Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
RiszardinioBigusDig
Forumowy wyga
Posty: 203
Rejestracja: 03 lis 2021, 20:57
Tu mieszkam: In the middle of nowhere

Re: Interactive Brokers

Post autor: RiszardinioBigusDig »

reuptake pisze: 02 paź 2022, 11:19 Czy ktoś przechodził może na IB proces:

1) zakładania nowego konta, połączonego z poprzednim
2) zasilania tego konta funduszami z poprzedniego konta?

Utknąłem na tym drugim punkcie, nie bardzo widzę jak bym miał to zrobić.
Zaloguj się na

https://www.interactivebrokers.co.uk

Zakładka Transfer & Pay

Internal -> Transfer between your IBKR accounts
pkos
Posty: 2
Rejestracja: 07 paź 2022, 21:51
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: pkos »

Hej,

Chciałbym wrocić do tematu przelewów PLN do IB, po przeniesieniu konta na Węgry. Na początku na pytanie o to odpowiadali, że w przyszlości planują udostępnić przelew do polskiego banku. Dziś do nich pisałem ponownie i już tak nie twierdzą. Może warto żeby wiecej osób upomniało się u nich o to samo?

Pozdrawiam
P.
RiszardinioBigusDig
Forumowy wyga
Posty: 203
Rejestracja: 03 lis 2021, 20:57
Tu mieszkam: In the middle of nowhere

Re: Interactive Brokers

Post autor: RiszardinioBigusDig »

pkos pisze: 07 paź 2022, 22:06 Hej,

Chciałbym wrocić do tematu przelewów PLN do IB, po przeniesieniu konta na Węgry. Na początku na pytanie o to odpowiadali, że w przyszlości planują udostępnić przelew do polskiego banku. Dziś do nich pisałem ponownie i już tak nie twierdzą. Może warto żeby wiecej osób upomniało się u nich o to samo?

Pozdrawiam
P.
Tylko pytanie czy to aż tak duży problem? Robię przelewy w euro w obie strony bez dodatkowych opłat. Jedyny koszt to przewalutowanie PLN w polskim banku na konto walutowe, ale w mbanku są to jakieś grosze.

Tak poza tym radzę nie przyzwyczajać się do złotówki i nie gromadzić w nim oszczędności. W kraju w którym premier wprost mówi, że w przyszłym roku może brakować pieniędzy na spłatę odsetek od długów.
DonKichot
Stały bywalec
Posty: 65
Rejestracja: 14 cze 2022, 21:48
Tu mieszkam: Poland

Re: Interactive Brokers

Post autor: DonKichot »

Gdy zaczynałem inwestowanie, myślałem, że swoje zyski będę liczył (w końcowej fazie) w złotówkach. Bo tu żyję i tu wydaję.
Dziś oczywiste jest, że to niemożliwe. Dywersyfikacja walutowa i zarządzanie walutami stały się po prostu koniecznością, bez względu na to w jakie akcje inwestujesz i na których rynkach.

Problemem Polski nie jest jednak tyle premier ani nawet sytuacja geopolityczna, co silna, absurdalna i kompletnie destruktywna polaryzacja polskiego społeczeństwa.
Rząd się może zmienić, społeczeństwo nie. Tymczasem większość wierzy, że receptą na szeroko rozumiany dobrobyt jest ostateczne pokonanie przeciwników, a nie jakikolwiek kompromis i progres ("my z nimi nigdy nie....").

W tych realiach nie należy się dziwić, że rząd idzie w populizm. Tak samo było w Wenezueli (choć oczywiście nie ta skala), gdzie opozycja wcale nie była lepsza od Chaveza i ignorowała większą część społeczeństwa, jego poglądy i problemy.

Z tego nie wyjdzie nic dobrego w dłuższym terminie. Polacy nie dorośli do demokracji, nie rozumieją jej sensu oraz istoty. I to jest nasza tragedia.

Trudno z takim krajem i jego walutą wiązać swoją przyszłość.

PS.
- Kiedy spory między ludźmi trwają najdłużej i są najbardziej zawzięte ?
- Kiedy obie strony nie mają racji ;)
pkos
Posty: 2
Rejestracja: 07 paź 2022, 21:51
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: pkos »

Raczej wiekszość osób nie po tom a konto IB, żeby inwestować w PLN. Natomiast jeżeli chcę inwestować w USD i innej walucie niż EUR to przy przelewie w EUR mam dwa przewalutowania. Dodatkowo kury IB są lepsze niż w moim banku. Wydaje mi się, lokalne przelewy w PLN mają sens a my pewniej jesteśmy jednym z większych klientów podpiętych pod Węgry.
DonKichot
Stały bywalec
Posty: 65
Rejestracja: 14 cze 2022, 21:48
Tu mieszkam: Poland

Re: Interactive Brokers

Post autor: DonKichot »

pkos pisze: 09 paź 2022, 20:21Raczej wiekszość osób nie po tom a konto IB, żeby inwestować w PLN.
O czym innym piszesz i ja o czym innym. Może kiedyś zrozumiesz, że dywersyfikacja walutowa nie ma nic wspólnego z tym co i gdzie inwestujesz.
A waluty pożyczać możesz zupełnie za darmo.
Powodzenia w nauce TWSa.
Paula
Posty: 1
Rejestracja: 27 paź 2022, 15:06
Tu mieszkam: Środa Wielkopolska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Paula »

Cześć
A ja mam pytanie jak zamknąć całkiem konto na Interactiv broker?
krzysiekpl83
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:17
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: krzysiekpl83 »

Mam basic curency ustawione jako USD, a mimo to nie mogę przewalutować PLN na USD, miał ktoś może taką sytuację?
krzysiekpl83
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:17
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: krzysiekpl83 »

W IBCE nie można już przewalutować pln na usd nawet jeśli ma się usd ustawione jako base currency.
DonKichot pisałeś, że zakładałeś konto IB w Irlandii w taki sam sposób jak na Węgrzech z tą różnicą, że wpisałeś Niemcy jako kraj zamieszkania, czy to wystarczy, czy może jeszcze są jakieś niuanse, bo też chciałbym się przenieść? A może ktoś jeszcze to przechodził i może coś podpowiedzieć?
spam.radek@gmail.com
Gość niedzielny
Posty: 6
Rejestracja: 18 sie 2022, 11:39
Tu mieszkam: Szczecin

Re: Interactive Brokers

Post autor: spam.radek@gmail.com »

Wydaje mi się, że kilka stron wcześniej był link do IBKR aby założyć konto bezpośrednio w Irlandii. Odnośnie przeniesienia papierów mnie poinformowali, że IE-IE bez problemu - też mi się udalo to zrobić - po 5 mnutach miałem środki na koncie Joint. Ale odnośnie HU-IR informowali mnie, że po ich stronie to chyba bardziej manualana robota i nie dali mi gwarancji, że się uda. Warto u nich na chat pogadac - calkiem responsywni są.
modyl
Posty: 1
Rejestracja: 04 lis 2022, 11:00
Tu mieszkam: Rzeszow

Re: Interactive Brokers

Post autor: modyl »

Dzień dobry wszystkim,
Mam następujące pytanie dot. przelewów w USD z AION Bank do IBKR
W jaki sposób umieszczacie w przelewie opis, który wymagany jest przy transferze USD, czyli:
Payment Reference: Nr konta IBKR / Imię Nazwisko
Z tego, co widzę, to w Aion można przy transferze USD dodać jedynie email.
Czy nie podajecie Payment Reference, a jedynie numer konta bankowego?

Z góry dziękuję za pomoc
japac
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2022, 21:10
Tu mieszkam: wawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: japac »

czy ktoś wypłacał z interactive brokers pieniądze w pln? na stronie brokera jest informacja, ze jeden przelew w miesiącu jest bezpłatny. ale czy w przypadku wypłaty w pln dochodzą do tego jakieś opłaty banku korespondenta?
Awatar użytkownika
jamesfisher
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 03 kwie 2021, 18:46
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: jamesfisher »

japac pisze: 28 lis 2022, 21:30 czy ktoś wypłacał z interactive brokers pieniądze w pln? na stronie brokera jest informacja, ze jeden przelew w miesiącu jest bezpłatny. ale czy w przypadku wypłaty w pln dochodzą do tego jakieś opłaty banku korespondenta?
Nic o tym nie wiem aby były bezpośrednie (i bezkosztowe) wypłaty w PLN. Na razie to nawet nie ma wpłat w tej walucie. Owszem możesz dokonać wypłaty/wpłaty na konto złotówkowe w PLN ale pójdzie to przelewem SWIFT, ponieważ IB nie posiada jeszcze konta w polskim banku. Dlatego będzie pobrana opłata banku korespondenta.

A jeden darmowy przelew wychodzący w miesiącu tyczy się nie pobierania opłaty za wypłatę. Nie należy tego mylić z pobraniem "fee" przez bank korespondencyjny.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2022, 18:39 przez jamesfisher, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jamesfisher
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 03 kwie 2021, 18:46
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: jamesfisher »

Trochę dziwna sprawa. Bo nie mogę włączyć sobie uprawnień do zawierania transakcji na opcjach na akcje USA. Generalnie nie mogę włączyć permissions na żadne instrumenty opcyjne. Za każdym razem pokazuje komunikat jak w załączniku. Dodam, że kwestionariusz wiedzy o produktach niedawno wypełniałem i jest aktualny (extensive knowlage). Ogólnie dokonywałem kilka lat temu operacji na opcjach i to sporo w IB ale wygląda jakby wyłączyli mi te uprawnienia.
Załączniki
options.png
options.png (32.28 KiB) Przejrzano 2875 razy
kuba
Stały bywalec
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: tu

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba »

jamesfisher pisze: 04 gru 2022, 18:31 Dodam, że kwestionariusz wiedzy o produktach niedawno wypełniałem i jest aktualny (extensive knowlage)
Pewnie musisz jeszcze zaznaczyć, że zrobiłeś odpowiednią ilość transakcji na opcjach - zaznacz najwyższą wartość i spróbuj jeszcze. A jak nie to, to chyba jeszcze pytają jaki masz cel inwestycji - zaznacz że spekulacje czy coś podobnego
Awatar użytkownika
jamesfisher
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 03 kwie 2021, 18:46
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: jamesfisher »

kuba pisze: 04 gru 2022, 19:49
jamesfisher pisze: 04 gru 2022, 18:31 Dodam, że kwestionariusz wiedzy o produktach niedawno wypełniałem i jest aktualny (extensive knowlage)
Pewnie musisz jeszcze zaznaczyć, że zrobiłeś odpowiednią ilość transakcji na opcjach - zaznacz najwyższą wartość i spróbuj jeszcze. A jak nie to, to chyba jeszcze pytają jaki masz cel inwestycji - zaznacz że spekulacje czy coś podobnego
Mam wszystko wypełnione właściwie ale mimo to zablokowane są instrumenty opcyjne oraz futures. Tak jak wspomniałem kilka lat temu dokonywałem w IB wielu operacji na opcjach ale w tym roku po prostu je wyłączono.
Załączniki
opcje_dost.png
opcje_dost.png (47.65 KiB) Przejrzano 2853 razy
opcje_dost.png
opcje_dost.png (53.87 KiB) Przejrzano 2853 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 423
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Spróbuj jeszcze podnieść w formularzu wartość netto swojego majątku i wysokość zarobków o jakieś 20-30% względem tego, co podawałeś wcześniej. Gdzieś ostatnio zasłyszałem, że wymogi odnośnie tego się zwiększyły z uwagi na inflację, ale nie wiem, na ile to prawdziwa informacja.

PS. A masz na koncie Net Liquidation Value powyżej 25 000 USD?
ADAKO
Stały bywalec
Posty: 35
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

modyl pisze: 04 lis 2022, 11:24 Dzień dobry wszystkim,
Mam następujące pytanie dot. przelewów w USD z AION Bank do IBKR
W jaki sposób umieszczacie w przelewie opis, który wymagany jest przy transferze USD, czyli:
Payment Reference: Nr konta IBKR / Imię Nazwisko
Z tego, co widzę, to w Aion można przy transferze USD dodać jedynie email.
Czy nie podajecie Payment Reference, a jedynie numer konta bankowego?

Z góry dziękuję za pomoc
W Tytule przelewu: "nr konta / imię i Nazwisko" tak jak wymagają w IKBR.
Awatar użytkownika
jamesfisher
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 03 kwie 2021, 18:46
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: jamesfisher »

Tomek pisze: 05 gru 2022, 10:35 Spróbuj jeszcze podnieść w formularzu wartość netto swojego majątku i wysokość zarobków o jakieś 20-30% względem tego, co podawałeś wcześniej. Gdzieś ostatnio zasłyszałem, że wymogi odnośnie tego się zwiększyły z uwagi na inflację, ale nie wiem, na ile to prawdziwa informacja.

PS. A masz na koncie Net Liquidation Value powyżej 25 000 USD?
Dziękuję, to był trafny trop. Należało podnieść kwoty. Po tej operacji mogłem włączyć instrumenty opcyjne. Czyli zgadza się, że podnieśli wymagania kapitałowe.
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 113
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

Ktoś wie, dlaczego nie mogę znaleźć BRK-A w TWS? Wyskakuje mi tylko BRK-B. Za biedny jestem? :D
Awatar użytkownika
jamesfisher
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 03 kwie 2021, 18:46
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: jamesfisher »

Wyszukać można.
Załączniki
sssss.png
sssss.png (17.61 KiB) Przejrzano 1316 razy
Jaroslaw
Posty: 1
Rejestracja: 28 gru 2022, 11:35
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Jaroslaw »

Witam
Ostatnio dostałem od IB żądanie o wysłanie im Ireland Interest Tax Form 8-3-6. Pracowałem w Irlandii do 2016 r. Od tego czasu pracuje w Polsce dla polskiego pracodawcy. Czy ktoś wie czy trzeba im wysyłać ten certyfikat?

Dziękuje z góry za pomoc
Thorwald
Stały bywalec
Posty: 132
Rejestracja: 15 mar 2021, 04:41
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Thorwald »

A jak się rejestrowałeś to podałeś polski adres i zgłosiłeś, że jesteś polskim podatnikiem ?
Sebo
Stały bywalec
Posty: 118
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

A komuś otworzyli drugie konto w koncie, bo mi właśnie otworzyli kolejne konto i nie wiem, o co chodzi, nie otwierałem kolejnego konta.
Po 16:00 dostałem emaila, że:
Dear Client,

Congratulations! Interactive Brokers has approved your application for account UXXXXXXXX.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 118
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Nie mogę edytować, ale wychodzi na to, że otwierają drugie konto, jak się kiedyś aplikowało o krypto, lewary, opcje itd.
Tez tak macie, że po zalogowaniu macie dwa konta?
Mnie się to bardzo nie podoba i mi to wręcz przeszkadza.
ODPOWIEDZ