Dzięki i brawo Ty! Może też się podzielisz kawałkiem swojego tortu?
U mnie MRC to ~12% całego portfela, więc jedziemy na tym samym koniu.
Dzięki i brawo Ty! Może też się podzielisz kawałkiem swojego tortu?
ja obecnie z GPW mam głównie MRC, trochę XTB, MNS, MLS, HUGE, OAT. do tego spekulacyjnie SFS, OPF i trochę dywidendowych spółek w portfelu IKE: IRL, AMB, WWL, DBC, STX
rynek zrównoważy się dopiero w okolicach 2023, do tego czasu marże powinny być na wysokim poziomie. Budowa nowej fabryki (2022) spowoduje zwiększenie mocy, co zamortyzuje nieco spadek marż. Zysk za ten rok, prawie 1 mld pln + zyski za 2022 i 2023 dadzą spółce łącznie kilka mld cashu, dzięki czemu spółka rozwinie skalę działalności i zdywersyfikuje źródła dochodu (pracują nad strategią). Dodatkowo C/Z nieprzyzwoicie niskie jak na spółkę z W20 daje potencjał do wywindowania kursu przez fundy.jjtorpeda pisze: ↑17 mar 2021, 16:35 A jaką tezę inw macie pod MRC, bo to że P/E niskie to trochę mało - marże im skoczyły z single digits do ~60%, i za rok popyt ma się zrównać z podażą wg szacunków jakie widziałem.
Sam mam ~3% portfela w MRC ale jeśli jeszcze urośnie ~10% to się pozbywam. Teraz wzrosty pod wig20 były.
Moim zdaniem tu jest klucz. Większość widzi oczami wyobraźni malejące marże, powolne nasycanie rynku i ogólny spadek cen rękawic w kolejnych kwartałach, nie biorąc pod uwagę olbrzymiego potencjału jaką daje reinwestycja zarobionej gotówki i stąd taka niska cena dziś.
No niby można. Ale ja Polskę kojarzę z moim 80-procentowym zjazdem na Tauronie, bo politycy zmusili tę spółkę do finansowania kopalń na koszt akcjonariuszy.
Co inwestor to podejście :). W jaki sposób dobierałeś spółki do portfela? Na podstawie jakiś sygnałów technicznych czy też bardziej w oparciu o analizę fundamentalną?
Wiesz co, różnie :) w zeszłym roku ogólnie na drobny minus (covidówki mnie pokonały bezlitośnie), a z racji zbyt dużego margina w trakcie dołka covidowego kurde nie dotrzymałem większości spółek (z NYSE) do dzisiaj, a dzisiaj byłbym srogie procenty na plusie ;-)Ostap_Bender pisze: ↑18 mar 2021, 11:51 Co inwestor to podejście :). W jaki sposób dobierałeś spółki do portfela? Na podstawie jakiś sygnałów technicznych czy też bardziej w oparciu o analizę fundamentalną?
Jakie zyski udawało Ci się wycisnąć w ubiegłych latach z takiego cherry-pickingu mało płynnych spółek z wig?
tak racja - pisałem i podtrzymuje to (800-1000zł osiągalne jeśli pójdzie wszystko OK) - po prostu potencjał w innych spółkach widziałem większy niż na datawalk (od mojego poziomu realizowania) z mniejszym ryzykiem (gdyby coś miało pójść nie tak z umowami).
\
Jestem podobnego zdania co Besso i Arku odnośnie MRC . Spółka jest bardzo niedoceniania w tym momencie no ale tak to już jest z rynkiem że raz jest za bardzo optymistyczny raz za bardzo pesymistyczny. Jednak z cenną 1000 -1200 to trochę ktoś przesadził :) Myśle że jak do końca 2022 zobaczymy 600 to będę bardzo zadowolony.Besso pisze: ↑17 mar 2021, 17:33 Przerzuciłem nas do odpowiedniejszego wątku.
//
Co do MRC mam bardzo podobną opinie do arku.
Moim zdaniem tu jest klucz. Większość widzi oczami wyobraźni malejące marże, powolne nasycanie rynku i ogólny spadek cen rękawic w kolejnych kwartałach, nie biorąc pod uwagę olbrzymiego potencjału jaką daje reinwestycja zarobionej gotówki i stąd taka niska cena dziś.
Jak wezwanie ? Przecież w wezwaniu musieli by kupić wszystkie akcje więc raczej to zwykły buyback.Thorwald pisze: ↑23 mar 2021, 10:10 Jak MRC ogłosił, że wyda 312mln na skup akcji własnych widziałem ich skupujących akcje z rynku. Teraz jednak doczytałem, że nie będą skupować z rynku tylko zrobią wezwanie. W wezwaniu mogą wstawić dowolną cenę, także taką poniżej wartości rynkowej. Także taki skup nie jest aż tak pozytywną wiadomością jak można by podejrzewać.