Przez ostatni rok straciłem 13% wartości portfela kupując tylko obligacje. Być może początkowa teza inwestycyjna nie była głupia ale sposób w jaki zainwestowałem i włożenie wszystkiego do jednego worka delikatnie mówiąc nie było mądre. Dostałem takiego kaca inwestycyjnego, że podjęcie jakiejkolwiek decyzji na rynku fizycznie mnie boli, w związku z tym postanowiłem postawić na większą edukację. Przeczytałem jeszcze raz wszystkie artykuły na blogu i szczególnie zaciekawił mnie jeden https://www.tradingforaliving.pl/quanti ... -rachunku/
Martwi mnie czy strategia nie została już wyeksploatowana i okres 3 dni nie zmniejszył się do jednego, dwóch lub jest całkowicie inny. W związku z efektem Hawthorne'a, aby mieć większą motywację, zamierzam publikować tu wyniki strategii.
PS Chciałem wykupić subskrypcje The Journal of Portfolio Management ale powiedziano mi, że kosztuje ona standardowo 18 000 USD rocznie, dla mnie jako inwestora indywidualnego byli skłonni obniżyć cenę do 5000 USD. Znalazłem jednak stronę, na której można było wykupić pojedyncze artykuły naukowe i zapłaciłem za fragment numeru 10 USD. Cieszmy się więc, że możemy czytać takie artykuły na blogu za darmo bo jak widać wiedza kosztuje i to nie mało.
Quantitative trading, wycena akcji na podstawie cen obligacji
-
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Warszawa
Re: Quantitative trading, wycena akcji na podstawie cen obligacji
1 rok ? Hmmm, obligacje to długoterminowa inwestycja. Rok to błysk jedynie na tym rynku ...
Korporacyjne, czy rządowe to były ?
Ale dzięki za odkopanie tego wpisu. Dobre to jest.
Korporacyjne, czy rządowe to były ?
Ale dzięki za odkopanie tego wpisu. Dobre to jest.
-
- Gość niedzielny
- Tu mieszkam: Niemcy
Zrób T Bill Laddering przez rok lub dłużej.
Dolarowo nie stracisz.
Dolarowo nie stracisz.
1 rok to rzeczywiście krótko ale odpowiedziałem sobie na pytanie czy kupiłbym je teraz i odpowiedź była negatywna. Były to stripsy rządowe.
T Bill Laddering - ciekawa strategia, jeszcze o niej nie słyszałem ale na razie odpuszczam obligacje.
T Bill Laddering - ciekawa strategia, jeszcze o niej nie słyszałem ale na razie odpuszczam obligacje.
1. Wybrać kilka rożnych branż, w badaniu prawdopodobnie było ich 25, bo żadna z pozycji nie mogła przekroczyć 2% wartości portfela (banki, linie lotnicze, usługi zdrowotne, motoryzacja)
2. Dla każdej z branż wytypować spółki, które nie są groszowe, mają kapitalizację powyżej 50 milionów dolarów i są notowane na amerykańskiej giełdzie
3. Dla każdej ze spółek pobrać dane o cenie wszystkich obligacji jakie wyemitowała i podać procentowo jak ich cena zmieniła się w przeciągu 1,2,3,5,20, 3 miesięcy (połączenie strategii 3 dniowej z 3 miesięczną dawało średnio 1,55% miesięcznie=20,27% rocznie przy ograniczeniu jeszcze bardziej wahań), (pozostałe okresy są do wykorzystania na koncie demo, do porównania wyników)
4. Dla danych okresów stworzyć rankingi i na ich podstawie na początku miesiąca kupić najlepszą ze spółek na podstawie rankingu 3 miesięcznego i 3 dniowego i analogicznie sprzedać najgorsze akcje. Okres rebalansowania dla rankingu 3 dniowego jest codziennie, a dla 3 miesięcznego co miesiąc. Każdy zakup ma tę samą wagę. Korelacja na początku miesiąca wynosi około 25%. Myślałem o skorzystaniu z opcji ale przy moim kapitale najwyższa cena akcji musiałaby wynosić nie więcej niż 28USD(przy 60 pozycjach na rachunku). Muszę policzyć czy prowizje by mnie nie zjadły gdybym wystawił jedną opcję na akcje o cenie 23 USD a resztę wagi dokupił w akcjach. Przy korzystaniu z dwóch rankingów w badaniu prawdopodobnie uczestniczyło 100 różnych pozycji, ja zakładam u siebie 60 ale wolałbym mniej, żeby skorzystać z opcji.
5. Czy można handlować opcjami po godzinach handlu, tak jak akcjami? Jeśli nie, to kiepsko, ponieważ kupno akcji wcześniej przed otwarciem giełdy daje mi (pewnie iluzoryczne) poczucie przewagi nad dużymi graczami, którzy nie są obecni ze względu na niską płynność.
6. Czy ktoś ma pomysł co oznacza to zdanie, szczególnie ten 1%? „Because the dynamics of the daily and monthly BEAM signals are different, we expect their correlation to be low. Indeed, the correlation between the monthly returns of the daily and monthly industry-neutral BEAM portfolios is 0.23 and is significantly different from zero at the 5%, but not at the 1%, level. A key benefit of diversification consists of reducing the volatility of the portfolio.”
2. Dla każdej z branż wytypować spółki, które nie są groszowe, mają kapitalizację powyżej 50 milionów dolarów i są notowane na amerykańskiej giełdzie
3. Dla każdej ze spółek pobrać dane o cenie wszystkich obligacji jakie wyemitowała i podać procentowo jak ich cena zmieniła się w przeciągu 1,2,3,5,20, 3 miesięcy (połączenie strategii 3 dniowej z 3 miesięczną dawało średnio 1,55% miesięcznie=20,27% rocznie przy ograniczeniu jeszcze bardziej wahań), (pozostałe okresy są do wykorzystania na koncie demo, do porównania wyników)
4. Dla danych okresów stworzyć rankingi i na ich podstawie na początku miesiąca kupić najlepszą ze spółek na podstawie rankingu 3 miesięcznego i 3 dniowego i analogicznie sprzedać najgorsze akcje. Okres rebalansowania dla rankingu 3 dniowego jest codziennie, a dla 3 miesięcznego co miesiąc. Każdy zakup ma tę samą wagę. Korelacja na początku miesiąca wynosi około 25%. Myślałem o skorzystaniu z opcji ale przy moim kapitale najwyższa cena akcji musiałaby wynosić nie więcej niż 28USD(przy 60 pozycjach na rachunku). Muszę policzyć czy prowizje by mnie nie zjadły gdybym wystawił jedną opcję na akcje o cenie 23 USD a resztę wagi dokupił w akcjach. Przy korzystaniu z dwóch rankingów w badaniu prawdopodobnie uczestniczyło 100 różnych pozycji, ja zakładam u siebie 60 ale wolałbym mniej, żeby skorzystać z opcji.
5. Czy można handlować opcjami po godzinach handlu, tak jak akcjami? Jeśli nie, to kiepsko, ponieważ kupno akcji wcześniej przed otwarciem giełdy daje mi (pewnie iluzoryczne) poczucie przewagi nad dużymi graczami, którzy nie są obecni ze względu na niską płynność.
6. Czy ktoś ma pomysł co oznacza to zdanie, szczególnie ten 1%? „Because the dynamics of the daily and monthly BEAM signals are different, we expect their correlation to be low. Indeed, the correlation between the monthly returns of the daily and monthly industry-neutral BEAM portfolios is 0.23 and is significantly different from zero at the 5%, but not at the 1%, level. A key benefit of diversification consists of reducing the volatility of the portfolio.”
-
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Warszawa
Ad. 5 - nie można. Poza typowymi godzinami to właśnie głównie duzi są obecni. Nie ma takiej płynności, gdyż duzi handlują dużymi pakietami. To własnie dla nich jest ten system. Sami go sobie stworzyli :)