Margin i opcje w IBKR

Wszystko, co dotyczy szeroko rozumianych instrumentów pochodnych, przede wszystkim opcji, ale też swapów czy kontraktów terminowych. Hedging, short volatility i zagrania kierunkowe. Co kto lubi.
quantquant
Tu mieszkam: Polska

Margin i opcje w IBKR

Post autor: quantquant »

Cześć,
Mam pytanie do was dotyczące działania Margin w IBKR.
Przykładowa sytuacja na koncie dziś (18 Gru):

Akcje AAA : $100 000
2x Opcja SELL PUT XXX 18 Gru 500 PUT
Cash: $ 0,00 (Buying power $600 000)

Na koncie jutro (19 Gru) w przypadku realizacji opcji SELL PUT będzie:

Akcje AAA : $90 000 (spadek o 10%)
Akcje XXX : $100 000 ( Assigned czyli 2x$500x100szt)
Cash: - $100 000
Net Liquidation: $90 00

Tutaj pytanie o ile mogą spaść akcje XXX albo AAA, żeby IBKR zamknęło mi pozycję na AAA lub XXX ? Czy w ogóle taka sytuacja wystąpi dopóki Net Liqidation jest na plusie? Czy ewentualnie muszę sam sprzedać AAA żeby spłacić ujemny Cash?
Na demo nie mogę doprowadzić do takiej sytuacji bo nic tyle nie spada akurat.
kuba
Stały bywalec
Tu mieszkam: PL

Re: Margin i opcje w IBKR

Post autor: kuba »

Musisz patrzeć na Excess Liquidity, to pokazuje ile masz jeszcze 'zapasu'.
Excess Liquidity to po prostu Net Liquidation pomniejszone o Maintanance Margin, który znowu zależy od rodzaju posiadancyh aktywów, także samemu z palca to trudno to policzyć :)

Ale dla uproszczenia załóżmy, że broker pozawla na dźwignię x4, więc Maintanance Margin będzie wynoił 25% wartości akcji
Net Liq = 90k
Maint Margin = 25% * 90k + 25% * 100k = 22.5k+25k = 47.5k
Excess Liq = 90k - 47.5k = 42.5k

Wieć tak na moje oko, jeśli wartość akcji spadnie Ci do ok 134k, to wtedy masz:
Net Liq = 34k
Maint Margin = 25% * 132k = 33.5k
Excess Liq = 34k - 33.5k = 0.5k = +/- 0 (bo jeszcze musisz zapłacić odsetki od tych pożyczonych 100k)
I wówczas możesz się spodziewać prośby o dopłacenie do rachunku (tzw. Margin Call) lub zamknięcie pozycji. A jeśli tego nie zrobisz, broker sam zacznie Ci zamykać pozycje

Oczywiście to takie moje rozumienie, możliwe, że się jednak mylę, więc żadnej gwarancji nie daję ;)

Pzdr.
Kuba
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Margin i opcje w IBKR

Post autor: winnie-the-pooh »

O ile wiem IBKR o nic nie prosi. Oczekuje monitorowania przez klienta. Gdyby pojawiło się ryzyko, że IBKR będzie stratny to sam zamknie pozycje, wg własnego wyboru w czasie jaki uzna dla siebie za bezpieczny.

https://www.interactivebrokers.com/camp ... rgin-call/
Note: Interactive Brokers does not issue margin calls. When the margin threshold is reached, assets will be liquidated. Real-time Margin Warning information is provided for accounts.
BTW. W obliczeniu w pierwszym poście cash będzie -100.000 ale wartość przypisanych akcji już raczej niżej, chyba, że PUT był przypisany praktycznie ATM. Ale wtedy po co go przypisywać, wystarczy odkupić za drobne. Więc zakładam, że przypisane będzie ITM, więc wartość akcji na rachunku będzie sporo mniejsza niż 100.000 usd (cena spot poniżej strike przypisanej opcji).
ODPOWIEDZ