Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
lenon
Stały bywalec
Posty: 133
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Zamykasz wybraną jedną pozycję walutową, np CAD (do USD czy co tam masz ustawione jako base currency).

Na zapas bezpośrednio nie kupisz waluty, bo węgierski KNF zabrania takiej spekulacji :D
Sebo
Stały bywalec
Posty: 95
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Trochę to bez sensu, bo właśnie preferuję kupić zapas waluty, tak samo problem jeśli dywidendy będą w CAD, automat w IB zamieni mi od razu na USD.
Dochodzi jeszcze prowizja 2$ za zamknięcie pozycji walutowej.
Chyba lepiej będzie kupić ADR, jeśli tak wyglądają rachunki walutowe w IB, to nie ma sensu budowania portfela wielowalutowego.
buk0f
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

Założyłem niedawno konto w IBCE i mam kilka pytań:
1) Gdzie mogę sprawdzić użycie snapshotów?
2) Dodatkowo znalzałem takie info: "All clients receive a USD 3.00 waiver for the first two months, and a USD 1.00 waiver for all subsequent months." jest ktoś w stanie to potwierdzić?
3) Od czego zależy initial margin? Bo dla akcji, które już posiadam najwięszky to 22%??? więc skąd się wzieło 410? Aktualnie mam USD CASH -29. Obrazek
4) Gdzi znajdę info o initiaj (o ile istnieje) i maintenance overnight? Bo z tego co zrozumiałem nie obowiązuje nas Reg T (ruel base) tylko risk base i overnight maintenance niekoniecznie 50%.
buk0f
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

3) Ok, nalazłem na stronie IB, że jak się chce kupić z wykorzystaniem margina to na koncie musi być min $2k... tylko, że gunwo prawda musi być co najmniej $2,3k a przynajmniej tak mi wyszło z zabawy na paper account
Obrazek
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

Baldwin pisze: 25 maja 2021, 00:44
Wickedfox pisze: 24 maja 2021, 20:08
podobno raz wpisanego nr nie da się zmienić, a ta zmiana w ustawieniach nie dotyczy telefonu na który dostajemy pin.
Dzięki, pomęczę zatem support w tej sprawie, może jest jakaś opcja.
Zapomniałem potwierdzić, raz podanego nr w praktyce nie da się zmienić - warto na to zwracać uwagę.


Mam pytanie, wydaje mi się dość proste, mianowicie przykład:
kupiłem akcje po 100$, chcę je sprzedać po 105$ (albo więcej).
Zaraz po transakcji kupna chcę ustawić trailing stop lossa, niech będzie, żeby liczył od 105$ z trailingiem amount 1%. Które to zlecenie w IKBR?
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Posty: 162
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

buk0f pisze: 30 lis 2021, 13:22 3) Ok, nalazłem na stronie IB, że jak się chce kupić z wykorzystaniem margina to na koncie musi być min $2k... tylko, że gunwo prawda musi być co najmniej $2,3k a przynajmniej tak mi wyszło z zabawy na paper account
2.5 k USD. To są wymagania SEC bodajże. Brokerzy mogą je ewentualnie podwyższyć.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Też musicie się znowu spowiadać do IB? Cholera był taki dobry broker a teraz co chwilę jakieś nowe problemy i wymysły.
Ktoś może już wypełniał i wie o co im tym razem chodzi:
Screenshot 2021-12-14 at 15.02.47.png
Screenshot 2021-12-14 at 15.02.47.png (36.1 KiB) Przejrzano 4972 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 386
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

To jest chyba związane z okresową aktualizacją rejestru beneficjentów rzeczywistych. To nie wymysł brokera, tylko unijnego Mifidu.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Tomek pisze: 14 gru 2021, 15:51 To jest chyba związane z okresową aktualizacją rejestru beneficjentów rzeczywistych. To nie wymysł brokera, tylko unijnego Mifidu.
No rozumiem ale wiesz co tam wpisać? Niby nazwisko panieńskie matki ale co mam w tej tabelce podać wszystkie dane mojej matki? Czy jeszcze raz swoje?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 386
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Po mojemu dane matki, tylko maiden to nazwisko po mężu, a birth panieńskie.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Tomek pisze: 14 gru 2021, 16:32 Po mojemu dane matki, tylko maiden to nazwisko po mężu, a birth panieńskie.
Dzięki bardzo za wyjaśnienie. Jestem po chorobie i ciężko jeszcze łapie, niestety.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 95
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Gdzie to wyłączyć by nie przychodziło na email:
PortfolioAnalyst Report
marcinek
Gość niedzielny
Posty: 9
Rejestracja: 28 gru 2021, 20:29
Tu mieszkam: Czarnowiec

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcinek »

Czy Interactive Brokers ma jakąkolwiek przewagę nad Degiro w przypadku ETF UCITS?
Posiadam portfel zawsze składający się z 5 ETF. Strategia posiada interwał miesięczny. Obrót portfela to ok. 35%. Wartość przenoszonego portfela to ok. 50 000 EURO, którą mam zamiar powoli przenosić do Degiro lub Interactive Brokers.
Prosta matematyka poniżej:
Do wartości pojedynczej transakcji pojedynczej 5000 EURO Interactive Brokers jest tańsze (Tiered, min. 1,25 EURO lub 0,05% transakcji).
Przy transakcjach powyżej 5000 EURO Degiro zaczyna być tańsze (stała opłata 2,5 EURO). Degiro powyżej 2500 EURO na rachunku zaczyna naliczać 0,5% wartości rachunku (ujemne stopy procentowe). Dochodzą drobne opłaty (2,5 EURO rocznie) za dostęp do giełd.

Podpowiecie coś...
Sebo
Stały bywalec
Posty: 95
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Degiro ma chyba za darmo pule ETF.
Dla mnie ładniejsza platforma, szybsza, mnie nie zawodna, lepszy support, fajnie przedstawione informacje z rynków, parę walut.
IB cieżka platforma, słabo działa, support tragedia, rynki europejskie droższe. No i co jakiś czas jakieś głupie wypełnianie dokumentów, z groźbą zawieszenia konta, a to wyślij paszport, a to wyślij rachunki itd.
Nie wiem, czy Degiro nie jest bardziej bezpieczne. Oraz obsługa w PL, wydaje mi się, że też dokumenty, sprawozdania są bardziej przejrzyste.
buk0f
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

Degiro zmieniło ostatnio opłaty - sprawdź sobie czy bedą ciebie dotyczyć. Do samych europejskich ETFów Degiro jest bardzo dobre, natomiast jak chcesz coś więcej to jednak IB ma większe możliwości i niższe opłaty. Ja aktualnie przenoszę się z Degiro i Revoluta do IB i cholera chyba nawet Tomek o tym gdzieś pisał, że Degiro to taki przystanek w drodze do IB...
marcinek
Gość niedzielny
Posty: 9
Rejestracja: 28 gru 2021, 20:29
Tu mieszkam: Czarnowiec

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcinek »

Czy platforma IBKR (web) cały czas tak wolno działa?
Co jakiś czas mam wyraźne spowolnienie działania...
Saldo rachunku gotówkowego, raz się zgadza. Za drugim razem gotówki nie ma....Przy czym nie zrobiłem żadnej operacji.
Chyba, że "coś grzebią".
Degiro dużo szybsze.
Chyba odpuszczę IBKR. W moim przypadku kupuję tylko ETF UCITS. Do tego Degiro wystarczy...
RiszardinioBigusDig
Forumowy wyga
Posty: 193
Rejestracja: 03 lis 2021, 20:57
Tu mieszkam: In the middle of nowhere

Re: Interactive Brokers

Post autor: RiszardinioBigusDig »

Właśnie mam ten sam problem 5 dzień korzystania ze strony i pierwszy w którym mało co działa i piorun kulisty mnie trafia. Właśnie instaluję platformę na komputer. Na platformie ładne śmiga więc to wina interfejsu.

Zamiast tworzyć zakładki o wpływie inwestycji na środowisko mogliby bardziej zainteresować się tym czy ich platforma działa :>
Sebo
Stały bywalec
Posty: 95
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Dokładnie tak jest tragicznie działa, środki gotówka czasem znikają.
Nawet czasem są problemy z zalogowanie, do Degiro nie ma porównania.
Mülleimer
Posty: 1
Rejestracja: 05 sty 2022, 22:13
Tu mieszkam: Vierwaldstättersee

Re: Interactive Brokers

Post autor: Mülleimer »

Ja zaczalem od razu od Degiro, bez zadnej gry wstepnej z polskimi brokerami - i uwazam, ze dla europejskiego amatora sfocusowanego na ETFy jest calkiem nienajgorszy wybor. Podstawowe gieldy europejskie, amerykanskie, GPW oraz pakiet bezplatnych ETFow do dobry punkt wyjscia. Ostatnio nawet ulepszyli platforme o jakies dodatkowe analizy itp., wiec poziom uslugi sie poprawia. No i jest czesciowo po polsku, chociaz jakosc tlumaczenia mnie czasem zaskakuje.
Zdarza sie wprawdzie, ze platforma sie calkiem skutecznie wykrzacza, na szczescie nie zdarza sie to dosc czesto. Jak ktos nie jest aktywnym traderem to jest zdecydowanie OK.

IB jest bogatszy jesli chodzi o rozne opcje analityczne, dostep do innych gield, oraz do ETFow spoza Europy - o ile uzytkownik jest rezydentem kraju spoza EU. Osobiscie preferuje wersje webowa, bo platforma raczej nie jest dla osob, ktore szanuja swoj wzrok.
sebastianka
Stały bywalec
Posty: 54
Rejestracja: 16 mar 2021, 11:58
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebastianka »

Czy na IB można inwestować w ETFy? Tak mnie to wk8766a, że popularne ETFy jak QQQ czy inne na SP500 są według komunikatu który dostaje tylko dla instytucjonalnych inwestorów a ja jestem retail.

Nawet na głupi index sp500 jest problem, albo ja cos mam złe ustawione.

Pytanie dodatkowe, czy można kupić PUTa na waluty dol/pln aby zabezpieczyć sie przed umocnieniem PLN do dolara?
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

sebastianka pisze: 06 sty 2022, 23:07 Czy na IB można inwestować w ETFy? Tak mnie to wk8766a, że popularne ETFy jak QQQ czy inne na SP500 są według komunikatu który dostaje tylko dla instytucjonalnych inwestorów a ja jestem retail.

Nawet na głupi index sp500 jest problem, albo ja cos mam złe ustawione.
To nie IB tylko ogólnie w UE prócz Portugalii i bodajże Cypru, nie można kupować amerykańskich ETF (no chyba że przy pomocy opcji) - po prostu UE zabroniła - znaczy możesz kupować ale tylko wtedy jak dany ETF będzie miał przetłumaczone swojej papiery/prospekty informacyjne na polski. Z tego co ktoś tu wrzucał na forum, to nasz KNF również zgodził się na to, że jeżeli potwierdzisz, że znasz angielski i rozumiesz co jest napisane w papierach/prospektach dotyczących danego ETF to możesz je kupować ale nie wiem na jakim to jest etapie czy już to wprowadzili czy jeszcze nie i jak to technicznie ma wyglądać.
buk0f
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

Jak chcesz inwestować w ETFy to najlepszym rozwiązaniem jest szukanie europejskich odpowiedników na justetf.com.
Przez mnogość ticketów najlepiej jest operować ISINem.
Np sp500: IE00B5BMR087
Nasdaq: IE00B53SZB19
lenon
Stały bywalec
Posty: 133
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

sebastianka pisze: 06 sty 2022, 23:07 Czy na IB można inwestować w ETFy? Tak mnie to wk8766a, że popularne ETFy jak QQQ czy inne na SP500 są według komunikatu który dostaje tylko dla instytucjonalnych inwestorów a ja jestem retail.

Nawet na głupi index sp500 jest problem, albo ja cos mam złe ustawione.

Pytanie dodatkowe, czy można kupić PUTa na waluty dol/pln aby zabezpieczyć sie przed umocnieniem PLN do dolara?
Można, z pewnymi ograniczeniami. Temat był wałkowany kilka razy na tym forum, Tomek pisał też o tym artykuły. Użyj 'lupki'.

Co do drugiego pytania - w IB możesz kupić opcję na kontrakt futures na parę walutową.
sebastianka
Stały bywalec
Posty: 54
Rejestracja: 16 mar 2021, 11:58
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebastianka »

Dzięki, będę zerkał.
marcinek
Gość niedzielny
Posty: 9
Rejestracja: 28 gru 2021, 20:29
Tu mieszkam: Czarnowiec

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcinek »

Czy można zasilić konto w Interactive Brokers przelewem w EURO (SEPA) z Revolut?
ODPOWIEDZ