Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
buk0f
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

Czy robił ktoś może przelewy z Aion Bank do IBRK w PLN? Jak wygląda kwestia opłat i czasu przelewu? Zwykle robię w USD i przechodzą bez opłat w ciągu kilku h ale przy obecynym kursie dolara chciałbym przelać złotówki i wykorzystać margina. I drugie pytanie, na który rachunek mam przelać, bo najpierw pojawia się JP Morgan z IBANem DE(...) a pod spodem jest "Correspondent Bank" mBank i polski nr konta... ???
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 396
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Z Aion też powinno być bez opłat i w ciągu jednego dnia, takie przynajmniej słyszałem opinie, ale sam nie testowałem.

Natomiast przelew trzeba wykonać do Niemiec na konto W JPMorgan zaczynające się od DE(...). Absolutnie nie wykonuj przelewu na polski rachunek correspondent banku.
buk0f
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

Dzięki, tak też zrobiłem. Jak przyjdzie to dam znać czy coś sobie policzyli.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Jeżeli podało ci że mbank jest bankim pośredniczącym to jakbyś puścił z mbank to na 99% powinno być bez opłat albo z bardzo niską opłatą.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Mam dziwną sytuację w IB (powtierdza to moją teorię, że od kiedy przeszli na Węgry to mocno podupadli) codziennie, od bez mała dwóch tygodni, dostaję taki sam raport jak poniżej, tak jakby coś się zacięło.
Obrazek

I teraz kolejna dziwna sprawa, że napisałem już dwa razy do IB w zeszłym tygodniu i w tym i zero odpowiedzi. Nie wiem zbanowali mnie czy jak?
buk0f
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

Przelew zrobiony w piątek po południu przyszedł dzisiaj rano. Nic nie pobrali.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Temat wałkowany wiele razy, jeśli bank pośredniczący ten sam co ma broker, to raczej nie pobierają prowizji, więc to nie bank pobiera prowizję tylko pośrednik.
Każdą walutę, która masz na koncie możesz przelać, jaką posiada IB, więc PLN też przelejesz bez problemu, kwestia czy bank pozwala, bo większość banków nie pozwoli Ci przelać PLN na zagraniczne konto w PLN, Aion pozwoli, bo to nie polski bank, ale Alior już nie.

Czy ruble można kupić w IB? Za USD/PLN ?
Czy przelew do IB w rublach można zrobić ?

Posiadając kredyt w rublach na koncie, jak go spłacić?
kuba
Stały bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: tu

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba »

Ma ktoś może dzisiaj problemy z konwersja walut w IBKR? Próbowałem USD->EUR oraz EUR->USD i w obu przypadkach mam info, że w wyniku konwersji nie mogę mieć ujemnego salda. Oczywiście w obu przypadkach mam dodatnie saldo i próbuje wymienić tylko tyle ile mam. Próbowałem w aplikacji, w client portal, próbowałem close balance i za każdym razem to samo.
Nawet próba wymiany małej kwoty $10 też nie działa

Edit: dodam, że dzisiaj wpłaciłem trochę EUR i chciałem zamienić na dolary. Do tej pory od razu po zaksięgowaniu na koncie mogłem zamienić na USD. No i bez problemu kupiłem za EUR jakieś akcje
kuba
Stały bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: tu

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba »

Dostałem odpowiedź od supportu
We would like to inform you that IB-CE account holders (Cash & Margin) from now onwards are restricted from doing any Forex Currency Conversion Trades and will only be allowed in the circumstances where debt reduction is required.

Below are the circumstances which will help you to tackle the restriction:

1) If you want to buy USD denominated stock then you can directly buy shares without any need of USD Currency.
For Margin type accounts: Once the USD currency goes negative after buying shares on margin loan, then it should be possible for you to convert your base currency to USD for debt reduction.
For Cash type accounts this conversion will be automatically done as margin loan would not allowed.

2) Sales proceeds from USD denominated stocks will reflect in USD currency which earlier (before this restriction) you used to convert to base currency, now due to restriction you have to take the withdrawal in USD currency and our system from back end will do auto Forex conversion to your base currency.
Czy ja dobrze widzę, że od teraz już nie będzie można kupować walut przed zakupem akcji, a jedynie po fakcie spłacić debet?

Tylko nie bardzo rozumiem pkt 2. - u mnie base currency to właśnie USD, więc zakładam, że jak sprzedam coś za dolary, to dolary mi zostaną na koncie.

Ech... A taki był fajny broker przed brexitem :-\
justyna.z
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwie 2022, 11:18
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: justyna.z »

Czesc wszystkim, mam pytanie w zwiazku z kontem margin i kupowaniem akcji na gieldzie amerykanskiej w IBKR.

Otoz, wplacilam kilkakrotnie pieniadze w PLN na konto IBKR. Akcje kupuje jednak w USD i base currency mam ustawione w USD. Nie przewalutowywuje moich zlotowek na USD. Teraz widze, ze mam zakladke Forex balance w moim statement i jestem na minusie. Czy ktos z Was, kto uzywa IBKR oraz kupuje akcje USD moglby mi wyjasnic, czy tez w taki sposob dziala? Czy jednak przesylacie od razu USD? Nie rozumiem rowniez dlaczego mam short positions, skoro nigdy nie sprzedawalam nic na IBKR. Zawsze tylko long. Moze byc to powiazane jakos z tymi walutami? Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
bywaj
Gość niedzielny
Posty: 21
Rejestracja: 14 mar 2021, 16:23
Tu mieszkam: Wroclaw

Re: Interactive Brokers

Post autor: bywaj »

IB nie przewalutowuje automatycznie Twoich środków. Jeśli przelałaś PLN, to masz na koncie PLN, które wliczają się do marginu, ale gdy kupujesz akcje amerykańskie broker pożycza Ci dolary pod zastaw. Base currency służy tylko do podsumowań, gdy generujesz raport i do przeliczania strat i zysków jakie Ci się wyświetlają na platformie. Powinnaś przewalutować swoje złotówki na dolary, aby nie mieć ujemnego bilansu w dolarach. Można to zrobić bezpośrednio na platformie, lub kupują parę walutową USDPLN bezpośrednio na giełdzie.
Krystian1987
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 11 kwie 2022, 17:30
Tu mieszkam: Bydgoszcz

Interactive Brokers - zapytanie o zasilenie konta

Post autor: Krystian1987 »

Witam zasilał ktoś konto w Interactive Brokers przez Mbank może? Dane które mi się wyświetliły do wykonania przelewu to 9 cyfrowy numer konta a w Mbanku mówią ,że powinien być 26 cyfrowy, jak najkorzystniej zasilić konto w IB? Myślałem aby wymienić złotówki na euro eKantorze w Mbanku i później te Euro przelać do banku w Niemczech który pośredniczy dla IB którego dane IB nam podaje do przelewu - co radzicie? Proszę o pomoc
kuba
Stały bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: tu

Re: Interactive Brokers - zapytanie o zasilenie konta

Post autor: kuba »

Ja właśnie tak robię - w mBanku kupuje EUR i wysyłam przelewem SEPA. Z tego widzę to przelew jest teraz darmowy, chociaż jeśli dobrze pamiętam to kiedyś płaciłem 1EUR.

Tylko przeczytaj jeszcze moje ostatnie wpisy w wątku Interactive Brokera - jak wpłacam EUR to nie mogę ich od razu zamienić na USD, tylko najpierw muszę kupić coś za USD, żeby się zrobiło ujemne saldo i dopiero wtedy mogę zamienić EUR na USD, żeby spłacić ujemne saldo. Taka drobna niedogodność, ale do przeżycia ;)
Krystian1987
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 11 kwie 2022, 17:30
Tu mieszkam: Bydgoszcz

Re: Interactive Brokers - zapytanie o zasilenie konta

Post autor: Krystian1987 »

a do wykonania przelewu też masz podany przez IB 9 cyfrowy numer konta ? bo ja mam 9 cyfrowy tylko i w mBanku powiedzieli ,że to jest za krótki hmm
kuba
Stały bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: tu

Re: Interactive Brokers - zapytanie o zasilenie konta

Post autor: kuba »

Numer konta chyba jest wspólny dla wszystkich, musisz w client portal kliknąć make deposit, wybrać EUR i powinno Ci się wyświetlić numer konta i tytuł przelewu.

U mnie to jest DE43 xxxx xxxx xxxx xxxx xx
(Na wszelki wypadek nie podaje całego numeru, ale liczba cyfr się zgadza)

9 znaków to ma numer konta brokerskiego, ale to jest numer wewnętrzny IB i trzeba go podać w tytule przelewu a nie jako numer rachunku bankowego
Sebo
Stały bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers - zapytanie o zasilenie konta

Post autor: Sebo »

Normalny masz numer standardowy jak wszędzie, więc coś źle robisz.
Szukaj klasycznego numeru.

Jak masz, na koncie euro to nie możesz zamienić, dziwne, bo IB z automatu zamienia bezpłatnie, po drugie może, masz jakąś opcje wył, zamianę walut, jakiś forex.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Kupujesz na kredycie, ale masz zabezpieczenie w PLN, ja mam wszystko w kredycie i zabezpieczam to w PLN. Więc niby grasz na krótko. Wystawiają Ci tylko rachunek, czyli odsetki do spłaty. Ja też wole przelewać PLN, dolar jest za drogi a obstawiłem za jakiś czas jego spadek.
U mnie jak i pewnie u innych IB lubi sobie sam zmienić waluty i często jak mam na rachunku różne waluty to i tak mi podmienia do podstawowej waluty.

Wcześniej wydaje mi się, że można było robić przelewy w RUB na konto, ale ja tego teraz nie widzę. ktoś zamieniał może na tą walutę, bo nie chce mi się spłacać kredytu 20%.
Krystian1987
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 11 kwie 2022, 17:30
Tu mieszkam: Bydgoszcz

Re: Interactive Brokers - zapytanie o zasilenie konta

Post autor: Krystian1987 »

po zmianie z domyślnej waluty która trwała 24 h procedura z USD na EURO już się wyświetla prawidłowo numer konta z początkiem DE , mam jeszcze do Was uprzejmą prośbę czy możecie podać link do kontaktu ze wsparciem Interactive Brokers? bo nie mogę znaleźć nigdzie :/ a mam do nich takie pytanie odnośnie prowizji chyba, że się orientujecie w tym temacie pewnie tak ;-) , jeśli zakupie akcje przykładowo np firmy amerykańskiej np Apple za 10.000 zł w Interactive Brokers - to ile z tej kwoty trafi na rynek akcji - ile z tego zostanie pochłonięte przez opłaty, prowizję, pozdrawiam serdecznie
kuba
Stały bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: tu

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba »

https://www.interactivebrokers.com/en/i ... commission

Czyli w zależności od wybranego modelu cennika $0.35-$1
Przed złożeniem zlecenia kilknij na przycisk preview i powinno wyskoczyć info ile dokładnie
Krystian1987
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 11 kwie 2022, 17:30
Tu mieszkam: Bydgoszcz

Re: Interactive Brokers

Post autor: Krystian1987 »

a gdzie wejść żeby sprawdzić czy który rodzaj mam ustawiony? Najkorzystniejszy to chyba Tiered?
Sebo
Stały bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

W ustawieniach tam są podane wszelkie informacje, jednak radzę spędzić parę godzin na stronie IB i poczytać i się zapoznać.
Tylko trzeba uważać, bo może jest mniejsza opłata, ale będziemy koszeni za inne opłaty, jak zakup akcji z giełdy, dodatkowa opłata, opłata za ADR, opłata za np giełdę w Londynie ponad 6 funtów itd, jest informacja, że przy tej tańszej ofercie pokrywamy wszelkie opłaty z giełd. Więc po jakimś czasie możemy się zdziwić.
assocati
Posty: 3
Rejestracja: 15 wrz 2021, 20:18
Tu mieszkam: PO

Re: Interactive Brokers

Post autor: assocati »

Czy korzystacie z margina pod zakup akcji dywidendowych usa?
kuba
Stały bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: tu

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba »

Nie.
(Jakaś ankieta? Proponuję zadawać konkretne pytania, bo inaczej nie dostaniesz żadnej sensownej odpowiedzi)
NotYet
Gość niedzielny
Posty: 10
Rejestracja: 20 mar 2022, 11:57
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: NotYet »

Gdzie na platformie mogę znaleźć historię moich transakcji na akcjach? Chodzi mi o chronologicznie wyświetlenie, co kupiłem, kiedy, za ile i jaka była za to opłata? Szukam i nigdzie tego nie mogę znaleźć, mimo że ostatnio wydawało mi się, że to widziałem. Podobnie dla dywidend, czy jest gdzieś zakładka, gdzie są wypisane dywidendy z datą i kwotą?
winnie-the-pooh
Forumowy wyga
Posty: 166
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Zapewne znajdziesz na tzw. zapleczu. Tam, gdzie jest zarządzanie rachunkiem na webie. Statements -> Activity.

https://guides.interactivebrokers.com/c ... ements.htm
ODPOWIEDZ