to też już znieśli, bo na internecie widzę sprzeczne informacje?
Jeżeli znieśli to teraz IB jest praktycznie najtańszym brokerem z odstępem na cały świat, opcjami, ułamkowymi akcjami i stosunkowo tanim marginem?
Czy są jeszcze jakieś inne opłaty poza kupnem/sprzedażą?
Dodatkowe opłaty będą opcjonalne np. za dostęp do notowań w czasie rzeczywistym, serwisy informacyjno-analityczne itp.
Wpłatę zredukowali do 2000$. A teraz widzę na ich stronie w dziale FAQu, że nie ma minimum dla niektórych kont.

"FAQ: What is the minimum deposit to open an account at Interactive Brokers?
There is no minimum required deposit to open a Cash Account at Interactive Brokers.
Due to the vast offering of account types and structures at Interactive Brokers, certain accounts do have required minimum deposits. Please see a few examples below for more details.
Margin: minimum deposit requirement is USD 2,000 (or the non-USD equivalent).
For a U.S. resident or a non-U.S. resident whose account is carried by IB LLC or IB UK to be a Pattern Day Trader, a minimum deposit of USD 25,000 (or the non-USD equivalent) is required by regulation. If you open a margin account with less than USD 25,000, you will be limited to 4 day trades in a rolling 5 day span. Non-U.S. residents whose accounts are carried by IBKR Australia, IB Canada, IBKR Luxembourg, IBKR Central Europe, IB Hong Kong, IBKR Singapore, IB Japan and IB India are not subject to the Pattern Day Trading Rule.
Portfolio Margin: minimum deposit requirement is USD 110,000 (or the non-USD equivalent)."
domi
Gość niedzielny
Posty: 10
Rejestracja: 14 mar 2021, 12:52
Tu mieszkam: Świat

Re: Interactive Brokers

Post autor: domi »

buk0f pisze: 08 lip 2021, 20:43 A jak wygląda sprawa z pierwszą wpłatą? Dalej to jest $10k czy to też już znieśli, bo na internecie widzę sprzeczne informacje?
Jeżeli znieśli to teraz IB jest praktycznie najtańszym brokerem z odstępem na cały świat, opcjami, ułamkowymi akcjami i stosunkowo tanim marginem?
Czy są jeszcze jakieś inne opłaty poza kupnem/sprzedażą?
Nie ma tego minimum jak 10K, nie ma innych stałych opłat
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Wie ktoś dlaczego nie wyświetla się prowizja, ile będzie wynosić ?
(Tired)
Załączniki
IMG_20210715_212246.png
IMG_20210715_212246.png (156.18 KiB) Przejrzano 1533 razy
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Pytanie kolejne, o co chodzi z tą automatyczna konwersja do waluty bazowej, jak to się odbywa i z tego co rozumiem, nie jest to po Forex więc też opłata nie jest pobierana.
Przykład waluta bazowa USD a na koncie jest euro.
Michal_Hubert
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 22 kwie 2021, 17:30
Tu mieszkam: Gotham City

Re: Interactive Brokers

Post autor: Michal_Hubert »

Sebo pisze: 19 lip 2021, 19:25 Pytanie kolejne, o co chodzi z tą automatyczna konwersja do waluty bazowej, jak to się odbywa i z tego co rozumiem, nie jest to po Forex więc też opłata nie jest pobierana.
Przykład waluta bazowa USD a na koncie jest euro.
To nie jest wymiana w sensie, że wpłacasz złotówki i z automatu masz wymieniane na walutę bazową. To jest do celów księgowych. Jak wpłacisz 100 PLN to do celów księgowych biorą wartość 100 PLN w walucie bazowej wg jakiegoś tam kursu z danego dnia.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Tyle, że wcześniej widziałem euro a teraz już ich nie widzę, tylko dolary.
Czyli jak masz 5 walut to widzisz tylko jedna walutę bazowa ?
Załączniki
IMG_20210723_002810.png
IMG_20210723_002810.png (95.71 KiB) Przejrzano 1262 razy
Ekspata
Gość niedzielny
Posty: 14
Rejestracja: 14 mar 2021, 20:16
Tu mieszkam: Londyn

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ekspata »

Sebo pisze: 22 lip 2021, 19:28 Tyle, że wcześniej widziałem euro a teraz już ich nie widzę, tylko dolary.
Czyli jak masz 5 walut to widzisz tylko jedna walutę bazowa ?
Będziesz widział wszystkie waluty jakie posiadasz, oraz w jakich masz minus. Jak w danej walucie będziesz miał zero to po jakimś czasie przestanie Ci tę walutę wyświetlać.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Czasem widać zero, ale jest np. 0,35. Tylko platforma zaokrągla.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

No właśnie nie widzę euro, a ta walutę przelałem, po paru dniach pojawiły mi się dolary a euro zniknęło.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Zerknij na raport "Activity" - tam znajdziesz wszystkie operacje, także ruchy gotówkowe.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Dzięki za info. Sprawdziłem, to oni zamienili, ja takiego zlecenia nie dawałem, zastanawia mnie czemu oni zmieniają mi waluty? Jutro przeleje znowu jakąś kwotę na testy i zobaczę, pisałem do nich jakiś czas temu ale zero odzewu.
W tym sprawozdaniu, nie ma żeby jakieś opłaty pobrali, to wygląda jakby automatycznie robili konwersję na walutę bazową.
Nie wiem co to znaczy price 1.000?
Załączniki
IMG_20210726_230211.png
IMG_20210726_230211.png (184.18 KiB) Przejrzano 1000 razy
IMG_20210726_225540.png
IMG_20210726_225540.png (209.46 KiB) Przejrzano 1000 razy
ODPOWIEDZ