Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
maabbitt
Posty: 1
Rejestracja: 27 lut 2023, 20:30
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: maabbitt »

Zauważyłem, że mam możliwość wybrania złotówek przy depozycie (konto jurysdykcji węgierskiej) czy wpłacając z polskiego banku zostaną naliczone jakieś dodatkowe opłaty? Mam jeszcze Kantor walutowy Alior i nie wiem jak najprościej i najtaniej przelać kasę do IB? Ponoć przelewy SEPA (EUR) wychodzą 1 euro niezależnie od kwoty przelewu, ale zamierzam inwestować później w dolarach i nie wiem czy nie stracę na podwójnym przewalutowaniu. Mam też Revoluta, ale po lekturze forum wolę nie ryzykować... Proszę o poradę.
Thorwald
Forumowy wyga
Posty: 172
Rejestracja: 15 mar 2021, 04:41
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Thorwald »

Czy IB na Węgrzech daje oprocentowanie zdeponowanej gotówki w USD?
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Posty: 246
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

maabbitt pisze: 27 lut 2023, 20:38 Zauważyłem, że mam możliwość wybrania złotówek przy depozycie (konto jurysdykcji węgierskiej) czy wpłacając z polskiego banku zostaną naliczone jakieś dodatkowe opłaty? Mam jeszcze Kantor walutowy Alior i nie wiem jak najprościej i najtaniej przelać kasę do IB? Ponoć przelewy SEPA (EUR) wychodzą 1 euro niezależnie od kwoty przelewu, ale zamierzam inwestować później w dolarach i nie wiem czy nie stracę na podwójnym przewalutowaniu. Mam też Revoluta, ale po lekturze forum wolę nie ryzykować... Proszę o poradę.
Nikt Ci nie nakazuje przewalutowywac od razu. Od tego masz konto margin, aby nie było konieczności posiadania konkretnej waluty. Może być inna. Wtedy przewalutujesz kiedy będziesz to uważał za korzystne.
Osobiście używam przelewów USD i EUR z Alior Kantora. Jeśli dokonuję wymiany z PLN, to przelew na wymieniona sume będzie gratis.
Thorwald
Forumowy wyga
Posty: 172
Rejestracja: 15 mar 2021, 04:41
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Thorwald »

A jak robicie przelew walutowy z Alior Kantor to wasze imię i nazwisko figuruje jako nadawca przelewu czy też nadawcą jest Alior?
rebahas
Stały bywalec
Posty: 113
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Thorwald pisze: 04 mar 2023, 11:05 A jak robicie przelew walutowy z Alior Kantor to wasze imię i nazwisko figuruje jako nadawca przelewu czy też nadawcą jest Alior?
Tam masz raczej normalne imienne konto, więc Ty jesteś nadawcą a nie bank.
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Posty: 247
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

rebahas pisze: 04 mar 2023, 19:22
Thorwald pisze: 04 mar 2023, 11:05 A jak robicie przelew walutowy z Alior Kantor to wasze imię i nazwisko figuruje jako nadawca przelewu czy też nadawcą jest Alior?
Tam masz raczej normalne imienne konto, więc Ty jesteś nadawcą a nie bank.
Konta w Alior Kantor sa imienne
PawelC
Posty: 1
Rejestracja: 08 sty 2023, 15:50
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers - Forex

Post autor: PawelC »

Kupiłem jakiś czas temu trochę dolarów przez IBKR. Popełniłem błąd, który zauważyłem wczoraj w TWS. Wymieniłem walutę przez zlecenie IDEALPRO. Aktualnie posiadam pozycję Long Forex USD.PLN. Mam trzy opcje BUY, SELL, CLOSE. Jak Waszym zdaniem najkorzystniej zamknąć taka opcję, żeby można było zaksięgować od razu USD z pominięci transakcji USD - PLN - USD?
rebahas
Stały bywalec
Posty: 113
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers - Forex

Post autor: rebahas »

PawelC pisze: 08 mar 2023, 22:47 Kupiłem jakiś czas temu trochę dolarów przez IBKR. Popełniłem błąd, który zauważyłem wczoraj w TWS. Wymieniłem walutę przez zlecenie IDEALPRO. Aktualnie posiadam pozycję Long Forex USD.PLN. Mam trzy opcje BUY, SELL, CLOSE. Jak Waszym zdaniem najkorzystniej zamknąć taka opcję, żeby można było zaksięgować od razu USD z pominięci transakcji USD - PLN - USD?
Z tego co pamiętam to jest po prostu wirtualna pozycja abyś miał odniesienie do tego czy na swoim zakupie do tej pory zarobiłeś/straciłeś. Poszukaj na forum bo gdzieś było już kilka razy pokazana jak taką wirtualną pozycję usunąć z TWS.
Major86
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2023, 12:12
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Major86 »

Witam,

posiadam konto IBCE. Z racji tego, że można na nim wymieniać walutę tylko do waluty bazowej chciałbym zmienić na konto IBIE. Przeczytałem wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi. Czy można w jakiś sposób zmienić jurysdykcję z Węgier na Irlandię? Czy koniecznie trzeba zakładać nowe konto? Czy ktoś w ostatnim czasie to przechodził? Napiszę minusy konta IBCE:
- walutę bazową można zmieniać raz na 3 miesiące
- wymianę waluty można tylko do waluty bazowej

W zasadzie tylko to, ale dla mnie to jedne z najważniejszych aspektów inwestowania przy ruchach, które obecnie się odbywają na parach walutowych. Konto ma również plusy. Oprocentowanie wolnych środków oraz w razie upadku banku odzyskujemy do 100.000 EUR. W IBIE jest to tylko 20.000 EUR, natomiast szansę, że kiedyś taka sytuacja będzie miała miejsce jest naprawdę minimalna. Zaletą natomiast jest to, że można zmieniać walutę bazową codziennie i wymieniać waluty dowolnie pomiędzy tymi dostępnymi. Zanim zacznę próbę przejścia do IE to prosiłbym o opinie ludzi mających tam konto:
- czy wolne środki są oprocentowane?
- czy faktycznie nie ma problemu z walutą bazową i puszczaniu zleceń na rynek fx spot?
- czy jest do wyboru waluta PLN?
- czy można mieć dwa konta dla bezpieczeństwa? Czy koniecznie trzeba usunąć IBCE po uruchomieniu konta IBIE?
- być może są jeszcze jakieś różnice pomiędzy kontami, prosiłbym o wyszczególnienie
Kava-kava
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 28 lut 2023, 22:04
Tu mieszkam: Wrocław

Re: Interactive Brokers

Post autor: Kava-kava »

Cześć, czy IB oferuje kontrakty na waluty, również te bardziej egzotyczne? Chcę się zabezpieczyć przed ryzykiem walutowym, jeżeli nie IB to kto oferuje największą płynność i kursy?
Kanoniers
Posty: 1
Rejestracja: 07 maja 2023, 21:32
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Kanoniers »

Cześć,

Ciekawi mnie kilka do tej pory chyba nie omawianych szerzej wątków:

1) czy wolne środki są oprocentowane zawsze czy dopiero od pewnej kwoty, pamiętam było coś o 10.000 EUR minimum ?
2) jak najlepiej przelać tam środki bezkosztowo ?
Widziałem, że ktoś gdzieś opisywał że przelewał z Revoluta do mbank na swoje konto walutowe i z niego do IB (SEPA), podobnie z wypłatą z IB na konto walutowe mbank i ponoć wtedy nie ponosił żadnych kosztów, ktoś to weryfikował ?
3) czy można np. po kilku latach przelać środki z IB na nowo utowrozne zagraniczne konto bankowe ??

Załóżmy obecnie ktoś ma tylko polskie konto bankowe, za kilka lat sie przeprowadza za granicę i chce swoje środki z IB przelać na nowo utworzone zagraniczne konto bankowe ??

Dzięki
Seba_RSI
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2023, 10:40
Tu mieszkam: Opole

Re: Interactive Brokers

Post autor: Seba_RSI »

Jak mogę sprawdzić w jakiej jurysdykcji jest moje konto które założyłem?
Awatar użytkownika
jamesfisher
Gość niedzielny
Posty: 19
Rejestracja: 03 kwie 2021, 18:46
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: jamesfisher »

Seba_RSI pisze: 30 maja 2023, 11:15 Jak mogę sprawdzić w jakiej jurysdykcji jest moje konto które założyłem?
Wygeneruj dowolny raport. Będziesz miał na górze widoczną inforamcję w jakmi oddziale jesteś.
Załączniki
ib.png
ib.png (42.87 KiB) Przejrzano 16246 razy
Seba_RSI
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2023, 10:40
Tu mieszkam: Opole

Re: Interactive Brokers

Post autor: Seba_RSI »

Dzięki. Niestety okazało się że jednak Węgry:(
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 132
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

A propos, ktoś kiedykolwiek dzwonił na infolinię IB?
Jestem ciekaw komunikatywności, kosztów realnych takiego połączenia (jak sobie zadzwonię np. ze Skype'a to czy rozpoznają rozmówcę?).
Plus, na ich stronie jest rodział Europy i Węgier jeśli chodzi o numery telefonów. Europa ma kierunkowe na Szwajcarię i UK, Węgry na siebie...
Ktoś coś?
Seba_RSI
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2023, 10:40
Tu mieszkam: Opole

Re: Interactive Brokers

Post autor: Seba_RSI »

Jezeli wpłaciłem EUR na rachunek, a następnie kupiłem papiery z US czyli automatycznie nastapiło przewalutowanie z EUR na USD, to czy po sprzedazy tych papierów nastapi ponowne przewalutowanie na UER, czy IB zwróci mi juz USD?
Awatar użytkownika
jamesfisher
Gość niedzielny
Posty: 19
Rejestracja: 03 kwie 2021, 18:46
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: jamesfisher »

Seba_RSI pisze: 21 cze 2023, 14:35 Jezeli wpłaciłem EUR na rachunek, a następnie kupiłem papiery z US czyli automatycznie nastapiło przewalutowanie z EUR na USD, to czy po sprzedazy tych papierów nastapi ponowne przewalutowanie na UER, czy IB zwróci mi juz USD?
To zależy, czy jesteś w oddziale węgierskim, czy irlandzkim. Jeśli jesteś przypisany do oddziału irlandzkiego i kupiłeś za EUR akcje nominowane w USD, to pożyczyłeś tak na prawdę dolary pod zastaw euro i w momencie sprzedaży wrócą Ci euro na konto. Oczywiście pożyczka jest ona oprocentowana zgododnie z cennikiem IB.
Odpowiednie pozycje (czyli tą pożyczkę) będziesz widział po zalogowaniu się do TraderWorkstation.
Inny wybór to zrobienie ręcznie konwersji EUR=>USD i wtedy nie musimy pożczać $.

Jak to wygląda dla oddziału węgierskiego to nie wiem dokładnie ale tam to chyba automatycznie robią przewalutowanie. Ktoś inny może potwierdzić.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2023, 15:15 przez jamesfisher, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jamesfisher
Gość niedzielny
Posty: 19
Rejestracja: 03 kwie 2021, 18:46
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: jamesfisher »

Mam informacje, że trwają prace nad wprowadzeniem bezpłatnych przelewów w PLN do IB. A dokładnie IB założył rachuenk w jakimś polskim banku, dzięki czemu nie będzie trzeba (dla tych co to robili) używać SWIFT-u przy przelewach złotówkowych. Obecnie trwają testy pilotażowe. Ktoś posiada bliższe informacje, kiedy zostanie to udostępnione ogółowi?
szulc
Posty: 1
Rejestracja: 08 sie 2023, 12:07
Tu mieszkam: Kg

Re: Interactive Brokers

Post autor: szulc »

Witam
Walczę z MiFIR i oczywiście temat TAX ID
- wpisuję PESEL i wyskakuje "invalid format"
- Tax Identification Number mam na NO

Próbowałem kilkanaście razy i ciągle to samo...jest napisane że TAX ID ma mieć 10 cyfer a nasz PESEL ma 11
lenon
Forumowy wyga
Posty: 152
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Może masz konto 'firmowe'? NIP ma 10 cyfr...

Jak nie działają różne kombinacje w formularzu to napisz do supportu, że w PL tax ID dla osób indywidualnych nazywa się PESEL i ma 11 cyfr a formularz tego nie akceptuje.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 113
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

No to chyba będziemy mieli jedno IB w EU

"Dear Client,

As you may have read, IBKR has announced the merger of Interactive Brokers Central Europe ("IBCE") into Interactive Brokers Ireland Limited ("IBIE").

Clients of IBCE will have access to the products and services they have today. In addition, IBKR is pleased to announce that the merger will enhance access to current IBCE clients to products in OTC Metals and Currencies.

As a client of IBCE, there is nothing for you to do now. We will provide advanced notification when additional documentation is required. For more information regarding this announcement, please see our FAQs on the Interactive Brokers website.

We look forward to continuing to serve your investment goals from IBIE and hope our focus on the needs of European investors will provide even more value to you in the future.

Regards,
Interactive Brokers "
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Posty: 247
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

rebahas pisze: 28 wrz 2023, 10:31 No to chyba będziemy mieli jedno IB w EU

"Dear Client,

As you may have read, IBKR has announced the merger of Interactive Brokers Central Europe ("IBCE") into Interactive Brokers Ireland Limited ("IBIE").

Clients of IBCE will have access to the products and services they have today. In addition, IBKR is pleased to announce that the merger will enhance access to current IBCE clients to products in OTC Metals and Currencies.

As a client of IBCE, there is nothing for you to do now. We will provide advanced notification when additional documentation is required. For more information regarding this announcement, please see our FAQs on the Interactive Brokers website.

We look forward to continuing to serve your investment goals from IBIE and hope our focus on the needs of European investors will provide even more value to you in the future.

Regards,
Interactive Brokers "

Jak ktos napisał skonczyło sie orbanowanie. Pytanie czy osoba ktore teraz bedzie zakłądac konto pojdzie od razu do Interactive Brokers Ireland Limited ("IBIE").?
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 132
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

Pytanie, czy w końcu będą darmowe wypłaty na polskie konta.
Dukat-Invest
Posty: 3
Rejestracja: 29 paź 2023, 11:59
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Dukat-Invest »

Witam!
Zainstalowałem TRADER WORKSTATION ale nie mogę się zalogować, jest napisane że na następny dzień już powinno działać.
Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 587
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

A Twoja aplikacja o otwarcie konta została zaakceptowana? Razem z dokumentami – skanami dowodu osobistego, rachunkiem za media etc? Można to sprawdzić logując się na www.interactivebrokers.com
ODPOWIEDZ