Chinskie spolki w 2021.
-
- Stały bywalec
- Tu mieszkam: Kraków
Re: Chinskie spolki w 2021.
Jak dla mnie to ostatnie odbicie to cisza przed burzą. Albo to powstrzymają albo dupnie i pociągnie wszystkie spółki jeszcze trochę w dół.
Rośnie sprzedaż śmieciowych obligacji w Chinach, co nie jest dobrym znakiem dla rynku.
Chociaż tak jak pisze Tomek w ostatnim newsletterze, nawet jak dupnie w Chinach to czemu miałoby się to przełożyć na spółki growth w USA? Logicznie to pewnie nie powinno, ale praktycznie to emocje wezmą górę i może być lekka obsuwa.
Rośnie sprzedaż śmieciowych obligacji w Chinach, co nie jest dobrym znakiem dla rynku.
Chociaż tak jak pisze Tomek w ostatnim newsletterze, nawet jak dupnie w Chinach to czemu miałoby się to przełożyć na spółki growth w USA? Logicznie to pewnie nie powinno, ale praktycznie to emocje wezmą górę i może być lekka obsuwa.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2021-10-08 142923.png (560.23 KiB) Przejrzano 13819 razy
Wydaje mi się, że kapitał wychodzący z Chin idzie do Indii. W ciągu ostatniego miesiąca gdzie w większości świata spółki dołowały, ETF SMIN urósł o 4.85%.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Brussels
Trzeba pamietac, ze Chiny to takie ogromny rynek zbytu np. dla Appla, Tesli itd wiec spadek przychodow na tym froncie moze pociagnac caly rynek.sebastianka pisze: ↑08 paź 2021, 14:30 Chociaż tak jak pisze Tomek w ostatnim newsletterze, nawet jak dupnie w Chinach to czemu miałoby się to przełożyć na spółki growth w USA? Logicznie to pewnie nie powinno, ale praktycznie to emocje wezmą górę i może być lekka obsuwa.
Pomijajac polecany juz tutaj wielokrotnie KWEB moja uwage przykula spolka typu 'value' ale z solidnym 48% upside - China Mobile (941 SEHK).
China Mobile to typ Tradera21:) co wg mnie wgl nie przekreśla tej spółki.Mi Gazprom którego T21 polecał dał zarobić ponad 100%
Witam wszystkich na forum :)
Patrze na wykres Tencent i trzeba przyznać, że pięknie to wygląda
Pozdrawiam
Paweł
Obecnie w pozycjach na chiny BABA, TCEHY, PDD, NIO, BIDU oraz KWEB Jan'23 35/60 Risk Reversal.
Polećcie jakąś anglojęzyczną stronę na której znajdę:
- Spis wszystkich spółek chińskich najlepiej po wskaźnikach np price/earnings jak ten:
https://www.biznesradar.pl/spolki-wskaz ... urrent,2,1
i po kliknięciu w spółkę będę mógł poczytać o niej kilka zdań. tzn jaka branża itp.
Mam dostęp do giełdy w Hongkongu
- Spis wszystkich spółek chińskich najlepiej po wskaźnikach np price/earnings jak ten:
https://www.biznesradar.pl/spolki-wskaz ... urrent,2,1
i po kliknięciu w spółkę będę mógł poczytać o niej kilka zdań. tzn jaka branża itp.
Mam dostęp do giełdy w Hongkongu
Analizował ktoś może perspektywy chińskich spółek na najbliższe lata? Bo ostatnio trochę tym buja i dzisiaj pre-market widzę FXI -4%
Ja na razie nie mam nic chińskiego w portfelu, ale mam wystawionego PUTa na FXI i się zastanawiam czy rolować czy może niech się wykona i kupić sobie kawałek chińskiego cudu gospodarczego;)
Ja na razie nie mam nic chińskiego w portfelu, ale mam wystawionego PUTa na FXI i się zastanawiam czy rolować czy może niech się wykona i kupić sobie kawałek chińskiego cudu gospodarczego;)
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
IMHO nie ma sensu analizowanie samych spółek, skoro tamtejsza giełda od 2-3 lat zachowuje się jakby była oderwana od fundamentów. Duże ryzyko regulacyjne (jak widać po wczorajszym przykładzie), a do tego groźba potencjalnych sankcji za ewentualną agresję wobec Tajwanu, sprawiają, że zachodni kapitał od roku wycofuje się z Chin i pewnie będzie trzymał się z daleka. W samych Chinach spowolnienie, Chińczycy mają coraz mniej pieniędzy, coraz trudniej prowadzić biznes, więc lokalnie też na giełdę nie ma skąd ten pieniądz napływać. Partia niby mówi o pakietach stymulacyjnych, które mają wspierać lokalny rynek, a potem zrzuca takie bomby, jak wczoraj. Mnie się wydaje, że tą giełdą rządzi i jeszcze trochę porządzi sentyment, a nie same perspektywy czy fundamenty spółek, które zresztą mogą być ukrócone jedną partyjną decyzją podjętą z dnia na dzień.
Czyli jeśli dobrze rozumiem to lepiej patrzeć z boku ;)
Dzięki Tomek za opinię
Dzięki Tomek za opinię
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Moim zdaniem tak, ale jak to w Chinach, zaraz może się okazać, że Politbiuro jednak porzuci wprowadzenie tych przepisów i uruchomi jakiś masywny pakiet stymulacyjny, po czym giełda poszybuje. Mało przewidywalne się to wszystko u nich zrobiło w ostatnich latach.
Mimo tego całego pomieszania na chińskiej giełdzie to wychodzi, że mamy nowego lidera i następcę BABy ;)
PDD od maja tego roku piękny rajd w porównaniu do reszty chińskich klasyków to można powiedzieć, że taki błąd matrixa ;)
PDD od maja tego roku piękny rajd w porównaniu do reszty chińskich klasyków to można powiedzieć, że taki błąd matrixa ;)
Jak tak dalej pójdzie to na Baba wzorowego Wyckoffa nam namalują. Myślę, że Chińczycy mogą chcieć przekierować część kapitału z nieruchomości do funduszy akcji.