Interactive Brokers
Re: Interactive Brokers
Zauważyłem, że mam możliwość wybrania złotówek przy depozycie (konto jurysdykcji węgierskiej) czy wpłacając z polskiego banku zostaną naliczone jakieś dodatkowe opłaty? Mam jeszcze Kantor walutowy Alior i nie wiem jak najprościej i najtaniej przelać kasę do IB? Ponoć przelewy SEPA (EUR) wychodzą 1 euro niezależnie od kwoty przelewu, ale zamierzam inwestować później w dolarach i nie wiem czy nie stracę na podwójnym przewalutowaniu. Mam też Revoluta, ale po lekturze forum wolę nie ryzykować... Proszę o poradę.
Czy IB na Węgrzech daje oprocentowanie zdeponowanej gotówki w USD?
-
- Forumowy wyga
- Tu mieszkam: Warszawa
Nikt Ci nie nakazuje przewalutowywac od razu. Od tego masz konto margin, aby nie było konieczności posiadania konkretnej waluty. Może być inna. Wtedy przewalutujesz kiedy będziesz to uważał za korzystne.maabbitt pisze: ↑27 lut 2023, 20:38 Zauważyłem, że mam możliwość wybrania złotówek przy depozycie (konto jurysdykcji węgierskiej) czy wpłacając z polskiego banku zostaną naliczone jakieś dodatkowe opłaty? Mam jeszcze Kantor walutowy Alior i nie wiem jak najprościej i najtaniej przelać kasę do IB? Ponoć przelewy SEPA (EUR) wychodzą 1 euro niezależnie od kwoty przelewu, ale zamierzam inwestować później w dolarach i nie wiem czy nie stracę na podwójnym przewalutowaniu. Mam też Revoluta, ale po lekturze forum wolę nie ryzykować... Proszę o poradę.
Osobiście używam przelewów USD i EUR z Alior Kantora. Jeśli dokonuję wymiany z PLN, to przelew na wymieniona sume będzie gratis.
A jak robicie przelew walutowy z Alior Kantor to wasze imię i nazwisko figuruje jako nadawca przelewu czy też nadawcą jest Alior?
Konta w Alior Kantor sa imienne
Re: Interactive Brokers - Forex
Kupiłem jakiś czas temu trochę dolarów przez IBKR. Popełniłem błąd, który zauważyłem wczoraj w TWS. Wymieniłem walutę przez zlecenie IDEALPRO. Aktualnie posiadam pozycję Long Forex USD.PLN. Mam trzy opcje BUY, SELL, CLOSE. Jak Waszym zdaniem najkorzystniej zamknąć taka opcję, żeby można było zaksięgować od razu USD z pominięci transakcji USD - PLN - USD?
Re: Interactive Brokers - Forex
Z tego co pamiętam to jest po prostu wirtualna pozycja abyś miał odniesienie do tego czy na swoim zakupie do tej pory zarobiłeś/straciłeś. Poszukaj na forum bo gdzieś było już kilka razy pokazana jak taką wirtualną pozycję usunąć z TWS.PawelC pisze: ↑08 mar 2023, 22:47 Kupiłem jakiś czas temu trochę dolarów przez IBKR. Popełniłem błąd, który zauważyłem wczoraj w TWS. Wymieniłem walutę przez zlecenie IDEALPRO. Aktualnie posiadam pozycję Long Forex USD.PLN. Mam trzy opcje BUY, SELL, CLOSE. Jak Waszym zdaniem najkorzystniej zamknąć taka opcję, żeby można było zaksięgować od razu USD z pominięci transakcji USD - PLN - USD?