Szybkie pytanko: Czy jak patrzę na aktualna cenę obligacji np: US90353TAQ31 która aktualnie oscyluje miedzy: (Bid:96.51 - Ask:96.75) to patrzę na Clean price czy na dirty price? Trochę nie rozumiem jak IBKR wylicza "total" do zapłaty. Weźmy niższy screenshot i przykład:
Face value: 1000 USD
Buy price: 96.75 USD
Che kupić 10 obligacji, czyli powinienem zapłacić 967,5x10 = 9675 USD
Prowizja IBKR miedzy 10USD a 20USD. Załóżmy że prowizja wyjdzie 10USD.
No to mój total wyjdzie: 9675 + 10 = 9685 USD co by się zgadzało miej więcej z wyliczeniami "Total" po stronie IBKR
Natomiast interesuje mnie pozycja "Accrued Interest" czyli naliczone odsetki dla sellera. Moje pytanie brzmi: Czy ja zapłacę tylko 9685 USD czy też muszę zapłacić całość czyli 9685USD + "Accrued Interest(93 USD), czyli defakto cena na wykresie to jest clean price.
Sprawdzę to na paper trading w poniedziałek, ale trochę nie rozumiem tych wyliczeń IBKR.
Zakup obligacji - Clean price vs Dirty price
-
- Gość niedzielny
- Tu mieszkam: Kraków
Zakup obligacji - Clean price vs Dirty price
- Załączniki
-
- 1.jpg (81.5 KiB) Przejrzano 157 razy
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Re: Zakup obligacji - Clean price vs Dirty price
Musisz zapłacić narosłe odsetki temu, od kogo te obligacje odkupujesz, no bo teraz Ty będziesz upoważniony do otrzymania całości odsetek za dany okres. Załóżmy, że obligacje wypłacają 100$ odsetek raz na pół roku. Ktoś trzyma te obligacje przez pięć miesięcy i trzy tygodnie, po czym Ty je od niego odkupujesz. Za tydzień dostaniesz od rządu USA 100$ odsetek, bo teraz Ty jesteś właścicielem obligacji. No ale to trochę niesprawiedliwe, bo to osoba, od których je odkupiłeś trzymała je przez większośc czasu. Dlatego broker wymusza na Tobie, żebyś przy zakupie tych obligacji zapłacił narosłe odsetki (proporcjonalnie) tej osobie, od której kupujesz obligacje, bo to ona je trzymała przez większość czasu, więc jej też należy się jakaś część odsetek, które Ty otrzymasz od rządu. W ten sposób handel obligacjami na rynku wtórnym jest płynny i sprawiedliwy, bo nie ma potrzeby trzymania ich do daty wypłaty odsetek i nikt nie jest stratny.
-
- Gość niedzielny
- Tu mieszkam: Kraków
Re: Zakup obligacji - Clean price vs Dirty price
Dziękuje za odpowiedź. Faktycznie to ma sens.