Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Z każdego banku możesz zasilić konto.
sebastianka
Stały bywalec
Posty: 54
Rejestracja: 16 mar 2021, 11:58
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebastianka »

Dobra mam jeszcze jedno pytanie co do kontraktu futures na parę walutową. Na co muszę uzyskać dostęp na koncie (permissions), bo jest ich kilka oraz w jaki sposób taki kontrakt mogę kupić na samej platformie?
ADAKO
Stały bywalec
Posty: 28
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

Jakaś masakra z tą aktualizacją TWS.
Nie zrobiłem jej wcześniej, więc dzisiaj w ogóle nie chciał się otworzyć program, gdy zrobiłem, to straciłem wszystkie ustawienia, żmudnie nanoszone przez ponad pół roku :(
Sebo
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

A nie ma tam opcji export ustawień?
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Posty: 162
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Jest też opcja trzymania ustawień na serwerze. U mnie po zmianie wersji dziś, mam to co miałem. Nic się nie przestawiło.
ADAKO
Stały bywalec
Posty: 28
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

Wydawało mi się, że robiłem na serwer, ale jak załadowałem, to nic nie wróciło.
Inna sprawa to to, czy to nie dziwne, że tak całkowicie zniknęła możliwość uruchamiania programu?
Może chciałbym operować na starym (nie mówiąc, że lepiej mogli mnie uświadomić o tym, że od dzisiaj nie będę mógł zapisać starych ustawień), gdyż nie interesuje mnie sprawa "wspierania". Mógłbym żyć z wersją bez wspierania. :)

Na LYNX tak nie ma (mam nadzieję, że nie będzie).
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Posty: 162
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

U mnie na Lynx tak wczoraj też było.
Tego typu akcje się robi, kiedy chcesz zerwać z jakimś "technical debt". Są granice kompatybilności wstecznej.
marcinek
Gość niedzielny
Posty: 9
Rejestracja: 28 gru 2021, 20:29
Tu mieszkam: Czarnowiec

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcinek »

Tak się zastanawiam nad bezpieczeństwem środków.
Posiadam portfel wartości ok. 50 000,00 EURO w Degiro (ETF UCITS). Na ich stronie jest napisane że:

"W mało prawdopodobnej sytuacji, gdyby oddzielne aktywa klientów nie mogły być im zwrócone, DEGIRO podchodzi pod Niemiecki Program Ochrony Inwestorów, który kompensuje starty od niezwróconych aktywów do 90% (maksymalnie do 20,000 EUR)

Ponad to, jakiekolwiek środki zdeponowane w DEGIRO Cash Account z flatexDEGIRO Bank AG będą gwarantowane do 100,000 EUR zgodnie z Niemiecką Gwarancją Depozytów. Więcej informacji na temat Niemieckiego Programu Ochrony Inwestorów i z Niemieckiej Gwarancji Depozytów znajdą Państwo w na stronie Bafin tutaj (w języku angielskim)

Popularnym nieporozumieniem jest, że limit 20,000 EUR w ramach Niemieckiego Programu Ochrony Inwestorów i Kompensaty, jeśli coś przydarzy się DEGIRO (na przykład spółka ogłosi upadłość), inwestorzy posiadający ponad 20,000 w DEGIRO stracą wszystko przewyższające tę kwotę"

Pierwszy akapit i trzeci akapit.... Nieporozumienie? Jasno jest napisane maksymalnie do 20 000 EURO.
A jak ma się bezpieczeństwo w Interactive Brokers?
Czy ktoś się dokładniej przyglądał gwarancjom IBKR?

Marcin
Sebo
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Chodzi o gotówkę, wszyscy brokerzy mają podobnie, tyletyle że broker nie jest od trzymania kasy.
Jak masz ETF to, co się przejmujesz brokerem, gorzej jak emitent będzie miał problemy.
marcinek
Gość niedzielny
Posty: 9
Rejestracja: 28 gru 2021, 20:29
Tu mieszkam: Czarnowiec

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcinek »

Chodziło mi o aktywa. Nie o gotówkę.

"W mało prawdopodobnej sytuacji, gdyby oddzielne aktywa klientów nie mogły być im zwrócone, DEGIRO podchodzi pod Niemiecki Program Ochrony Inwestorów, który kompensuje starty od niezwróconych aktywów do 90% (maksymalnie do 20,000 EUR)
marcinek
Gość niedzielny
Posty: 9
Rejestracja: 28 gru 2021, 20:29
Tu mieszkam: Czarnowiec

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcinek »

Czy wycena np. ETF w IBKR jest opóźniona? Piatek cena zamknięcia ETF na Nasdaq 100 (SXRV, Xetra) to 719,80 EURO.
W IBKR to 727,00 EURO (ostatnia znana cena wg systemu).
W załączeniu zrzuty ekranu.
Czy to normalne w przypadku IBKR?
W ciągu dnia, w trakcie sesji jest ok. Po zamknięciu giełd takie rzeczy się dzieją....
Chyba, że o czymś nie wiem....
Załączniki
Zrzut ekranu (7).png
Zrzut ekranu (7).png (513.96 KiB) Przejrzano 4547 razy
Zrzut ekranu (5).png
Zrzut ekranu (5).png (299.71 KiB) Przejrzano 4547 razy
krzysiekpl83
Posty: 4
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:17
Tu mieszkam: Polska

Interactive Brokers

Post autor: krzysiekpl83 »

https://www.interactivebrokers.com/
czy z tego linku się zakłada konto? Bo nie wiem czy dobrze zrobiłem, ponieważ po założeniu z tego linka jest napisane (https://www.interactivebrokers.co.uk/ss ... cale=en_US) czyli że w UK mam konto? A myślałem że na Węgry przenieśli.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

To tylko strona, konta są na Węgrzech.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Tak grzebię po tych "Reports" ale nie mogę się doszukać. Da się w IB wygenerować taką prostą historię transakcji na koncie coś jak w banku czyli data opis transakcji i kwota. Nawalone jest tam tego mnóstwo a mi chodzi o coś prostego.
radkus88
Posty: 1
Rejestracja: 08 lut 2022, 20:11
Tu mieszkam: Płock

Re: Interactive Brokers

Post autor: radkus88 »

Czy musiał ktoś po przelaniu pieniędzy na nowo zakładane konto w IB załączyć "proof of payment" żeby mogli rzekomo właściwie zaksięgować środki ??
lenon
Stały bywalec
Posty: 136
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

rebahas pisze: 07 lut 2022, 09:41 Tak grzebię po tych "Reports" ale nie mogę się doszukać. Da się w IB wygenerować taką prostą historię transakcji na koncie coś jak w banku czyli data opis transakcji i kwota. Nawalone jest tam tego mnóstwo a mi chodzi o coś prostego.
A nie można np Custom report -> trades? (z pamięci). To do rozliczenia pit?
Vhaeraun
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 14 mar 2021, 18:17
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Vhaeraun »

marcinek pisze: 09 sty 2022, 23:20 Czy można zasilić konto w Interactive Brokers przelewem w EURO (SEPA) z Revolut?
Pewnie już sprawdziłeś ale tak i nie są po drodze pobierane żadne opłaty, co jest fajną sprawą. Ja właśnie otworzyłem dzisiaj rano konto (zaspałem z potwierdzeniem przenosin konta w Lynx i mi zamknęli, więc stwierdziłem że otworze nowe w IBRK tym razem), przelałem 50€ z Revolut'a i cała kwota już figuruje na moim koncie. Co prawda w forintach, mimo że waluta bazowa to PLN, no ale może jutro się naprawi.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

lenon pisze: 08 lut 2022, 20:29 A nie można np Custom report -> trades? (z pamięci). To do rozliczenia pit?
Nie do pit. Chciałbym widzieć tak jak np w TastyWorks historię konta że przykładowo:
data - sell X
data - buy Y
data - dywidenda
data - zmiana tickera z A na B
data - jakaś tam opłata

takiej prostej listy historii mi brakuje.
zywy
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 05 lut 2022, 23:31
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: zywy »

Vhaeraun pisze: 09 lut 2022, 19:49
marcinek pisze: 09 sty 2022, 23:20 Czy można zasilić konto w Interactive Brokers przelewem w EURO (SEPA) z Revolut?
Pewnie już sprawdziłeś ale tak i nie są po drodze pobierane żadne opłaty, co jest fajną sprawą. Ja właśnie otworzyłem dzisiaj rano konto (zaspałem z potwierdzeniem przenosin konta w Lynx i mi zamknęli, więc stwierdziłem że otworze nowe w IBRK tym razem), przelałem 50€ z Revolut'a i cała kwota już figuruje na moim koncie. Co prawda w forintach, mimo że waluta bazowa to PLN, no ale może jutro się naprawi.
z mBank też SEPA do IB jest darmowa
z Revolut nawet w USD jest darmowe przy koncie Revolut Premium lub wyższym - wprawdzie tego nie testowałem jeszcze, ale apka tak pokazuje

Przy okazji, czy ktoś obraca może kapitałem ponad $60k na IB i orientował się więcej w temacie Estate Tax? przyjmę chętnie wszelkie uwagi, linki itp:)
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Rok temu korzystałem z jakiegoś kalkulator do rozliczenia giełdy tutaj z forum. Jest on może jeszcze dostępny, bo coś nie mogę znaleźć.
bogdan33k
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2021, 10:34
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: bogdan33k »

podłączam się pod prośbę @rebahas, szukałem w aktywnych wątkach ale nie mogę tego znaleźć.
ma ktoś link pod ręką?
dzięki
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Posty: 198
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

bogdan33k pisze: 23 lut 2022, 15:36 podłączam się pod prośbę @rebahas, szukałem w aktywnych wątkach ale nie mogę tego znaleźć.
ma ktoś link pod ręką?
dzięki
Nie ma został usunięty przez autora
Rybajul
Posty: 1
Rejestracja: 08 mar 2022, 19:28
Tu mieszkam: Bydgoszcz

Re: Interactive Brokers

Post autor: Rybajul »

Czy może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego nie mam w opcjach konta na IB języka polskiego ?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 386
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Ponieważ jest to broker amerykański?
Awatar użytkownika
Ostap_Bender
Forumowy wyga
Posty: 414
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:50
Tu mieszkam: The Hague

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ostap_Bender »

Jest Lynx ktory bazuje na interactive i ma Polski support. Swoja droga ciekawi mnie jak mozna przetlumaczyc na jezyk Polski 'margin debt' albo 'call option' :D

Do niedawna u jednego z wiekszych europejskich brokerow (DeGiro) za to nie mozna bylo zmienic jezyka na angielski, domyslnie byl ustawiany ejzyk kraju na terenu ktorego klient jest rezydentem.
ODPOWIEDZ