mlubinski - portfel mix :)

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: Hubert » 03 cze 2020, 22:07

300 HCR ? 😂 Kocham sentyment :) Ale kto wie może wróci na 30 USD wtedy zapraszasz całą ekipę z forum na balety do Warszawy:)

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 03 cze 2020, 22:27

Hubert pisze:
03 cze 2020, 22:07
300 HCR ? 😂 Kocham sentyment :) Ale kto wie może wróci na 30 USD wtedy zapraszasz całą ekipę z forum na balety do Warszawy:)

otóż to! tego planu się trzymajmy :D

mah

Post autor: mah » 04 cze 2020, 09:08

Odnośnie Datawalk

„Łapiemy wiatr w żagle, zaczynamy rozpędzać się. Wiążą się z tym większe wyzwania, więcej pracy wymagającej najlepszych ludzi, szczególnie na rynku amerykańskim. Jako spółka mamy jasno wytyczone cele i kierunki rozwoju, które realizujemy systematycznie krok po kroku. Nie interesuje nas sprzedaż spółki przy bieżącej kapitalizacji 100 mln dolarów, gdyż wiemy, że za rogiem czekają liczne sukcesy handlowe i finansowe. Budujemy tę firmę od lat i nadchodzi czas pierwszych żniw” – podsumowuje Borysławski.

https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/ ... rdowy-exit

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 04 cze 2020, 09:31

dokładnie, mają plan na siebie i największe ryzyko (o którym de facto mówił prezes podczas ostatniej konferencji) to "nie dopuszczenie" do rynku przez IBM (nawet nie Palantir), zatem jak ogarną tą przeszkodę (a pamiętajmy, że to nie jest tak, że mała polska firma sama vs IBM, tylko w konsorcjum z Accenture, SAP Special SErvices i innymi tuzami) to jest szansa na sukces! :)

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 04 cze 2020, 10:27

mlubinski pisze:
03 cze 2020, 21:55
myślę że teraz się zacznie hype na OZE generalnie, więc coś może z tego być. Ktoś polecał też luknąć na ML System, ale nie pamiętam kto :D

btw, pozbyłem się z portfela marginalnych pozycji TUR i MCHOY, a zamiast nich kupiłem 300x HCR :D

To już się chyba zaczęło. Montowałem fotowoltaikę ponad rok temu jeszcze była cisza i spokój na osiedlu u rodziców a w tym roku już jest kilka instalacji. Do tego kolega np. zagadał, że ma pomysł aby założyć firmę i montować panele a on jest totalnie a techniczny, no lebiega totalna. Były już dwie reklamy pod drzwiami o montażu paneli. Dla mnie to już sygnał że zbliżamy się do górki ;)

Ja mam ETF na solary TAN (tylko to na NYSE) i też mi ładnie idzie ale powoli będę realizował zysk.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 04 cze 2020, 10:33

super, kibicuje rebahas :)!

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 04 cze 2020, 10:51

Ostatnio gaming się zatrzymał i solary na GPW rosną: Colubus, Novavis, Sunex. Wielu ludzi pewnie liczy, że jak przypłynie wielka kasa z Unii to duża jej część pójdzie na instalacje fotowoltaiczne. TAN mam i nie mam zamiaru sprzedawać. Trochę nie podoba mi się duży udział chińszczyzny w ETF, ale taki mamy rynek solarny.
Co do Unimotu: Nie obawiacie się, że jak spółka obraca olejem napędowym i opałowym to na tym rynku niezależny dostawca musiał robić wałki z fakturami i przerabianiem olejów by się utrzymać? Obawiałem się od lat, że w spółce mogą się pojawić trzy literowe agencje i ją rozwalić ?

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 04 cze 2020, 13:57

Thorwald pisze:
04 cze 2020, 10:51

Co do Unimotu: Nie obawiacie się, że jak spółka obraca olejem napędowym i opałowym to na tym rynku niezależny dostawca musiał robić wałki z fakturami i przerabianiem olejów by się utrzymać? Obawiałem się od lat, że w spółce mogą się pojawić trzy literowe agencje i ją rozwalić ?
To jest mega legalny interes , generalnie teraz handel paliwami jest najbardziej uregulowanym handlem jaki chyba istnieje w Polsce poza uranem :)
Unimot jest elastyczny i potrafi szybko dostosowywać się do sytuacji zresztą co było widać po pierwszym kwartale. Spadła na 7 PLN bo był były prezes z lotosu i właściciel go w końcu wywalił i wziął sprawy w swoje ręce i to widać po wynikach. Robi się już trochę drogo jednak ja liczę że będzie hype na foto i jeszcze wywindują cenę na 60 - 70 i w tamtych okolicach zacznie realizować zysk.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 04 cze 2020, 21:49

jeszcze odnosnie DAT - nie jest za pozno jeszcze zeby zalapac sie na potencjalny rajd :D

https://www.isbtech.pl/2020/06/datawalk ... dowy-exit/

i tu komentarz odnosnie potencjalnego wejscia na gielde w US (pytanie zadane szefowi DAT na USA):

Czy widzi DAT notowaną na giełdzie w USA czy raczej sprzedaż globalnej amerykańskiej firmie i wtedy powiedział wyraznie, ze widzi tylko sprzedaż firmy, stąd Gabe Goththard cały czas już robi przygotowania pod deal( także pod siebie, żeby nie został z niczym) ale najpierw muszą jeszcze podpisać wiele poważnych umów, stąd muszą zatrudnić super fachowców w USA i zaoferować im RSU bo przecież dużej kasy w gotówce jako pensji im nie zapewnią. Zatem wiadomo chyba co trzeba zrobić

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 05 cze 2020, 09:55

ale dzis zielono w europie :) piękny rajd CCC (już 150% "wirtualnego" zysku), ale cieszy Siemens (50%), LHA (lekko na minus, ale tu może bujać w ciągu roku) no i Norsk Hydro też ładnie rośnie. Też pięknie Wielton no i Forte :D Jak by to określił goblin "my precious..." :D

jest też szansa, że to powodowane short-squeeze :D anyway - parafrazując cytat Jana Twardowskiego: spieszmy się kochać wzrosty...tak szybko odchodzą :D

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 05 cze 2020, 10:32

mlubinski pisze:
05 cze 2020, 09:55
Jak by to określił goblin "my precious..." :D

Golum nie jest goblinem tylko hobbitem :).

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 05 cze 2020, 10:34

CoinsMakingCoins pisze:
05 cze 2020, 10:32
Golum nie jest goblinem tylko hobbitem :).

mea culpa :D de facto jest to jeden z nielicznych filmów którego większość przespałem (inne to Incepcja, Matrix, StarWars) :D

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 05 cze 2020, 11:07

w polskim portfelu sprzedalem 50% pakietu 11bit, i za to kupilem mabion po 30 pln co daje srednia cene zakupu 40pln.

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 05 cze 2020, 12:14

Wiecie co mi się nie podoba w DataWalk ?
Założyciele i zarząd posiada już niewiele akcji. Czyli nie wierzą we własny koncept. Zależy im by drogo się sprzedać, a nie funkcjonować i przynosić zyski. Większościowym udziałowcem jest TFI i ulica. Niby prowadzą już działalność i sprzedają swoje produkty, ale co roku rośnie strata na sprzedaży. Typowa "amerykańska" spółka paląca w piecu kasą.

mah

Post autor: mah » 05 cze 2020, 12:47

Ja to mam pecha do tej firmy (DAT)... wystawiłem dzisiaj zlecenie po 85 zł i weszło mi tylko 11 szt. a chwile potem kurs poszedł na północ (aktualnie +12%) :/

ODPOWIEDZ