Tomek pisze: ↑09 paź 2021, 07:52
DMZ pisze: ↑08 paź 2021, 19:12
Trochę dziwna sytuacja w takim razie.
Po zbyciu akcji będę mial USD więcej niż na początku, np wymieniłem 1000 USD a po sprzedaży akcji mam 1300 USD.
Gdybym przytrzymał te 1300 USD na jakiś okres, to w jaki sposób rozliczyć podatek?
Logiczne byłoby liczyć podatek od kwoty 1000 USD (transakcja odwrotna), a wymiana 300 USD to jest transakcja techniczna.
Potwierdziłem i jest tak, jak napisałem wcześniej – z tą różnicą, że kryterium dokonania przewalutowania tego samego dnia będzie miało rację bytu tylko, jeśli przewalutowanie nastąpi po kursie zbliżonym do tego, po jakim rozliczałeś zysk ze sprzedaży akcji. Chodzi o coś takiego – uproszczę przykład, żeby lepiej zobrazować sytuację:
Wpłacasz 393 PLN na rachunek brokerski i przy kursie 3.93 wymieniasz je na 100 USD. Za tych 100 USD kupujesz jedną akcję. Za tydzień kurs akcji stoi w miejscu, ale kurs dolara wzrósł do 4.00 (wczorajszy kurs NBP). Zamykasz pozycję sprzedając akcję, ale nie wymieniając dolarów na złotówki. Twój zysk, od którego musisz policzyć podatek, wynosi tutaj 7 zł. Jest to łączny zysk ze wzrostu kursu akcji (w tym wypadku zero) i ze wzrostu kursu dolara (w tym wypadku to cały Twój zysk). Tutaj już wzrost kursu waluty zostaje ujęty do wyliczenia podatku od zysku, dlatego jeśli dokonasz teraz przewalutowania USD na PLN, to nie zapłacisz dodatkowego podatku, pod warunkiem, że to przewalutowanie nastąpi po kursie mniej więcej 4.00 (w okolicach wczorajszego kursu zamknięcia). Gdyby natomiast dzień później dolar skoczył bardzo mocno, np. do 4.10, a Ty przewalutowałbyś dolary na złotówki po tym kursie, to dodatkowo musiałbyś naliczyć podatek od jeszcze kolejnych 10 zł zysku.
PS. Przenoszę te tematy do innego wątku.
To wygląda tak jakby sprzedając akcji nabywasz dolary i otwierasz pozycję długą (w przypadku wymiany późniejszej niż dzień sprzedaży).
Jest o skomplikowane.
Kolejny przykład:
Wymieniłem EUR na 1500 USD (kurs NBP 3,93)
500 USD zostawiłem na przyszłość.
Za 1000 USD kupiłem akcji i sprzedałem za miesiąc przy kursie NPB 3,97. Mam 1100 USD po sprzedaży wraz z zyskiem.
Razem 1600 USD na rachunku.
Jak wtedy rozliczyć transakcję odwrotną 1600 USD na EUR?
P.s. Rozumiem że trzeba działać w taki sposób:
500 USD wymieniam zgodnie uwzględniając aktualny kurs na dzień wymiany odwrotnej i kurs nabycia wg NBP
1100 USD uwzględniając aktualny kurs na dzień wymiany odwrotnej i kurs na dzień zbycia akcji, bo zbycie akcji się liczy jakby kolejny zakup USD.
To jest naprawdę trudno, powstaje tutaj prawdziwa księgowość.
Trzeba liczyć każdą transakcję bez możliwości sumowania wszystkich kwot USD do jednej po sprzedaży akcji.
Być może jest na to jakieś rozwiązanie?