Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Awatar użytkownika
Besso
Moderator
Posty: 38
Rejestracja: 13 mar 2021, 21:24

Interactive Brokers

Post autor: Besso »

Archiwalny wątek: -> Interactive Brokers

Dalszą dyskusję, proszę prowadzić tutaj.
keyfodet
Posty: 3
Rejestracja: 13 mar 2021, 22:37

Re: Interactive Brokers

Post autor: keyfodet »

Jak teraz wygląda proces wpłacania pieniędzy do IB (np PLN)? Z tego co widzę teraz wszystkie przelewy mają iść do JPM w Niemczech, a nie przez polski oddział city. Widziałem niedawno posty o tym, no ale niestety przepadły.
Wojtas

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas »

Przelewasz SWIFTem, czyli przelewem zagranicznym. Przy jego pomocy możesz przesłać każdą walutę, w tym PLN.
Możesz też przelać przelewem SEPA, czyli przelewem europejskim. Ale tym przelewem możesz przesłać tylko EUR.
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 309
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: The Hague

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

Polecam ustawić sobie base currency EUR i przelewać EUR (po przewalutowaniu w kantorze walutowym/w banku
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Base currency nie ma znaczenia, ponieważ to jest tylko waluta służąca do wyświetlania zunifikowanych informacji odnośnie zysków i strat, do generowania statementów etc. Można mieć cały czas ustawioną walutę bazową na USD czy EUR, a przelewów dokonywać w PLN lub na odwrót.
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 309
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: The Hague

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

Tomek pisze: 18 mar 2021, 12:53 Base currency nie ma znaczenia, ponieważ to jest tylko waluta służąca do wyświetlania zunifikowanych informacji odnośnie zysków i strat, do generowania statementów etc. Można mieć cały czas ustawioną walutę bazową na USD czy EUR, a przelewów dokonywać w PLN lub na odwrót.
Hm wydawało mi się, że przy transferze swiftem dochodzą jakieś niefajne prowizje/opłaty podczas gdy dla SEPA prowizja za wykonane przelewu w EUR to zawsze 1eur.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

No tak, ale samo ustawienie base currency na EUR jest zbędne, bo to dwie zupełnie różne rzeczy. Mając base currency ustawione na USD albo PLN, też można zrobić przelew SEPA w euro i nie nastąpi żadne przewalutowanie, tylko na koncie zostaną zaksięgowane te wpłacone euro. Trzeba tylko zwrócić uwagę, aby wygenerować sobie dobry numer rachunku do wpłat, tj. rozliczany w euro (Settings -> Transfer funds).
arku
Stały bywalec
Posty: 119
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

Ostap_Bender pisze: 18 mar 2021, 14:37
Tomek pisze: 18 mar 2021, 12:53 Base currency nie ma znaczenia, ponieważ to jest tylko waluta służąca do wyświetlania zunifikowanych informacji odnośnie zysków i strat, do generowania statementów etc. Można mieć cały czas ustawioną walutę bazową na USD czy EUR, a przelewów dokonywać w PLN lub na odwrót.
Hm wydawało mi się, że przy transferze swiftem dochodzą jakieś niefajne prowizje/opłaty podczas gdy dla SEPA prowizja za wykonane przelewu w EUR to zawsze 1eur.
opłaty zależą od Twojego banku. Ja płace u siebie 30 pln za przelew zwykły, 50 za pilny (swift)
Awatar użytkownika
pixel
Posty: 2
Rejestracja: 18 mar 2021, 21:40
Tu mieszkam: Wrocław

Re: Interactive Brokers

Post autor: pixel »

Cześć,
czy po migracji na Węgry zniknął dostęp do giełdy SEHK?
próbuję wysłać zlecenie i otrzymuję "invalid exchage" :-(

Wczesniej mogłem kupować w HK... przejrzałem autoryzacje w ustawieniach konta i tam na liście jest HK dla akcji i opcji...

Paweł
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 309
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: The Hague

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

pixel pisze: 18 mar 2021, 21:43 Cześć,
czy po migracji na Węgry zniknął dostęp do giełdy SEHK?
próbuję wysłać zlecenie i otrzymuję "invalid exchage" :-(

Wczesniej mogłem kupować w HK... przejrzałem autoryzacje w ustawieniach konta i tam na liście jest HK dla akcji i opcji...

Paweł
Ja będąc w IBKR IE nie mam problemu z dostępem do HongKongu
arku pisze: 18 mar 2021, 17:54 opłaty zależą od Twojego banku. Ja płace u siebie 30 pln za przelew zwykły, 50 za pilny (swift)
arku pisze: 18 mar 2021, 17:54
Swift liczy prowizję od procentu kwoty wpłaty (+ przy mniejszych kwotach jest jakaś minmalna stała prowizja)
Awatar użytkownika
pixel
Posty: 2
Rejestracja: 18 mar 2021, 21:40
Tu mieszkam: Wrocław

Re: Interactive Brokers

Post autor: pixel »

Thx.

nie wiem dlaczego zlecenie się wygenerowało bez określenia "destination" - było ---[INVALID]---
Po wklikaniu się w modify poprawiłem na SEHK i przeszło.
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Ostap_Bender pisze: 18 mar 2021, 12:00 Polecam ustawić sobie base currency EUR i przelewać EUR (po przewalutowaniu w kantorze walutowym/w banku
Zakładając, że dysponujemy PLN, jedna opcja to właśnie przewalutowanie na EUR w kantorze/banku, przerzucenie tego SEPĄ do IB i na miejscu wymiana na USD. Base currency na koncie nie ma znaczenia.

Dla mnie korzystniej było skorzystać z Alior Kantora i ich 'licznika'. Wymieniam u nich PLN na USD (np 10000), taką kwotę mogę w ramach tego licznika przelać bezkosztowo SWIFTem. Tak więc odpada mi jedno przewalutowanie.
Idealnie byłoby przelać bezkosztowo PLN do IB i tam wymienić na USD (tak jak przed migracją), ale niestety Alior Kantor na to nie pozwala - nie istnieje 'licznik' dla PLN.

Generalnie to co robi ostatnio IBCE to jakiś kiepski żart. Po migracji brak obsługi wielu walut, utrata kluczowych funkcjonalności typu fundamental explorer, ograniczenia funkcjonalności w innych oknach (gdzie jest upside, model price itd?), problemy z zasileniem rachunku. Jeżeli oferują swoje usługi rezydentom danego kraju powinni zapewnić lokalne konta do wpłat/wypłat.

Jakimś cudem w IBIE wszystko gra, Lynx zmigrował moje konto do IBIE zamiast IBCE - zero problemów z funkcjonalnością, waluty bez zmian.
mlubinski
Stały bywalec
Posty: 54
Rejestracja: 15 mar 2021, 08:31
Tu mieszkam: DE

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski »

lenon pisze: 19 mar 2021, 09:42 Jakimś cudem w IBIE wszystko gra, Lynx zmigrował moje konto do IBIE zamiast IBCE - zero problemów z funkcjonalnością, waluty bez zmian.
jaką masz rezydencję, że cię przenieśli do IBIE ? zastanawiam się od czego to zależy...
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Rezydencja podatkowa w PL. Konto prywatne w IB przenieśli mi do IBCE, Lynx przenieśli do IBIE. Nie mam pojęcia od czego to zależy, bo wyraźnie nie kierują się wyłącznie rezydencją podatkową.
mlubinski
Stały bywalec
Posty: 54
Rejestracja: 15 mar 2021, 08:31
Tu mieszkam: DE

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski »

lenon pisze: 19 mar 2021, 11:58 Rezydencja podatkowa w PL. Konto prywatne w IB przenieśli mi do IBCE, Lynx przenieśli do IBIE. Nie mam pojęcia od czego to zależy, bo wyraźnie nie kierują się wyłącznie rezydencją podatkową.
aha no właśnie, moje konto z rezydencją PL również poszło na Węgry...
Awatar użytkownika
Besso
Moderator
Posty: 38
Rejestracja: 13 mar 2021, 21:24

Re: Interactive Brokers

Post autor: Besso »

Wszystkie poszły na Węgry, tak samo jak wszystkie Lynxowe poszły na Irlandię.

//

Zrobiłem przelew. Dam znać, jak to wygląda u mnie kosztowo i czasowo.
Awatar użytkownika
Ervel
Posty: 2
Rejestracja: 19 mar 2021, 17:01
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ervel »

Podzielę się swoimi doświadczeniami w tym zakresie bo jestem na świeżo.
Wczoraj do południa zleciłem przelew do IB, dziś około 14 środki pojawiły się na rachunku maklerskim. Także praktycznie w ciągu jednego dnia.
Przelew w złotówkach zlecałem ze zwykłego ROR w mBank na niemiecki rachunek IB w JP Morgan. Koszt zwykłego przelewu (bodajże SWIFT) wyszedł 35 zł za 10 000 zł i rósł przy wielokrotności 10 000 zł, np. dla 40 000 zł było to już 140 zł. Nie sprawdzałem jaka jest maksymalna prowizja.
IB zaksięgowało kwotę całości bez potrącania dodatkowych kosztów więc pewnie nie zostali obciążeniu kosztami przelewu.
Będę przelewał resztę środków i szukam jednak korzystniejszego rozwiązania niż zwykły SWIFT.
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 309
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: The Hague

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

Ervel pisze: 19 mar 2021, 17:11 Będę przelewał resztę środków i szukam jednak korzystniejszego rozwiązania niż zwykły SWIFT.
Tka jak wspominałęm wcześniej - otwórz sobie w swoim Polskim banku rachunek walutowy w EUR przy pomocy kantory online (lub nawet kantory online dostępnego w banku) kup euro. Euro przelej sepą do IBKR prowizja winiesie 1eur niezależnie od kwoty i tyle.
Koledzy wcześniej mnie poprawili odnośnie base currency (wydawało mi się, że powinno być w EUR a jak Tomek powiedział, wcale nie powinno)
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Kolejne cuda po migracji zarówno w IBIE jak i IBCE. Na koncie margin (i cash) nie można już zawierać transakcji FX, których skutkiem będzie ujemne saldo na jednej z wymienianych walut. Wyjątkiem jest zamykanie pozycji na non-base currency, które może zwiększyć ujemne saldo base currency.

Skutek jest taki, że nie można wypłacić z konta gotówki korzystając z margina. Trzeba sprzedać akcje eliminując cały margin loan i budując pozycję cash,
wymienić walutę na FX, wypłacić z konta i odkupić akcje na margin. Ręce opadają...

Ograniczenie było opisane w FAQ migracji - moja wina, że nie zauważyłem. Wspominam ku przestrodze.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

No to jest nonsens, nie ma co ukrywać, ale na szczęście ciągle można korzystać z margina w celu zakupów akcji.
Awatar użytkownika
Besso
Moderator
Posty: 38
Rejestracja: 13 mar 2021, 21:24

Re: Interactive Brokers

Post autor: Besso »

Też mam z nimi przygody. Zrobiłem przelew w piątek i do dziś nie mam pieniędzy na koncie brokerskim (w IBUK zawsze miałem środki kolejnego dnia roboczego), napisałem do nich i niby nic nie otrzymali.. Zrobiłem teraz ticket z potwierdzeniem przelewu i czekam. Na pytanie, czy planują dodać polski bank odpowiedzieli, że tak, ale brak konkretów kiedy.
Awatar użytkownika
RayDalio
Forumowy wyga
Posty: 266
Rejestracja: 16 mar 2021, 20:43
Tu mieszkam: Singapoor

Re: Interactive Brokers

Post autor: RayDalio »

lenon pisze: 23 mar 2021, 14:40 Kolejne cuda po migracji zarówno w IBIE jak i IBCE. Na koncie margin (i cash) nie można już zawierać transakcji FX, których skutkiem będzie ujemne saldo na jednej z wymienianych walut. Wyjątkiem jest zamykanie pozycji na non-base currency, które może zwiększyć ujemne saldo base currency.

Skutek jest taki, że nie można wypłacić z konta gotówki korzystając z margina. Trzeba sprzedać akcje eliminując cały margin loan i budując pozycję cash,
wymienić walutę na FX, wypłacić z konta i odkupić akcje na margin. Ręce opadają...

Ograniczenie było opisane w FAQ migracji - moja wina, że nie zauważyłem. Wspominam ku przestrodze.
Pisałem o tym jakieś 2 miesiące temu, ale w sumie spłonęło. Jest to dla mnie ogromny minus w porównaniu do IBUK, gdzie kupiłem sporo dolarów po ~3.64, na których zarobiłbym teraz ładne pieniądze...
Ta migracja to tragedia.
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Tomek pisze: 23 mar 2021, 14:49 No to jest nonsens, nie ma co ukrywać, ale na szczęście ciągle można korzystać z margina w celu zakupów akcji.
Mamy kolejne zastosowanie dla opcji - wystawiamy jakieś bardzo płynne opcje z minimalnym spreadem i niską deltą, gotówka idzie do wypłaty, odkupujemy opcje zamykając pozycję :)
Awatar użytkownika
Besso
Moderator
Posty: 38
Rejestracja: 13 mar 2021, 21:24

Re: Interactive Brokers

Post autor: Besso »

Są dobre wieści - szybko działają z ticketami. Rozpatrzyli pozytywnie, mam już pieniądze na koncie. Przelałem 10k PLN na ich niemieckie konto JPM. Przelew zrobiłem z Alior Banku. 30 zł prowizji.
Wojtas

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas »

Tomek pisze: 18 mar 2021, 12:53Base currency nie ma znaczenia, ponieważ to jest tylko waluta służąca do wyświetlania zunifikowanych informacji odnośnie zysków i strat, do generowania statementów etc.
Ja tylko dodam jedną rzecz, która wpadła mi podczas rozliczeń podatkowych.

Base currency jest także używana do rozliczania opłat za dane, za research oraz za wymianę walut:
In addition, charges related to market data and research, inactivity fees, and commissions on Forex trades are also charged in your base currency.

Źródło: IBKR

Jakie to ma znaczenie?

Ano takie, że dla PLN, przy rozliczeniach podatkowych te opłaty wliczamy bezpośrednio w koszt.
Nie musimy się więc bawić w rozliczanie ich za pomocą kursów średnich NBP (art 11a ustawy o PIT), ani później korygować różnic kursowych (art. 24c ustawy o PIT).

Dlatego nie mam pojęcia po co ludzie zmieniają base currency i komplikują sobie życie.
ODPOWIEDZ