Dollar is the cleanest dirty shirt

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
RiszardinioBigusDig
Forumowy wyga
Tu mieszkam: In the middle of nowhere

Dollar is the cleanest dirty shirt

Post autor: RiszardinioBigusDig »

Uważam, że dolar się umocni względem większości walut. Najbardziej to widać na parze dolar jen. Ogólnie pozycjonowanie aktywów z rodzaju bezpiecznej przystani jest na bardzo ekstremalnych poziomach. Mam tu na myśli złoto i właśnie parę dolar/jen. Stąd jeśli rynek będzie chciał wyprowadzić wszystkich w pole to czeka nas zdarzenie z rodzaju białego łabędzia. Przez co mam na myśli, że wszyscy się pogodzą, a Trump z Xi Jinpingiem obdarzą się długim pocałunkiem, ale oczywiście mogę się mylić ;)
USDJPY_2025-04-22_18-12-59.png
USDJPY_2025-04-22_18-12-59.png (299.62 KiB) Przejrzano 75 razy
FreeCashFlow
Stały bywalec
Tu mieszkam: Poland

Re: Dollar is the cleanest dirty shirt

Post autor: FreeCashFlow »

Będę bardzo zaskoczony, jeśli dolar stanie się silny "long term".

Cała polityka Bessenta i Trumpa, stoi na przekór temu. Ograniczenie konsumpcji i wzrost produkcji w USA, oraz "zmuszenie" Chin do zrobienia czegoś dokładnie odwrotnego, jest możliwe tylko przy spadku siły dolara, nie przy jego wzroście.

Nie da się być konkurencyjnym eksporterem dóbr przemysłowych, będąc drogim (przy silnej walucie). Historia tego dowiodła nie raz, a sukces Chin jest tego wręcz dobitnym dowodem.
RiszardinioBigusDig
Forumowy wyga
Tu mieszkam: In the middle of nowhere

Re: Dollar is the cleanest dirty shirt

Post autor: RiszardinioBigusDig »

Tak to wszystko bardzo logiczne i zdroworozsądkowe, ale nie żyjemy w próżni. Europa jest dobra tylko w regulacje. Europa jest rozgrywana przez USA jak małe dziecko. Trudno powiedzieć czy long term dolar się umocni. Mogę tylko stwierdzić, że przed potencjalnymi kolejnymi spadkami znacząco się umocni. Tak wskazują mi dane na które zwracam uwagę oraz sentyment do dolara.
ODPOWIEDZ