Cześć! Po przerobieniu kilku webinarów Tomka dotyczących opcji powstało u mnie pytanie. Mianowicie, kilka razy robiłem podejścia pod analizę techniczną (AT). Niestety pomimo pojęcia teorii nie jestem z tego asem, radzę sobie, umiem plus minus określać położenie na wykresie. Trading nie jest totalnie moją mocną stroną. Jeśli chodzi o zarządzanie kapitałem uważam, że jest ok.
Tutaj pojawia się moje pytanie do osób bardziej doświadczonych. Chciałbym wejść w opcje, uczę się ich powoli. Czy do zarządzania opcjami, handlowania nimi trzeba być asem w AT i umieć ją bezbłędnie przeprowadzać czy jednak opcje ,,wybaczają" takie braki? Jak wy handlujecie? Pytam bardziej w ujęciu czy wszystko jest idealnie pomierzone policzone wg AT i wyznaczone wejścia i wyjścia? ETC. Jak możecie podzielcie się proszę jak to widzicie ;)
P.S nie szukam gotowych rozwiązań, aby nikt mi nie zarzucił lenistwa, tylko zarys jak do tego podchodzi dana osoba.
A drugie pytanie co do uniwersytetu opcyjnego. Czy jak uruchomią się zapisy na wiosenną edycję, będzie można wtedy zakupić 2 semestry od razu, aby była lepsza oferta cenowa 8900 + vat (wiosenny i jesienny semestr)
Analiza techniczna/zarządzanie kapitałem
Re: Analiza techniczna/zarządzanie kapitałem
Do handlowania opcjami nie jest w ogóle potrzebna znajomość analizy technicznej. Materiały z bloga i webinaria na YouTube od Tomka w zupełności wystarczą żeby zacząć z pierwszymi transakcjami. Jak dajesz radę z angielskim to materiałów o opcjach jest taka ilość ,że nie ma chyba nic co już nie zostało opisane i wytłumaczone.Wiadomo UO też jest spoko bo tam dostajesz wszystko uporządkowane i usystematyzowane i podane na tacy:) co znacznie przyspiesza proces zaznajamiania się z tematem. A potem to już tylko nauka na własnych błędach :)
Dziękuję za odpowiedź ;) Biorę się na YT, lynx brokers i trochę wolnego kapitału do nauki ;)
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Podpisuję się, że przy handlowaniu opcjami analiza techniczna ma marginalne znaczenie. Właściwie jedyne zastosowanie może pojawić się przy transakcjach na opcjach 0/1-Day, żeby przy pomocy np. MACD czy jakiegoś innego oscylatora wybrać potencjalnie lepszy moment na otwarcie/zamknięcie/rolowanie pozycji w trakcie sesji niż moment wybrany losowo; ale zdania są podzielone co do skuteczności tego podejścia, no i jest to absolutny margines, jeśli chodzi o zastosowania, także nie zawracałbym sobie tym głowy na początkowym etapie nauki handlu opcjami.
PS. Jasne, że będzie możliwość zapisania się na oba semestry z góry z jakimś dyskontem. Pierwsze zapisy ruszą pod koniec roku. Jeśli subskrybujesz mój newsletter z bloga, to na pewno się dowiesz o starcie rejestracji :)
PS. Jasne, że będzie możliwość zapisania się na oba semestry z góry z jakimś dyskontem. Pierwsze zapisy ruszą pod koniec roku. Jeśli subskrybujesz mój newsletter z bloga, to na pewno się dowiesz o starcie rejestracji :)