Cześć!
Zastanawiam się nad kompletnym usunięciem komponentu 'Value' z mojego modelu (ew. przypisanie mu łacznej wagi = 0.1 ; czyli PS i EV/EBITDA, a pozostawieniem tylko i wyłącznie:
- Price Target w opcji must have z wagą 0.1 w osobnej kategorii 'Price target last revisions in 45 days'
- Upside ze standardowymi ustawieniami, z wagą na poziomie 0.1, w osobnej kategorii 'Timing'
Dlaczego?
Otóż dlatego:
- stosując podejście dotychczasowe, czyli 'Value' wagowo ustawiony podobnie do 'Growth', otrzymuję w TOP-ce 'gorsze' spółki-biznesy, niż w opcji BEZ 'Value'
Czy myśląc o spółkach długoterminowo, a dodatkowo realizując założenie posiadania ok. 10 spółek w takim portfelu, w ogóle powinienem zawracać sobie głowę 'Value'?
Pamiętam motto z UI -> 'Dobre spółki nigdy nie będą tanie' i pod to zacząłem zmieniać domyślny model w kierunku który opisałem powyżej.
PS. W moim przypadku zrezygnowałem z backtestów, mam wrażenie, że wprowadzają więcej zamieszania, a może nie umiem z tego skorzystać, bo nigdy nie udało mi się uzyskać CAGR na poziomie z UI -> zapewne chodzi o wsad do backtestu czyli skaner, dynamiczny statyczny itd.
PS2. Sama idea backtestowania założeń modelu do mnie nie przemawia, ponieważ z modelu ręcznie wybieram spółki i sprawdzam każdy parametr, a choćbym nie wiem jak poustawiał ten model, to zawsze w TOP20 znajdą się takie spółki które jednoznacznie odrzucam z uwagi na wnioski otrzymane po przeprowadzeniu analizy miękkiej.
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam,
m