Nie zapominajmy o casusie Appla, jeżeli zablokują reklamy Facebookowi to może być słabo i spadki są jak najbardziej uzasadnione (a nawet niedoszacowane).Ostap_Bender pisze: ↑03 lut 2022, 10:28 * Facebook - zwalniamy tempo i przepalamy wiecej kasy na r&d w metaverse
No nie wiem, ja tutaj widzę niemal odbicie Alibaby. Tyle "lamentu", że spadł wzrost podstawowej działalność Alibaby, że e-comerce spadł, że cały wzrost w 4 Q do zaledwie 9 % itd.winnie-the-pooh pisze: ↑04 lut 2022, 21:29 W poprzednim Q Amazon spadł. Mam niekiedy wrażenie, że te obniżone "guidance" zarządów maja na celu zabezpieczenie sobie tyłów, tak aby łatwiej je było w następnym okresie pobić.
Kurczę, tutaj nawet podniesienie ceny Prime nie spowodowało wzrostu obaw o odpływ klientów, a której spółce się to ostatnio przytrafiło.
BTW, widzieliście prezentację Amazona ? Slajdy - samo mięcho: cash, cash, cash.
Z tego co szybko przejrzałem, to w Amazonie jest nawet gorzej (spadła sprzedaż międzynarodowa itd.), razem niemal płasko - zaledwie 1 % wzrostu, AWS fantastycznie (super gdyby to była osobna spółka), podobnie jak u Alibaby z chmurą.
No i cięcie prognoz, w I kwartale 2022 wzrost ma wynosić zaledwie 3-8 % Q/Q
Podsumowując, spadki przed wynikami były uzasadnione, wzrosty po, przesadzone. Jak Wall Street jeszcze raz to przeanalizuje to może być obsunięcie.