Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 93
Rejestracja: 14 mar 2021, 22:24
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh »

Ile tych Euro było ? Może system uznał to za resztki. Nie pamiętam ile to są "resztki". U mnie wisi 572 SEK, bazową mam PLN i spokojnie sobie korony leżą. Ale jak gdzieś wpadło ok. 90 NOK, to zamieniły się na PLN któregoś dnia (Lynx).
Sebo
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Testowo przelałem parę razy małe kwoty, dzisiaj też przelałem parę euro i zobaczę, domyślam się, że może być pułap, że poniżej jakieś kwoty jest automatycznie zamieniane na walutę bazową, ale takie info nie widzę, a w historii nic nie ma tylko, że jest zamiana.
Co parę dni będę przelewał jaką kwotę i zwiększał o Ikea i zobaczę. Poszukam jeszcze na stronie czy gdzieś jest info. Mimo wszystko tak nie powinno się dziać, bo jak chce inwestować w Kanadzie i chcę zbierać CAD z dywidend by je reinwestować, to nie za bardzo mi się widzi by później robić konwersję i za to płacić.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Dobra, widzę, że osoby mają ten sam problem Tak więc IB konwertuje waluty automatycznie do podstawowej przy niskich kwotach.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 217
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Tak jest, jeśli posiadasz jakąś walutę poniżej równowartości 5 USD, to IB automatycznie wymieni ją następnego dnia na Twoją walutę bazową.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Czy jest rynek brazylijski i turecki, nie widzę w opcjach, żeby te rynki włączyć, a też spółek z tych krajów nie widzę.
Jeśli możliwość, dodania spółek ręcznie przez brokera do mojego konta ?
Ekspata
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 20:16
Tu mieszkam: Londyn

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ekspata »

Sebo pisze: 29 lip 2021, 14:37 Czy jest rynek brazylijski i turecki, nie widzę w opcjach, żeby te rynki włączyć, a też spółek z tych krajów nie widzę.
Jeśli możliwość, dodania spółek ręcznie przez brokera do mojego konta ?
w IB etfy TUR i EWZ możesz kupić poprzez opcje.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Ja piszę o akcjach nie ETF, na stronie IB brak tych rynków, ale kwestia czy można je włączyć poprzez wysłanie do nich emaila. Widzę, że w Saxo i Degiro są te rynki.
tompaw
Posty: 3
Rejestracja: 18 sie 2021, 09:20
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: tompaw »

Cześć,


Niedawno złożyłem konto na IB i nie ogarniam prowizji od wymiany waluty. Przelałem Euro i zrobiłem wymianę Euro na USD i pobrało mi 2 USD prowizji. Natomiast w momencie gdy później miałem na koncie tylko Euro i zakupiłem testowo akcje notowane w USD i RUB to zrobiło mi automatyczną konwersję waluty po aktualnym kursie i widnieje że nie pobrało żadnej prowizji. Nie ogarniam. Ta opłata 2 USD prowizji jest pobierana od każdej transakcji czy raz w miesiącu niezależnie ile pojedynczych wymian miałem wykonanych ? Bo teraz rozumiem że to nie jest przy każdej pojedynczej wymianie tylko po prostu raz w miesiącu w zależności od kwoty wymian jakie dokonałem.


Pozdrawiam,
Tomek
Ekspata
Gość niedzielny
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 20:16
Tu mieszkam: Londyn

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ekspata »

Wszystko jest ok. Skoro robiłeś wymianę walut to 2USD prowizji od transakcji. Jeśli kupujesz akcje w walucie, której nie posiadasz na swoim koncie, to broker ci pożyczy brakującą kwotę i będzie naliczał swapy. Jeśli nie chcesz płacić swapów możesz przekonwertować swoje euro na tą walutę, w której kupiłeś akcje za co znowu zapłacisz 2USD.
tompaw
Posty: 3
Rejestracja: 18 sie 2021, 09:20
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: tompaw »

No właśnie jest nieco inaczej. Faktycznie po zakupie akcji notowanych w USD zrobiło mi się ujemne saldo na chwilę które w ciągu pół godziny zostało uzupełnione poprzez automatyczną wymianę Euro na USD po aktualnym kursie i nie został naliczona żadna dodatkowa opłata. Konto mam gotówkowe, nie typu margin. Może to kwestia małej kwoty zakupu za 300 USD że nie naliczyło drugi raz tej prowizji.
tompaw
Posty: 3
Rejestracja: 18 sie 2021, 09:20
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: tompaw »

Dodam tylko że takich zakupów w USD mając na stanie tylko Euro dokonałem co najmniej kilka i za każdym razem schemat się powtarzał i nie naliczono opłaty za przewalutowanie. Stąd pomyślałem że może tę opłatę tylko raz na miesiąc pobierają przy pierwszej wymianie.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 217
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Kurcze, a ja w ogóle nie wiem, jak broker na koncie gotówkowym (nie margin) mógł pozwolić na dokonanie zakupów za walutę, której nie miałeś. To nie powinno się zdarzyć, podobnie jak późniejsza automatyczna konwersja tej waluty. Szukam w internecie na stronie IBKR, ale nie mogę znaleźć nigdzie przypadku, w którym broker wymieniałby automatycznie walutę poza sytuacjami, w której zostają jakieś resztówki i saldo jest niższe niż 5 USD. Wręcz przeciwnie – podkreślają właśnie, że nie dokonują żadnych automatycznych konwersji.

Spróbuj zapytać ich supportu o wyjaśnienie tego konkretnego przypadku, to może dowiemy się, o co tu chodzi :)
Sebo
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

No i cyrk, bo ja przelałem znowu euro, miałem przez dwa tygodnie i dzisiaj euro mi zniknęło a pojawiły się dolary. Miałem wcześniej dolary i euro, nie robiłem zamiany. Na dzisiaj brak w info co się stało, zobaczę za parę dni. Chciałem na koncie mieć euro i dolary a Ci znowu mi zamienili. Czytałem, że jak się ma 5jednistek to automat zamienia ale ja miałem więcej i znowu mi zamienili, tyle, że przy 5jednostek ta zamiana następuje za parę dni, a w tym przypadku zamianę mi zrobili po paru tygodniach.
Jakiś cyrk z tymi różnymi walutami. Chce mieć różne waluty a oni mi zamieniają do waluty podstawowej.
Też tak macie czy macie na koncie różne waluty ?
Na support nie liczę wysłałem miesiąc temu wiadomość ale zero odpowiedzi.
Hubert
Stały bywalec
Posty: 59
Rejestracja: 20 mar 2021, 19:20
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert »

Mi te główne zostają a te co nie są w ofercie to wymieniają .
Sebo
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

No mi wymieniają z niewiadomego powodu. Różnica tylko taka, że wymienili po paru tygodniach.
Później znowu przeleje i zobaczę. Dziwna sprawa.
ADAKO
Gość niedzielny
Posty: 10
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

Ostap_Bender pisze: 23 maja 2021, 16:41 Opisywalem wczesniej korzystny sposob na przelewqanie srodkow do IBKR:
1. Zaloz konto walutowe w EUR
2. W kantorze banku wymien pln lub inna walute na EUR (spread na przewalutowaniu bedzie znikomy).
3. Przelej srodki z Polskiego banku do brokera przelewem typu SEPA. Prowizja 1eur niezaleznie od kwoty.
Dzisiaj założyłem konto w nowym baku - Aion Bank. Zrobiłem przewalutowanie w ichnim kantorze (USD, po założeniu konta w tej walucie), po kursie międzybankowym (forex). Zrobiłem przelew i nie pobrało żadnych opłat.

To chyba idealne rozwiązanie.
as69
Gość niedzielny
Posty: 10
Rejestracja: 29 kwie 2021, 22:28
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: as69 »

Porównałbym jeszcze spred na $ jaki jest w banku z tym, który jest w IB, bo to może robić różnicę.
ADAKO
Gość niedzielny
Posty: 10
Rejestracja: 16 mar 2021, 21:24
Tu mieszkam: Pl

Re: Interactive Brokers

Post autor: ADAKO »

as69 pisze: 03 wrz 2021, 22:27 Porównałbym jeszcze spred na $ jaki jest w banku z tym, który jest w IB, bo to może robić różnicę.
Porównywałem, nie ma różnicy, tak jak pisałem, wydaje się, że Aion zrobił przewalutowanie po kursie forex-owym (międzybankowym). Jeżeli były różnice w kursach to wynikające z kilku sekund opóźnienia przy porównywaniu wartości. Jednocześnie porównywałem Alior z IB, wychodziły różnice dziesiątych części centa USD/Euro na niekorzyść w Aliorze.
Zbigniew
Posty: 2
Rejestracja: 09 wrz 2021, 09:29
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zbigniew »

Witam, przymierzam się dopiero do otwarcia konta IB (mam free test obecnie). Wyczytałem, że można bezpłatnie przelewać PLN raz w miesiącu zwrotnie z IB na konto w banku PLN. Dopytałem czy można też zasilić IB w PLN i potwierdzili i potwierdzili. Nie rozumiem tego zasilania przez Aion czy Kantor Alior. Czy ktoś może potwierdzić że można przelewać PLN w obie strony i samo przewalutowanie robić w IB (za $2)?
lenon
Stały bywalec
Posty: 55
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Tak, z IB (IBAN chyba niemiecki) na konto z polskim IBANem możesz raz w miesiącu przelewać PLN bez opłat.

Co do przelewów w drugą stronę to już nie jest tak różowo ani przejrzyście. Co konkretnie napisali? Przy zasileniu konta IB w PLN broker nie pobierze za to prowizji, więc z ich punktu widzenia jest to zasilenie bezpłatne :) Natomiast jest to przelew w systemie SWIFT (w polskich bankach zwykle płatny), więc nie jesteś w stanie określić ilości i struktury prowizji wszystkich banków przetwarzających taki przelew. Nie dowiesz się nawet ile jest takich banków pośredniczących.

Masz opcję bezpieczną - przelew SEPA w EUR ze znaną z góry opłatą albo przelew SWIFT w dowolnej innej walucie z nieznaną opłatą. Spróbuj tego AIONa, może faktycznie akurat między tym bankiem a bankiem niemieckim obsługującym konta IB nie będzie żadnych prowizji.
arku
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

Przelew swift z Alior Banku kosztuje 30 pln niezależnie od kwoty. Nie ma żadnych dodatkowych kosztów
Sebo
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Ale chodzi o bank pośredniczący, a nie z którego wysyłasz, Alior pobierze 30zł, ale bank pośredniczący też przyganie swoje.
Zostaje przetestowanie nowego banku, ale już widze minus, nie ma kursu, po jakim kupujemy, po następne nie można, zrobić zlecenia po ile chcemy kupić, to się odbywa z automatu z tego co widzę, czyli robimy przelew z PLN na konto USD, drugie to na razie maj bank pośredniczący ten, który ma IB, ale co z tego jak za miesiąc mogą mieć już inny bank pośredniczący,
Zbigniew
Posty: 2
Rejestracja: 09 wrz 2021, 09:29
Tu mieszkam: Warszawa

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zbigniew »

rzeczywiście po dopytaniu napisali, że nie dają polskiego IBAN, czyli można przelewać do IB PLN ale raczej SWIFT i opłata. Chociaż ktoś tutaj w 2016 pokazał polski IBAN... https://stoksoft.com/wp-content/uploads ... N-w-IB.pdf. Jakby zaprzestali udostępniać taką opcję?

Jeśli ktoś nie gra na Forex (tylko akcje), nie chce pożyczek (margin/loan) to jaki jest cel Base Currency? Pomijam tutaj automatyczne przewalutowanie <5USD. Czy poza raportowaniem jest jakiś inny cel, korzyść lub wada wyboru czegokolwiek innego niż USD?
arku
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: 15 mar 2021, 09:18
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku »

Sebo pisze: 12 wrz 2021, 15:56 Ale chodzi o bank pośredniczący, a nie z którego wysyłasz, Alior pobierze 30zł, ale bank pośredniczący też przyganie swoje.
Zostaje przetestowanie nowego banku, ale już widze minus, nie ma kursu, po jakim kupujemy, po następne nie można, zrobić zlecenia po ile chcemy kupić, to się odbywa z automatu z tego co widzę, czyli robimy przelew z PLN na konto USD, drugie to na razie maj bank pośredniczący ten, który ma IB, ale co z tego jak za miesiąc mogą mieć już inny bank pośredniczący,
Przelewałem z Aliora kilkukrotnie i nikt nic po drodze nie przytulał.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Gdzie przelewałeś z ALior? W jakiej walucie ? Bo nie rozumiem teraz.
ODPOWIEDZ