Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Hubert
Stały bywalec
Posty: 62
Rejestracja: 20 mar 2021, 19:20
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert »

Jest musisz to włączyć .
DMZ
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 06 paź 2021, 09:19
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: DMZ »

Witam koledzy.
Mam kilka pytań odnośnie transakcji walutowych.

Przykład:
Prowadzę konto IB w walucie bazowej EURO. Zasilam konto przelewem EURO. Kupuję USD i RUB do nabycia akcji.
Sprzedając akcji dostaję USD i RUB. Zatem znów kupuję EUR i wypłacam ich na konto bankowe prowadzone w EURO.
Pytania:
1) Czy ja muszę przeliczać wpłacone EURO na PLN wg. kursu NBP dla dalszych rozliczeń podatkowych związanych z nabyciem USD i RUB?
2) Wymieniając EURO na USD i z powrotem trzeba uwzględniać kurs NBP i rozliczać od tych transakcji podatek dochodowy? (kurs nabycia/sprzedaży USD zawsze się różni)
Interesuję mnie czy jest w ogóle kupno/sprzedaż waluty przeznaczonej dla nabycia akcji opodatkowane wg różnić walutowych, bo nie jest to pozycja długa.
3) Czy ja mogę bez opodatkowania wpłacić EURO, kupić na giełdzie USD i wypłacić ich na konto bankowe USD? (transakcja podobna jak w kantorze)

Dziękuję z góry za pomóc)
Sebo
Stały bywalec
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Czy mamy wpływ, jaka prowizję zapłacimy, chodzi mi czy są jakieś opcje przy zleceniu ,że system szuka najtańszej giełdy, byśmy mogli zapłacić najniższą prowizję? Czy może jest automat i nie ma opcji, byśmy to modyfikowali ?

DMZ
Podobnie jak w kantorze?
ale wiesz o tym, że transakcje z kantoru też powinieneś zgłosić do US? Jeśli jest to w celach zarobkowych :)
DMZ
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 06 paź 2021, 09:19
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: DMZ »

Sebo pisze: 06 paź 2021, 10:38 DMZ
Podobnie jak w kantorze?
ale wiesz o tym, że transakcje z kantoru też powinieneś zgłosić do US? Jeśli jest to w celach zarobkowych :)
Dziękuje, ale nie chodzi o cele zarobkowe. Ja np za te dolary sprowadzę sobie samochód z USA albo wydam ich na wakacje. Tutaj nie ma ani zysku ani zarobków.
Czy mógłbyś coś powiedzieć w sprawie innych pytań? ( bo nie mogę z tym sobie poradzić.)
marcel.galan7
Gość niedzielny
Posty: 8
Rejestracja: 17 wrz 2021, 22:12
Tu mieszkam: Gdańsk

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcel.galan7 »

Czy ktos z Was ma konto IBKR z marginem i korzysta? Chciałbym o coś zapytać i się upewnić.
Gukwa
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2021, 21:15
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Gukwa »

Cześć, nie mogę wymienić USD na PLN. Mając ustawioną walutę bazową USD.
Pojawia się komunikat, że konwersja jest dozwolona tylko do waluty bazowej.
Znalazłem na innym forum tylko taki wątek:

Czy ktoś coś wie więcej na ten temat? Podobno jest na "węgierskich" kontach i chodzi o jakieś regulację?
lenon
Stały bywalec
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

To są ograniczenia narzucone przez węgierski 'KNF'. Możesz je obejść zmieniając na koncie base curerncy na PLN (trzeba poczekać 1 dzień). Potem wymieniasz USD na PLN, przy czym nie może powstać negatywne saldo. Po transakcji możesz zmienić base currency jeszcze raz na USD.
Co dziwne te ograniczenia mają też zastosowanie na kontach profesjonalnych/firmowych.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 236
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

To negatywne saldo można prosto obejść poprzez krótką sprzedaż jakichś papierów, która wygeneruje gotówkę, następnie przez wymianę tej gotówki na inną walutę, a potem pokrycie i zamknięcie pozycji short z margina. Dzięki temu dalej można utrzymać hedge walutowy.

W sensie coś takiego - mamy saldo:

USD 0
PLN 100

Nie można teraz nawet z margina sprzedać więcej USD, żeby dokupić PLN, bo nie może powstać negatywne saldo przy wymianie waluty, ale można otworzyć pozycję krótką na akcjach, tj:

SELL JAKIEŚ_AKCJE_KTÓRYCH_NIE_MAMY @ 100

Dzięki czemu mamy saldo:

USD 100
PLN 100

Teraz robimy:

SELL USD.PLN

Dzięki czemu mamy saldo:

USD 0
PLN 200

Następnie odkupujemy akcje, przeciwko którym zagraliśmy na krótko:

BUY AKCJE_XYZ @ 100

Dzięki czemu mamy saldo:

USD -100
PLN 200

Tadam :)

PS. DMZ, ja kiedyś dostałem od swojej księgowości interpretację, która mówiła, że podatek od wymiany walutowej płacisz tylko wtedy, gdy powstanie transakcja odwrotna do pierwotnej, tzn. transakcja zamknięcia. Na przykład jak kupujesz EUR sprzedając USD, a potem odkupujesz USD sprzedając EUR, to płacisz podatek od różnicy (w przeliczeniu NBP na PLN z dnia poprzedniego). Jeśli jednak wpłacasz na konto EUR i kupujesz USD, które to USD sobie potem wypłacasz na ROR, to nie płacisz od tego podatku, bo nie ma drugiej transakcji zamykającej tę pierwszą, ergo nie został wygenerowany zysk. ALE! Gdybyś potem na ROR sprzedał te dolary i kupił za to euro, to już musiałbyś zapłacić podatek.

Jeśli natomiast wymieniasz walutę i kupujesz za to akcje, a następnie te akcje sprzedajesz, to podatek płacisz tylko od wzrostu wartości akcji, ale już nie od samego potencjalnego zysku na walucie. Inaczej to byłoby podwójne opodatkowanie tego samego, bo ten zysk z akcji i tak musisz przeliczyć na PLN wg. NBP. Generalnie kryterium skarbówki jest takie: czy celem danej transakcji walutowej było wygenerowanie zysku samego w sobie, czy może jednak była to tylko transakcja techniczna, tj. konieczna do przeprowadzenia w celu zakupu akcji w innej walucie?
marcel.galan7
Gość niedzielny
Posty: 8
Rejestracja: 17 wrz 2021, 22:12
Tu mieszkam: Gdańsk

Re: Interactive Brokers

Post autor: marcel.galan7 »

Czy orientuje się ktoś czym różni się Adaptive Trail stop loss od zwykłego Trail stop loss przy zakupie akcji na TWS? I który lepiej stosować?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 236
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Tym samym, czym zwykłe zlecenie Adaptive od Limit albo od Market. Adaptive to algorytm, który jakby pinguje arkusz i szuka ukrytych zleceń pomiędzy widocznymi cenami Bid/Ask, dzięki czemu częściej udaje się złapać dobrą cenę, która na pozór była nie do osiągnięcia wrzucając zlecenie z ręki. W przypadku stop-lossa jednak ja bym tego nie stosował, bo Adaptive opóźnia realizację zlecenia. W opcjach tego algorytmu można ustawić tryb urgent, ale to zawsze będzie jakieś opóźnienie względem ceny marketowej, a w przypadku SL chyba zależy na tym, żeby jak najszybciej uciąć straty, a nie czekać na lepszą cenę.
Ekspata
Gość niedzielny
Posty: 14
Rejestracja: 14 mar 2021, 20:16
Tu mieszkam: Londyn

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ekspata »

Odnośnie artykułu o zakupie ułamków akcji - w praktyce IB robi problemy z zakupem części akcji. Często wyskakują okienka, że ilość akcji nie może być zero. Jest też minimalna kwota (część akcji) za jaką można kupić. Nie dawno próbowałem zakupić Amazona za 300$ z limitem, jakoś mi się nie udało. Weszła dopiero transakcja za 500$ po cenie market.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

A ja mam pytanie, jak Amazon kosztuje 3000$, kupimy za 1000$ i będzie split, 1:3, to dostaniemy jedną akcję ? Te akcje ułamkowe wchodzą w grę przy splitach, dywidendach ?
buk0f
Gość niedzielny
Posty: 18
Rejestracja: 02 kwie 2021, 10:17
Tu mieszkam: Kraków

Re: Interactive Brokers

Post autor: buk0f »

Na 99,9% tak, tzn 0,333 akcji zamieni się w 1. Dywidenda jest wypłacana proporcjonalnie do posiadanych akcji. Ciekawi mnie natomiast to prawo głosu bo na takim Revolucie ułamkowe akcję mają prawo głosu :/
Gukwa
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2021, 21:15
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Gukwa »

buk0f pisze: 12 paź 2021, 22:17 Ciekawi mnie natomiast to prawo głosu bo na takim Revolucie ułamkowe akcję mają prawo głosu :/
Też mam akcję poniżej 1 lota w IB takich firm jak FB, VRTX czy LMT i biorę udział w głosowaniu na dyrektora który będzie mnie reprezentował na zgromadzeniu.

Takie firmy jak BlackRock czy Robinhood też chcą zwiększyć zaangażowanie akcjonariuszy.
https://www.cnbc.com/2021/10/12/few-ind ... hange.html
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 236
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Ekspata, ja nigdy tego nie próbowałem w praktyce, ale z tego co słyszę, to jeśli chcesz szybko zrealizować zlecenie, trzeba podawać zlecenia typu market, wtedy nie powinno być problemu z żadną kwotą, bo limit rzeczywiście może nie znaleźć pary przez dłuższy czas.

Co do braku praw głosu, to bazowałem na tym dokumencie:

https://gdcdyn.interactivebrokers.com/U ... ormdb=4289

Tutaj fragment:
Zrzut ekranu 2021-10-13 o 10.21.30.png
Zrzut ekranu 2021-10-13 o 10.21.30.png (193.57 KiB) Przejrzano 371 razy

EDIT:
Aaa, doczytałem teraz dopiero ze zrozumieniem, co Gukwa napisał, czyli że bierze udział w głosowaniu na dyrektora, który będzie go reprezentował na WZA. OK, wszystko jasne.
arku
Stały bywalec
Posty: 90
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

właśnie zauważyłem że średnie ceny nabycia różnych akcji prezentowane w TWS mam przekłąmane (zaniżone) w stosunku do realnych cen nabycia.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją na swoim koncie? Wystawiam często na posiadane walory opcje i jedyne co mi logicznego na szybko przychodzi do głowy to prezentowanie przez platformę cen zakupu pomniejszonych o otrzymane premie, ale nie mam pojęcia czy to może być faktyczny powód- muszę szczegółowo przeliczyc poszczególne pozycje żeby to sprawdzić. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją na swoim rachunku, ewentualnie czy ktoś się orientuje czy jest taka funkcjonalność żeby ceny zakupu były "urealniane" o otrzymane premie?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 236
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Nie ma takiej możliwości, żeby platforma zaniżała ceny nabycia akcji uwzględniając premie za wystawione opcje, bo to są dwie zupełnie niezależne transakcje i niezależne instrumenty finansowe. Natomiast, jeśli patrzysz na parametr "avg. price", to on jest zaniżony o prowizję brokerską pobraną przy zakupie danych akcji.
arku
Stały bywalec
Posty: 90
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

Tomek pisze: 14 paź 2021, 08:20 Nie ma takiej możliwości, żeby platforma zaniżała ceny nabycia akcji uwzględniając premie za wystawione opcje, bo to są dwie zupełnie niezależne transakcje i niezależne instrumenty finansowe. Natomiast, jeśli patrzysz na parametr "avg. price", to on jest zaniżony o prowizję brokerską pobraną przy zakupie danych akcji.
zaskoczę Cię Tomek, ale sprawdziłem dziś kilka pozycji na których wychwyciłem niezgodności i okazuje się że "avg. price" uwzględnia otrzymaną premię za wystawionego PUTa jeśli do nabycia akcji doszło w wyniku wygaśnięcia tej opcji w ITM. Sam jestem tym zaskoczony, bo jestem prawie pewien że jeszcze niedawno tak nie było. Wystawiam w miarę systematycznie CALLe na te akcje które objąłem za pomocą opcji PUT i zwykle sprawdzam cenę nabycia żeby dopasować strike. Wczoraj dopiero zobaczyłem że coś nie pasuje, wcześniej tego nie zaobserwowałem.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Chcesz powiedzieć, że z platformy wynika, że przypisano Ci akcje w cenie innej niż strike opcji ? Hmm, ciekawe wtedy, którego PUTa system bierze, bo można przecież mieć nie tylko jednego naked PUTa, ale dodatkowo jeszcze spready, które też wygasną, a sprzedane mogły być w innym czasie i po różnych cenach (pomijając sens i ryzyko trzymania spreadów do wygaśnięcia).
No i samych PUTów można mieć stada, sprzedanych w różnych cenach, a wygasających w tym samym czasie.
arku
Stały bywalec
Posty: 90
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

winnie-the-pooh pisze: 14 paź 2021, 22:56 Chcesz powiedzieć, że z platformy wynika, że przypisano Ci akcje w cenie innej niż strike opcji ? Hmm, ciekawe wtedy, którego PUTa system bierze, bo można przecież mieć nie tylko jednego naked PUTa, ale dodatkowo jeszcze spready, które też wygasną, a sprzedane mogły być w innym czasie i po różnych cenach (pomijając sens i ryzyko trzymania spreadów do wygaśnięcia).
No i samych PUTów można mieć stada, sprzedanych w różnych cenach, a wygasających w tym samym czasie.
tak, platforma przekłamuje cenę nabycia akcji jeśli nastąpiło ono w wyniku przypisania.
w activity steatment wszystko jest ok, czyli widać że opcja została sprzedana z jakąś premia, wygasła na 0 i w części akcyjnej cena nabycia papierów jest równa wartości strika.
natomiast platforma TWS niejako łączy te dwie operacje w jedną i pokazuje jako cenę nabycia cenę strike PUT-a pomniejszoną o otrzymaną wcześniej premię, przykłady:
UBER objęty po 40 usd, premia za PUTa 0,33- avg price na platformie 39,67
AMC objety po 60 usd, premia za PUTa 11,80 - avg pice 48,20
itd.
najdziwniejsze jest to że zauważyłem to dopiero dwa dni temu i jestem przekonany ze wcześniej było "normalnie"

gdybyś miał wiele PUTów to żaden problem- każdy z nich mógłby mieć swoją cenę wykonania (strike-premia) i potem wyciągnięta średnia cena z wszystkich transakcji.

Pytanie brzmi czemu w ogóle w taki sposób jest to prezentowane?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 236
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Ale cyrk, to ja tego wcześniej tez nie zauwazylem i byłem przekonany, ze cena nabycia jest równa cenie wykonania PUT-a. Chyba, ze faktycznie zmienili sposób prezentowania tego od jakiegos czasu.

Generalnie w przypadku akcji avg. price uwzględnia prowizje brokerskie, wiec jeśli chcemy mieć „czystą” cenę nabycia, to trzeba do platformy dodać kolumnę cost basis, która będzie realną cena nabycia. Być może w przypadku opcji będzie tak samo? To znaczy, ze platforma pokaże wtedy cost basis jako cenę równą strike, a avg. price będzie użyty jako taka wirtualna cena nabycia pomniejszona o otrzymane premie. Nie mam teraz platformy, wiec nie sprawdzę, dlatego pisze „być może”.
Gukwa
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2021, 21:15
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Gukwa »

Ciekawe jak będzie cena akcji jak nabędziemy aktywo poprzez risk reversal?
Uwzględni premię tylko z PUT czy całej strategii?
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Kurczę. Kupiłem JETS (to ETF, więc zakup był jako wykonanie short PUT). I avg. price jest dokładnie taka jak strike PUTa (prowizji nie było tutaj). Tyle, że to zrobiłem w Lynx/TWS.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 236
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Hmm, uruchomiłem dzisiaj swoją platformę (najnowsza wersja TWS IB) i ja też mam avg. price podawany idealnie jako strike wykonanego PUT-a.

Tutaj mam KWEB kupiony dwa tygodnie temu po 47$ na podstawie 64 wykonanych PUT-ów, wszystkie ze strike 47$. Z premii dostałem wiele tysięcy dolarów, ale one nie są ujęte w avg. price:

Zrzut ekranu 2021-10-16 o 09.13.30.png
Zrzut ekranu 2021-10-16 o 09.13.30.png (207.91 KiB) Przejrzano 47 razy
Awatar użytkownika
iMisiek
Stały bywalec
Posty: 107
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

Tomek pisze: 16 paź 2021, 09:09 Hmm, uruchomiłem dzisiaj swoją platformę (najnowsza wersja TWS IB) i ja też mam avg. price podawany idealnie jako strike wykonanego PUT-a.

Tutaj mam KWEB kupiony dwa tygodnie temu po 47$ na podstawie 64 wykonanych PUT-ów, wszystkie ze strike 47$. Z premii dostałem wiele tysięcy dolarów, ale one nie są ujęte w avg. price:


Zrzut ekranu 2021-10-16 o 09.13.30.png
Wpisy takie jak ten pogrubiony wpis zawsze powodują u mnie uśmiech na twarzy i motywacje do nauki opcji. Twój kurs opcyjny pokazał mi inne możliwości inwestowania
Wiem oczywiście ze Twój portfel jest o wiele większy od mojego ale mając już wędkę łatwiej łowić ryby
ODPOWIEDZ