jestem po przeczytaniu książki "Giełda. Początek" oraz zapoznaniu się z webinarem LYNX autorstwa Pana Tomasza Treli. W związku z powyższym nasuwają mi się pewne pytania.
1. Na początek chciałbym zapytać o dobór spółek, jaki nastąpił w dwóch webinarach na rok 2020 oraz w trakcie spadków związanych z wirusem. W książce opisane są sytuacje, gdzie powinniśmy interesować się spółkami wzrostowymi, które w przyszłości mają przynosić większe przychody, czy zyski. Postanowiłem przeanalizować kilka z podanych spółek i ciężko w ich kontekście powiedzieć jako znacząco zwiększające zyski w przyszłości (odnosząc się do 2020 roku), jak i na przestrzeni ostatnich kilku lat. Wiele z tych spółek podążała w konsolidacjach, które potrafiły trwać po kilka lat. W związku z tym pojawia się moje pytanie, dlaczego akurat taki wybór? Być może nie potrafię dostrzec elementów i rozumowania przy doborze spółek akurat w tamtym czasie? Czy w tamtym momencie typowe spółki growth były na tyle przewartościowane, że lepiej było przenieść kapitał na stabilniejszy grunt (mam na myśli początek 2020 roku)?
Przykładowa lista paru spółek:
- CVX - Chevron Corporation
- XOM - Exxon Mobil Corporation
- DAL - Delta Air Lines, Inc.
- MLCO - Melco Resorts & Entertainment Limited
- EPD - Enterprise Products Partners L.P.
3. Co myślicie o koncie w XTB na początek i darmowych transakcjach w przypadku akcji? Wydaje mi się, że mimo wszystko najlepsze na początek będzie konto w Interactive Brokers ze względu na podzielność akcji i wciąż dosyć małe opłaty.