Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Gukwa
Stały bywalec
Posty: 108
Rejestracja: 06 paź 2021, 21:15
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Gukwa »

Ostap_Bender pisze: 05 lis 2021, 13:32 niestety wszyscy klienci europejscy (niezaleznie czy sie zarejestrowali przez branch Wegierski, Luksemburski czy irlandzki) beda ich pozbawieni.
Wystarczy mieć profil klienta profesjonalnego aby mieć dostęp do amerykańskich ETF.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 305
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Bardziej niż ETF-y miałem akurat na myśli dostęp do danych researcherskich (jest inny w Irlandii i na Węgrzech) oraz do możliwości korzystania z margina i generowania ujemnego salda na walutach (na Węgrzech się nie da), a także nieobsługiwanie walut typu HKD czy JPY na Węgrzech. Sam problem ETF-ów można obejść przez opcje, europejskie zamienniki albo CFD.

Najbardziej bolesny jest brak możliwości wygenerowania ujemnego salda w obcej walucie, żeby zrobić hedge złotego; no ale to też można obejść przez sprzedaż krótką jakichś aktywów w USD, wymianę tejże gotówki na PLN, a następnie na odkupieniu tych aktywów w USD z margina, przez co jednak powstanie ujemne saldo.

PS. Ten profil klienta profesjonalnego trudno zdobyć indywidualnym osobom (trzeba mieć minimum 500 000€ na koncie, obrót roczny ponad 200 000€, doświadczenie w pracy w branży inwestycyjnej). Poza tym są minusy – np. koszt notowań to nie 15 USD ale 150 USD miesięcznie dla profesjonalnych.
Gukwa
Stały bywalec
Posty: 108
Rejestracja: 06 paź 2021, 21:15
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Gukwa »

Z ciekawostek dodam że nie chcą mi podłączyć ACH bo mam konto lokalne małego banku, a nie z ich listy gdzie może jest z 7 banków.
Chciałem to jakoś ustalić z pomocą ale odpuściłem sobie po wymianie kilku maili.
Na TastyWorks oczywiście jest możliwość wybrania z listy i nie było żadnego problemu.
Zetrow
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 05 lis 2021, 22:37
Tu mieszkam: Dąbrowa Górnicza

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zetrow »

Gukwa pisze: 05 lis 2021, 14:13 Z ciekawostek dodam że nie chcą mi podłączyć ACH bo mam konto lokalne małego banku, a nie z ich listy gdzie może jest z 7 banków.
Chciałem to jakoś ustalić z pomocą ale odpuściłem sobie po wymianie kilku maili.
Na TastyWorks oczywiście jest możliwość wybrania z listy i nie było żadnego problemu.
Jak udało CI się podłączyć bank przez ACH na TastyWorks skoro obsługują tylko banki ze stanów? Na liście wprawdzie mają kilkanaście banków ale ze znanych, które są też u nas jest tylko Citi.
Gukwa
Stały bywalec
Posty: 108
Rejestracja: 06 paź 2021, 21:15
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Gukwa »

To konto w usa. Trzeba polecieć i założyć.
Zetrow
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 05 lis 2021, 22:37
Tu mieszkam: Dąbrowa Górnicza

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zetrow »

Orientuje się ktoś może jak wygląda ponowne otwarcie konta w IB? Niestety mam z tym problem.
Po zalogowaniu daję: Re-Open Account robię update na różnych formularzach i pojawia się komunikat:
Cannot initiate re-open request for multi-account master account.
To request trading permissions, click here. If you do not request any trading permissions, you will not be able to trade.
There may be pending market data tasks required to be completed before your re-open request will be processed. click here to complete the market data subscription process.

Przy wszystkich wybranych rynkach mam status: Approved więc nie muszę czekać na zatwierdzenie zmian.
Chociaż też zrobiłem już raz tak, że po zaktualizowaniu wszystkich danych dopiero po kilku dniach kliknąłem Re-Open i to samo niestety.
rebahas
Stały bywalec
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Ktoś przypomni jak się w IB usuwało ten virtual FX co się pojawia po wymianie na jakieś parze walutowej.
Zetrow
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 05 lis 2021, 22:37
Tu mieszkam: Dąbrowa Górnicza

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zetrow »

Zetrow pisze: 12 lis 2021, 22:18 Orientuje się ktoś może jak wygląda ponowne otwarcie konta w IB?
Gdyby ktoś miał podobny problem to wystarczy napisać do supportu. Po napisaniu otworzyli mi ponownie konto sami.
WOJTEK
Gość niedzielny
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2021, 15:27
Tu mieszkam: wołomin

Re: Interactive Brokers

Post autor: WOJTEK »

Zakładka Portfolio kliknąc + Account i FX Portfolio
rebahas
Stały bywalec
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

WOJTEK pisze: 16 lis 2021, 19:59 Zakładka Portfolio kliknąc + Account i FX Portfolio
Dzięki pomogło.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Ktoś przenosił konto z Węgier do Irlandii teraz ?
ms2021
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2021, 18:41
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: ms2021 »

Cześć,

czy komuś przy robieniu przelewu z Alior Kantor w USD (w ramach darmowego licznika) pobiera jakieś opłaty u odbiorcy? Mi wcięło 10USD przy 1000USD.
Jak wygląda kwestia opłat w Aion Bank dla kwoty np. 1000USD? Czy do IB dotrze 1000USD czy też coś po drodze zniknie?
Awatar użytkownika
iMisiek
Stały bywalec
Posty: 138
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

ms2021 pisze: 18 lis 2021, 18:46 Cześć,

czy komuś przy robieniu przelewu z Alior Kantor w USD (w ramach darmowego licznika) pobiera jakieś opłaty u odbiorcy? Mi wcięło 10USD przy 1000USD.
Jak wygląda kwestia opłat w Aion Bank dla kwoty np. 1000USD? Czy do IB dotrze 1000USD czy też coś po drodze zniknie?
Tak - z tego co słyszałem ale nie sprawdzałem to przelewy do 100 USD przechodzą w całości
Jak wysyłałem USD do TastyWorks to mi najwięcej "pobrało" to 18 USD, ale nie Alior tylko banki pośredniczące
ms2021
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2021, 18:41
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: ms2021 »

iMisiek pisze: 18 lis 2021, 19:40
ms2021 pisze: 18 lis 2021, 18:46 Cześć,

czy komuś przy robieniu przelewu z Alior Kantor w USD (w ramach darmowego licznika) pobiera jakieś opłaty u odbiorcy? Mi wcięło 10USD przy 1000USD.
Jak wygląda kwestia opłat w Aion Bank dla kwoty np. 1000USD? Czy do IB dotrze 1000USD czy też coś po drodze zniknie?
Tak - z tego co słyszałem ale nie sprawdzałem to przelewy do 100 USD przechodzą w całości
Jak wysyłałem USD do TastyWorks to mi najwięcej "pobrało" to 18 USD, ale nie Alior tylko banki pośredniczące
To by się zgadzała bo przy próbnych 5 USD nie pobrało nic.
Ciekawe czy w Aion Bank jest tak samo.
Awatar użytkownika
iMisiek
Stały bywalec
Posty: 138
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

ms2021 pisze: 18 lis 2021, 20:13
iMisiek pisze: 18 lis 2021, 19:40

Tak - z tego co słyszałem ale nie sprawdzałem to przelewy do 100 USD przechodzą w całości
Jak wysyłałem USD do TastyWorks to mi najwięcej "pobrało" to 18 USD, ale nie Alior tylko banki pośredniczące
To by się zgadzała bo przy próbnych 5 USD nie pobrało nic.
Ciekawe czy w Aion Bank jest tak samo.
W Aion Banku słyszałem do IB przelew dochodzi w całości i to nawet tego samego dnia
ADAKO
Gość niedzielny
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

ms2021 pisze: 18 lis 2021, 18:46 Cześć,

czy komuś przy robieniu przelewu z Alior Kantor w USD (w ramach darmowego licznika) pobiera jakieś opłaty u odbiorcy? Mi wcięło 10USD przy 1000USD.
Jak wygląda kwestia opłat w Aion Bank dla kwoty np. 1000USD? Czy do IB dotrze 1000USD czy też coś po drodze zniknie?
Pisałem o tym kilka postów (chyba w innych tematach?). Właśnie sprawdziłem, 2 listopada zrobiłem przelew z Aion banku w USD (wymienione w tym banku z PLN po kursie międzybankowym) - 1000 $, przeszło w tym samym dniu (po ok. 4 godzinach) bez żadnych opłat.
mjr711
Posty: 2
Rejestracja: 19 lis 2021, 09:26
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: mjr711 »

Witam,

Chciałem dopytać czy tylko ja mam problem z zasileniem konta Lynx bezpośrednio w PLN?

Zgodnie z ich wytycznymi, wybieram opcję "via Wire", dodając numer konta (kantor walutowy Alior, konto dla PLN), niestety wygenerowany przez Lynx numer konta DExxxx (JP Morgan w Niemczech) nie jest możliwy do zaakceptowania w oknie przelewu w kantorze Alior przy wyborze waluty PLN (jedynie wybierając EUR lub USD).

Przepraszam, jeśli gdzieś już taki sam problem był dyskutowany, nie znalazłem niestety konkretnych informacji. Support Lynx radzi, aby skontaktował się z bankiem...

Czy istnieje jakakolwiek opcja zasilenia w PLN (inna niż przewalutowywanie na platformie)?

Pozdrawiam.
lenon
Stały bywalec
Posty: 97
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

I support Lynx ma rację, to nie ich problem. To jest jakieś durne ograniczenie systemu Alior Kantora, który nie pozwala na transfery międzynarodowe w PLN - bo przelewasz walutę systemem SWIFT z konta PL na DE.
Co ciekawe system Alior Banku (nie Kantora) nie ma problemów z takim przelewem, ale życzą sobie 30PLN prowizji. Kasa dochodzi bez kolejnych prowizji banków pośredniczących, bo dla niemieckiego oddziału JP Morgana pośredniczy mbank.

Jeśli koniecznie chcesz przelewać PLN to polecam fintech ZEN (też powered by Alior) - przelew darmo i również idzie via mbank bez dodatkowych prowizji.
Inni na tym forum polecają też Aion Bank.
mjr711
Posty: 2
Rejestracja: 19 lis 2021, 09:26
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: mjr711 »

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę podane alternatywy.

Próbowałem również z Santander i ta sama sytuacja - numer konta DE nie jest akceptowany.
Liczę, że Lynx ogarnie się w niedługim czasie z umożliwieniem transferów PLN w bardziej wygodny sposób...
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

ADAKO pisze: 18 lis 2021, 22:00
ms2021 pisze: 18 lis 2021, 18:46 Cześć,

czy komuś przy robieniu przelewu z Alior Kantor w USD (w ramach darmowego licznika) pobiera jakieś opłaty u odbiorcy? Mi wcięło 10USD przy 1000USD.
Jak wygląda kwestia opłat w Aion Bank dla kwoty np. 1000USD? Czy do IB dotrze 1000USD czy też coś po drodze zniknie?
Pisałem o tym kilka postów (chyba w innych tematach?). Właśnie sprawdziłem, 2 listopada zrobiłem przelew z Aion banku w USD (wymienione w tym banku z PLN po kursie międzybankowym) - 1000 $, przeszło w tym samym dniu (po ok. 4 godzinach) bez żadnych opłat.
Dlatego, że bank pośredniczący jest ten sam co w IB.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Jak zamienić PLN/USD na CAD?
Jeśli kupię akcję w CAD jak dostarczyć/zrobić konwersję waluty by na koncie pojawiła się waluta CAD.
Niestety na koncie nie można zrobić koncesji z USD na CAD.
Czy Irlandii to działa ?
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 125
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Hmm, może najpierw kupić walor w CAD, będzie ujemne saldo w CAD, a następnie sprzedać parę USD.CAD pokrywając ujemne saldo ?
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Też tak myślałem, ale nie jestem pewny, kupie walory i napisze do supportu, strasznie pochrzanili to, tosamo jest w HKD i Yen.
lenon
Stały bywalec
Posty: 97
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Dokładnie tak trzeba zrobić. Kupisz walor i będziesz miał ujemną pozycję na walucie CAD. Najłatwiej wtedy zrobić operację 'close currency balance' na CAD zamiast ręcznie dobierać wartości pary USD.CAD na forexie.

Tak jest na koncie typu (portfolio)margin, jesli masz typ Cash, to nie wiem jak to działa...
Sebo
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Dzięki za info, ale ta opcja nie zamknie mi wszystkich pozycji walutowych ? close currency balance' jak rozumieć ta opcje, co ona zrobi ?
Rozumiem, że jeśli jest minusowy stan, mogę dokupić dużo więcej waluty i mieć na przyszłość ?
ODPOWIEDZ