Legalne inwestowanie pieniędzy kolegów i rodziny
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Re: legalne inwestowanie pieniędzy kolegów i rodziny
Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, ale tak na 80% jestem przekonany, ze do zarządzania czyimkolwiek rachunkiem brokerskim potrzebna jest licencja KNF.
Z tego co interesowałem się w 2020 roku to trzeba raz na rok złożyć sprawozdanie do KNF. Nie jestem pewny czy do tego trzeba zewnętrznego audytu?
Założenie jest dość proste ponieważ trzeba złożyć wnioski do KNF i Sądu. Idealnie w tym przypadku wyznaczyć pełnomocnika który ogarnie temat i będzie nas reprezentował przed instytucjami.
KNF praktycznie nie ma możliwości ingerowania w ASI. Bardzo dużym plusem jest, że od 2019 roku nie trzeba płacić podatku dochodowego od sprzedaży aktywów które są w posiadaniu powyżej 2 lat i nie przekraczających 10% udziałów spółki.
Nigdy nie miałem takiej spółki więc nie wiem jak wyglądają realnie koszty rocznego prowadzenie.
Jeżeli ktoś prowadził to fajnie jak się wypowie i podzieli wiedzą:)
Jest to niezgodne z prawem zarządzeniem czyimś kontem brokerskim. Nawet z licencję doradcy inwestycyjnego.
Trzeba robić to z ramienia funduszu inwestycyjnego. Osoby fizyczne nie mają takich mocy w tym kraju:)
Każdy kto tak robi może iść do więzienia na 5 lat i dostać karę 5 mln zł.
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Re: Legalne inwestowanie pieniędzy kolegów i rodziny
Tak, ja miałem na myśli licencje na DM, bo sam kiedyś prowadziłem takie rachunki indywidualne, ale w ramach DM właśnie.
Co do ASI, to w teorii wyglada to bardzo interesująco, ale w praktyce to jest patologia. Nie ma szans na uzyskanie wpisu bez solidnej obsługi prawnej i pomocy przy sporządzeniu wniosku, statutu, polityki oraz strategii inwestycyjnej, bo one musza być zgodne z pierdyliardem różnych innych przepisów pochowanych po innych ustawach i rozporządzeniach. Kancelaria prawna z doświadczeniem jest wiec nieodzowna. Koszt około 30k.
Mówiąc o audytach miałem na myśli sprawozdania finansowe S.A., w ramach których działa ASI. Audyt zwykłego biegłego to jakieś 10-15k, wielka czwórka 40-50k. Problem w tym, ze zwykły biegły nie chce dotykać tematu derywatów i innych dziwnych transakcji, bo nie ma kompetencji do ich oceny. Do tego dochodzi kwartalne raportowanie do NBP i roczne do KNF oraz bieżąca księgowość i rozliczanie się przed US. Tu znowu problem, ze zwykły księgowy albo się nie podejmie prowadzenia takich rozliczeń albo zrobi to źle. Dobra księgowość dla ASI to 7-20k miesięcznie.
Realny koszt powołania takiego ASI to zatem kilkadziesiąt tysięcy złotych, a potem roczne utrzymanie spokojnie dochodzi do stówki, przy wydatkach spółki ograniczonych do wymaganego minimum.
Co do ASI, to w teorii wyglada to bardzo interesująco, ale w praktyce to jest patologia. Nie ma szans na uzyskanie wpisu bez solidnej obsługi prawnej i pomocy przy sporządzeniu wniosku, statutu, polityki oraz strategii inwestycyjnej, bo one musza być zgodne z pierdyliardem różnych innych przepisów pochowanych po innych ustawach i rozporządzeniach. Kancelaria prawna z doświadczeniem jest wiec nieodzowna. Koszt około 30k.
Mówiąc o audytach miałem na myśli sprawozdania finansowe S.A., w ramach których działa ASI. Audyt zwykłego biegłego to jakieś 10-15k, wielka czwórka 40-50k. Problem w tym, ze zwykły biegły nie chce dotykać tematu derywatów i innych dziwnych transakcji, bo nie ma kompetencji do ich oceny. Do tego dochodzi kwartalne raportowanie do NBP i roczne do KNF oraz bieżąca księgowość i rozliczanie się przed US. Tu znowu problem, ze zwykły księgowy albo się nie podejmie prowadzenia takich rozliczeń albo zrobi to źle. Dobra księgowość dla ASI to 7-20k miesięcznie.
Realny koszt powołania takiego ASI to zatem kilkadziesiąt tysięcy złotych, a potem roczne utrzymanie spokojnie dochodzi do stówki, przy wydatkach spółki ograniczonych do wymaganego minimum.
Ogólnie zasada jest taka aby ludzie się nie bogacili i byli uzależnieni od rządzących. Ciężko pracowali najemnie i płacili większe podatki jak więcej zarabiają. Wszystko co zarobili wykorzystali do zwiększenia swoje dźwigni kredytowej aby konsumować na debet.
Jak chcesz wyjść z tego schematu i to wiedz, że prędzej czy później ktoś Ci da po łapach.
Odradzam prowadzenia nie swoich kont brokerskich.
- Ostap_Bender
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Brussels
Re: Legalne inwestowanie pieniędzy kolegów i rodziny
Mozna komus z rodziny po prostu polecic tickery popularnych ETFow na indexy i tyle.