Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Zamykasz wybraną jedną pozycję walutową, np CAD (do USD czy co tam masz ustawione jako base currency).

Na zapas bezpośrednio nie kupisz waluty, bo węgierski KNF zabrania takiej spekulacji :D
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Trochę to bez sensu, bo właśnie preferuję kupić zapas waluty, tak samo problem jeśli dywidendy będą w CAD, automat w IB zamieni mi od razu na USD.
Dochodzi jeszcze prowizja 2$ za zamknięcie pozycji walutowej.
Chyba lepiej będzie kupić ADR, jeśli tak wyglądają rachunki walutowe w IB, to nie ma sensu budowania portfela wielowalutowego.
buk0f
Stały bywalec
Posty: 33
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

Założyłem niedawno konto w IBCE i mam kilka pytań:
1) Gdzie mogę sprawdzić użycie snapshotów?
2) Dodatkowo znalzałem takie info: "All clients receive a USD 3.00 waiver for the first two months, and a USD 1.00 waiver for all subsequent months." jest ktoś w stanie to potwierdzić?
3) Od czego zależy initial margin? Bo dla akcji, które już posiadam najwięszky to 22%??? więc skąd się wzieło 410? Aktualnie mam USD CASH -29. Obrazek
4) Gdzi znajdę info o initiaj (o ile istnieje) i maintenance overnight? Bo z tego co zrozumiałem nie obowiązuje nas Reg T (ruel base) tylko risk base i overnight maintenance niekoniecznie 50%.
buk0f
Stały bywalec
Posty: 33
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

3) Ok, nalazłem na stronie IB, że jak się chce kupić z wykorzystaniem margina to na koncie musi być min $2k... tylko, że gunwo prawda musi być co najmniej $2,3k a przynajmniej tak mi wyszło z zabawy na paper account
Obrazek
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 96
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

Baldwin pisze: 25 maja 2021, 00:44
Wickedfox pisze: 24 maja 2021, 20:08
podobno raz wpisanego nr nie da się zmienić, a ta zmiana w ustawieniach nie dotyczy telefonu na który dostajemy pin.
Dzięki, pomęczę zatem support w tej sprawie, może jest jakaś opcja.
Zapomniałem potwierdzić, raz podanego nr w praktyce nie da się zmienić - warto na to zwracać uwagę.


Mam pytanie, wydaje mi się dość proste, mianowicie przykład:
kupiłem akcje po 100$, chcę je sprzedać po 105$ (albo więcej).
Zaraz po transakcji kupna chcę ustawić trailing stop lossa, niech będzie, żeby liczył od 105$ z trailingiem amount 1%. Które to zlecenie w IKBR?
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 128
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

buk0f pisze: 30 lis 2021, 13:22 3) Ok, nalazłem na stronie IB, że jak się chce kupić z wykorzystaniem margina to na koncie musi być min $2k... tylko, że gunwo prawda musi być co najmniej $2,3k a przynajmniej tak mi wyszło z zabawy na paper account
2.5 k USD. To są wymagania SEC bodajże. Brokerzy mogą je ewentualnie podwyższyć.
ODPOWIEDZ