Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
grab29
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:31
Tu mieszkam: Polska

Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: grab29 »

Czy osoba bez doświadczenia może otworzyć konto margin w Interactive Brokers?
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Może. Konto margin jest w interesie brokera, który liczyna to, że skorzystasz z jego pożyczki.
Witek
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:40
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: Witek »

Tak, wystarczy deklaracja, że się "znasz". :)
grab29
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: grab29 »

Czy broker może to w jakiś sposób próbować zweryfikować jeżeli zadeklaruję, że mam doświadczenie?
Witek
Gość niedzielny
Posty: 5
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:40
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: Witek »

Swego czasu dostałem coś w formie "testu", z tego co pamiętam, miałem możliwość przechodzenia go ile razy chce, czasem są prośby o "zaktualizowanie" danych.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Te testy chyba dotyczą możliwości włączenia handlu derywatami (opcjami i kontraktami terminowymi), a wymóg ich przeprowadzenia pojawia się wtedy, gdy w ankiecie przy zakładaniu konta poda się, że doświadczenie w handlu owymi instrumentami masz krótsze niż 5 lat i/lub że przeprowadzasz mniej niż 50 transakcji dziennie.

Wystarczy w ankiecie podać, że masz ponad 5 lat doświadczenia w handlu instrumentami wszelakimi i że tych transakcji dokonujesz po sto rocznie. Wtedy nie powinien pojawić się test. A tej wiedzy nikt oczywiście nie weryfikuje, także śmiało można wyolbrzymiać swój poziom eksperctwa :)

No ale na 90% to dotyczy tylko włączania handlu na derywatach, a do samego konta margin nie potrzeba takich deklaracji. Chyba, że Unia znowu coś tam nowego wymyśliła dla naszego dobra.
grab29
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: grab29 »

Dziękuję za wszystkie informacje.
Mam jeszcze kłopot z decyzją w sprawie waluty bazowej w IBCE (Węgry) bo tylko tam mogę założyć konto.
Czy mogę wybrać walutę bazową PLN (wydaje mi się, że tak będzie najprościej przy rozliczaniu podatków w Polsce) przy czym wpłacać i wypłacać środki z konta w EUR? Mam konto walutowe w EUR w Polsce i przelew SEPA to żaden koszt. Wiem, że na Węgrzech są pewne utrudnienia z wymianą walut i zastanawiam się czy przypadkiem nie jest tak, że przy wypłacaniu środków będę miał tylko możliwość wypłaty w PLN a nie w EUR.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Poniżej informacja z IBCE.


Interactive Brokers Central Europe Zrt.
ANNOUNCEMENT
MULTI CURRENCY ACCOUNT FOREIGN EXCHANGE RESTRICTIONS
Valid from: 8 March 2021
Interactive Brokers Central Europe Zrt. (“IBCE”) supports a limited number of deposit currencies. The following ten cash deposit currencies, the “Allowed Deposit Currencies” are:  EUR, USD, GBP, CHF, DKK, NOK, SEK, HUF, CZK, PLN You will be required to nominate a base currency from the Allowed Deposit Currencies. In accordance with the client asset protection rules in Hungary, we protect your funds at credit institutions in the Allowed Deposit Currencies.

IBCE Initiated Foreign Exchange Conversions

If you have a Cash account, (one without investment loan permissions) when you transact in currencies other than the Allowed Deposit Currencies, IBCE will convert the currency value of the transaction into your nominated base currency. For example: An IBCE client with a Cash account places an order for a CAD denominated security. Our system will check if the client has sufficient equivalent available funds in the Allowed Deposit Currencies, and if it does, the order will be sent to the exchange.  On trade date, IBCE will automatically convert an equivalent amount of CAD from the nominated base currency, leaving no residual CAD cash balance in the account at day’s end.  Similarly, at a later date, if the same client wishes to sell their CAD denominated security, IBCE will automatically convert the CAD proceeds to the nominated base currency to make settlement, once again leaving no residual CAD cash balances in the account at day’s end.  The same process occurs when cash flows are generated from positions (e.g. dividends, interest). All conversions take place when the cash is deposited to or withdrawn from the account, not when it is accrued. For investment loan accounts transactions that result in net positive cash balances in currencies other than the Allowed Deposit Currencies, the same auto conversion process will occur. Transactions that result in negative cash balances will be allowed in the transaction currency. (see below)

Client Initiated Foreign Exchange Conversions

Clients are permitted to do FX spot transactions if they are in connection with an investment service. FX spot transactions that are purely speculative in nature and are not connected to a prior investment service transaction are disallowed. FX transactions that are connected to an investment service:  For an investment loan account, the client can enter transactions that create cash debits (loans) in any currency. IBCE will not auto-convert your transaction but will create an investment loan in the currency of the trade. It will be the client’s discretion when to initiate an FX conversion to pay the investment loan in part or in full.  For all accounts (cash and investment loan), any positive cash that is generated as the result of a trade or cash flows from a position you hold (e.g. dividends interest) will not be auto- converted if it is in the Allowed Deposit Currencies. It will be the client’s discretion to initiate
an FX conversion to your nominated base currency if you wish to do so. Typically, this would be initiated when the client wants to withdraw funds.
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Wszystko jedno jaką ustawisz walutę bazową. Możesz ją zmienić w dowolnym momencie (zmiana zastosuje się na następny dzień). Możesz mieć walutę bazową np USD i bez problemu wpłacić PLN lub EUR.
grab29
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: grab29 »

Czy to znaczy, że mogę np. ustawić walutę bazową w EUR, wpłacać i wypłacać w EUR a kiedy będę miał do wygenerowania raporty za poprzedni rok to na dzień przed wygenerowaniem raportu zmienić walutę bazową na PLN po to, żeby wszystko za poprzedni rok zostało przeliczone na PLN? Czy kilka dni pózniej ponownie będę mógł ją zmienić na EUR?
lenon
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: lenon »

Nie jestem pewien, ale raporty chyba przeliczają się na aktualną walutę bazową. Może ktoś inny potwierdzi.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

I tak i nie. To znaczy, można na koniec roku zmienić sobie walutę bazową na PLN, wygenerować raporty w PLN, a potem znowu zmienić walutę bazową na EUR, aczkolwiek... wszystkie zyski/straty zostaną przeliczone wtedy na walutę bazową po kursie z uwzględnieniem dnia generowania raportu.

Polski US wymaga natomiast, aby stosować formułę D-1 dla każdej transakcji z osobna, tj. przeliczać transakcje do celów podatkowych na złotówki po kursie z dnia poprzedzającego wykonanie transakcji.

Jednakże...

Sporo osób generuje raporty w PLN i na tej podstawie wylicza sobie podatki, ponieważ podejmuje w ten sposób skalkulowane ryzyko, że nawet jak najdzie kogoś jakaś kontrola z urzędu, to urzędnicy będą chcieli zobaczyć potwierdzenie, na bazie którego wyliczony został podatek do zapłaty. Obstawiam (i pewnie nie jestem w tym odosobniony), że urzędnik spojrzy wtedy na podsumowanie wyciągu z konta wyrażone od razu w PLN i nie będzie zadawał sobie trudu, żeby przeliczać wszystkie pojedyncze transakcje. Nawet zresztą, gdyby wyliczał, to zrobi za Ciebie całą robotę i powstanie jakaś niedopłata lub podatek do dopłacenia zwiększony o odsetki. Nic strasznego.

Tak czy inaczej waluta bazowa to tylko taki wirtualny wskaźnik, który pomaga w tej samej jednostce wyrażać wartość konta, wymogi odnośnie margina, etc., dlatego można to sobie zmieniać dowolnie z dnia na dzień.
grab29
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: grab29 »

Wynika z tego, że nawet utrzymując PLN jako walutę bazową przez cały czas raporty i tak nie będą do końca zgodne z wytycznymi fiskusa chociaż przynajmniej będą bardzo zbliżone do stanu faktycznego. Czy dobrze to rozumiem?
Przy małej ilości transakcji księgowy pewnie mógłby to skorygować ale jak będzie tego więcej to może to być dosyć czasochłonne.

Zastanawia mnie tylko czy będę mógł z Interactive wypłacać pieniądze w EURO czy tylko w PLN? Rozumiem, że zasilić konto mogę w kilku walutach ale nie wiem jak to działa w drugą stronę.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Na pewno można wypłacić euro, dolary i złotówki, a ostatnio mieli tez dodać funty i franki, ale nie jestem pewny czy już je udostępnili. Na kontach indywidualnych przed wypłata euro trzeba było tylko wcześniej zmienić walutę bazową na EUR. Na korporacyjnych nie ma takiej potrzeby.

A utrzymywanie cały czas waluty bazowej w PLN nic nie da, bo przeliczniki są stosowane dopiero na dzień generowania raportu. Nie ma wiec znaczenia czy w trakcie roku miałeś ustawioną walutę bazowa na PLN czy coś innego.

Księgowość sobie oczywiście z tym poradzi i tak licząc każda transakcje linijka po linijce. Samemu naturalnie tez można przy każdej transakcji od razu do własnego Excela wpisywać dane zakupu, a potem sprzedaży, pozycji przeliczone na PLN wg kursów NBP. Jak się to robi skrupulatnie na bieżąco, to łatwiej potem na koniec roku sobie sumę wyciągnąć niz liczyć wszystko ze statementu.
Baldwin
Stały bywalec
Posty: 99
Rejestracja: 15 mar 2021, 15:07
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: Baldwin »

To jest właśnie duży plus IB w porównaniu np. do Degiro, że można sobie wypłacać na różne konta, a nie tylko w tę i nazad.
grab29
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: grab29 »

Dziękuję za to wszystko. W takim razie wybiorę EUR a wszystkie zakupy i sprzedaże będę na bieżąco wpisywał do excela i w zależności od waluty w jakiej denominowany jest dany walor przeliczał na PLN po kursie NBP z poprzedniego dnia. Czy w rozliczeniu podatkowym uwzględnia się również koszty zakupy i sprzedaży akcji oraz koszty pożyczki zaciągniętej u brokera?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 307
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Tak, koszty pożyczki, koszty prowizji, koszty notowań etc. Tylko je tez trzeba przeliczać na złotówki wedle tego samego schematu, co akcje.
grab29
Gość niedzielny
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2021, 14:31
Tu mieszkam: Polska

Re: Zakładanie konta margin w Interactive Brokers

Post autor: grab29 »

Dziękuję za wszystkie wskazówki.
ODPOWIEDZ