Jak rozliczyć podatek z 3 różnych krajów?

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
borgitsu
Posty: 2
Rejestracja: 01 kwie 2022, 22:36
Tu mieszkam: Polska

Jak rozliczyć podatek z 3 różnych krajów?

Post autor: borgitsu »

Cześć,

Przy próbie rozliczenia deklaracji PIT-38 napotkałem poniższy problem.

Z akcji polskich uzyskałem dochód, z amerykańskich też dochód a z Hongkongu stratę. Sumując powyższe wyniki wychodzi strata, ale nie widzę możliwości jej wykazania wypełniając deklarację.

Przy wypełnianiu PIT/ZG osobno dla USA i HK mam tylko pole do wpisania dochodu, który w przypadku HK wynosi 0.
Czy w związku z powyższym, mimo zanotowania straty na całym portfelu będę zmuszony jeszcze zapłacić podatek za Polskę i USA?

Z góry dzięki za pomoc!
Thorwald
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 15 mar 2021, 04:41
Tu mieszkam: Polska

Re: Jak rozliczyć podatek z 3 różnych krajów?

Post autor: Thorwald »

A nie możesz wpisać w pozycji dochód kwoty ze znakiem minus. Masz stratę wynoszącą -xxx.xx
borgitsu
Posty: 2
Rejestracja: 01 kwie 2022, 22:36
Tu mieszkam: Polska

Re: Jak rozliczyć podatek z 3 różnych krajów?

Post autor: borgitsu »

Nie ma możliwości wpisania kwoty z minusem
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Posty: 206
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Jak rozliczyć podatek z 3 różnych krajów?

Post autor: iMisiek »

borgitsu pisze: 02 kwie 2022, 16:40 Nie ma możliwości wpisania kwoty z minusem
Wg mnie jak masz zysk z jakiego kraju to wypełniasz formularz PIT/ZG ale jak masz stratę to go nie wypełniasz
Strate wpisujesz w PIT 38 w sekcji C pozycja 22 i 23


https://www.podatki.gov.pl/media/7712/b ... -2021r.pdf
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Posty: 166
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Jak rozliczyć podatek z 3 różnych krajów?

Post autor: winnie-the-pooh »

w PIT/ZG nie wpisujesz strat. W ich miejsce wpisujesz zero. Tak przynajmniej rozliczył mnie za 2020 pitfx.
Oczywiście nie ma to wpływu na PIT-38, tam wpisujesz przychody i koszty, więc strata się tam pojawi.
ODPOWIEDZ