Szybkie pomysły na spekulację
Re: Szybkie pomysły na spekulację
No i super, powodzenia w inwestowaniu :) wiele razy mowilem ze ten blog i indywidualne szkolenie u Tomka (ale Akademia tez rowna sie jakoscia!!!) to najlepsze zrodlo wiedzy i mi osobiscie uporzadkowalo wiele kwestii. Bez tego trudno byloby mi wyjsc na miedzynarodowe wody chyba :) takze polecam!!!
Ja aktualnie czerpię wiedzę stąd oraz z książek (choć przeczytałem dopiero dwie).
Natomiast patent z opcjami (ten najprostszy) już dał mi zarobić dodatkowe pieniądze 'za nic' bo w sumie papier CCJ i tak by leżał na koncie.
Szkoda, że prowizje na opcje są takie duże (w porównaniu do ich wartości), ale tak to jest jak się gra na niskie kwoty. No i mogliby na GPW opcje wprowadzić. Wg książki kiedyś chyba były. Ciekawe są te strategie opcyjne (typu motyl czy kondor), ale 4*4$ to już duża prowizja (Lynx).
Natomiast patent z opcjami (ten najprostszy) już dał mi zarobić dodatkowe pieniądze 'za nic' bo w sumie papier CCJ i tak by leżał na koncie.
Szkoda, że prowizje na opcje są takie duże (w porównaniu do ich wartości), ale tak to jest jak się gra na niskie kwoty. No i mogliby na GPW opcje wprowadzić. Wg książki kiedyś chyba były. Ciekawe są te strategie opcyjne (typu motyl czy kondor), ale 4*4$ to już duża prowizja (Lynx).
U jakiego brokera masz konto ? W IB prowizje są po 1 USD a czasami nawet ujemne jak dana giełda ma promocję :)winio pisze: ↑17 wrz 2020, 11:57Ja aktualnie czerpię wiedzę stąd oraz z książek (choć przeczytałem dopiero dwie).
Masz w cytacie :)
Lynx.
Lynx.
No w lynx trochę drogo i faktycznie przy małych cenach opcji prowizja ma znaczenie.
-
- Stały bywalec
Po wykładach i ogólnie jak tak się uczę to opcje wyglądają mi na narzędzie ubezpieczeniowe (to już ktoś gdzieś tutaj ładnie napisał) - handel ryzykiem.
A to z kolei wymaga poprawnego działania statystyki. Ta z kolei wymaga dużych liczb, obrotów i skali. Gdzieś już czytałem, że GPW po prostu nie ma wystarczającej skali aby tam opcje miały sensowne działanie. Mam dobre odczucie ?
Fajny krótki wykład kiedyś z mBanku oglądałem - cała kapitalizacja GPW jest mniejsza niż wartość Walta Disneya, więc cóż...
A to z kolei wymaga poprawnego działania statystyki. Ta z kolei wymaga dużych liczb, obrotów i skali. Gdzieś już czytałem, że GPW po prostu nie ma wystarczającej skali aby tam opcje miały sensowne działanie. Mam dobre odczucie ?
Fajny krótki wykład kiedyś z mBanku oglądałem - cała kapitalizacja GPW jest mniejsza niż wartość Walta Disneya, więc cóż...
4$ za pojedynczą transakcję (na motyla wchodzą cztery takie). Opcje z krótkim terminem wygasania (rzędu 40 dni) najbliższe OTM na spółkę z wyceną 10$ kosztują zwykle tyle, że prowizja to 20-25% kwoty. Zazdroszczę prowizji 1$ (lub nawet 'ujemnych') ale na IB to chyba za mały mam kapitał (ca 15k$).
winio pisze: ↑17 wrz 2020, 17:134$ za pojedynczą transakcję (na motyla wchodzą cztery takie). Opcje z krótkim terminem wygasania (rzędu 40 dni) najbliższe OTM na spółkę z wyceną 10$ kosztują zwykle tyle, że prowizja to 20-25% kwoty. Zazdroszczę prowizji 1$ (lub nawet 'ujemnych') ale na IB to chyba za mały mam kapitał (ca 15k$).
IB zniósł wymóg minimalnego kapitału, więc jeśli chcesz to możesz sobie założyć i używać :)
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
Bez dodatkowych warunków typu m transakcji na n dolarów?
No ok trzeba placic 10$/m-c minus pobrane prowizje
odnosnie AQT, prezes udzielil odpowiedzi:
zatem wszystko na dobrej drodze :D oby byla teraz pompka :)
W związku z licznymi pytaniami akcjonariuszy i inwestorów, Zarząd AQT WATER S.A. z siedzibą w Warszawie („Emitent”; "Spółka") przedstawia poniżej stanowisko pana Wojciecha Babińskiego, tj. Prezesa Zarządu Emitenta, na temat jego dalszego zaangażowania w działalność Emitenta oraz na temat powodów zbycia przez niego akcji Emitenta.
„Jako Prezes Zarządu AQT WATER S.A. (wcześniej: Aquatech) działałem często przeciwko trendom rynkowym, mając na uwadze zawsze dobro Spółki oraz jej rozwój. Tak było w latach 2009-2012, gdzie Aquatech jako pierwszy na rynku stworzył oczyszczalnie biologiczne (rynek był na etapie osadników gnilnych), tak samo było w latach 2016-2018, gdzie rozpocząłem rozmowy nt przejęcia praw do marki Sotralentz na obszar Europy centralnej i wschodniej (firma Sotralentz była największym konkurentem Aquatech na rynku); gdy cały rynek branżowy skupił się na przetargach samorządowych - rozpocząłem działania na rzecz wejścia z produktami AQT Water do specjalistycznych sieci handlowych.
Dzisiaj AQT Water jest czołowym producentem technologii wodno-ściekowych w Polsce i w Europie. Od 2019 roku obecni jesteśmy w sieciach handlowych Onninen, Saint Gobain, Leroy Merlin, OBI i kilku innych.
W chwili gdy rynek zamówień publicznych, przetargów samorządowych jest obarczony problemami związanymi z min. wirusem COVID-19 (zmniejszenie inwestycji, opóźnienie ich realizacji), i gdy za chwilę sektor inwestycji publicznych dotknie kryzys wynikający z opóźnienia przyjęcia nowego budżetu unijnego - AQT WATER S.A. jest obecne w Polsce w sieci ponad 1000 punktów handlowych w Polsce i Europie i odnotowuje satysfakcjonujący progres dziennej sprzedaży ze znaczną poprawą cash-flow. Taka działalność daje przewagę konkurencyjną, którą trzeba wykorzystać „tu i teraz”.
Obecność w tak wielu punktach handlowych implikuje problemy logistyczne i finansowe - produkty Spółki muszą być dostępne nie „wirtualnie”, ale w rzeczywistości na półce sklepowej. Dodatkowo Spółka, jako beneficjent programu „Moja Woda”, musi w bardzo krótkim czasie zmierzyć się ze zwiększonym popytem na swoje produkty.
Wstępne rozmowy prowadzone z instytucjami finansowymi w Polsce (na temat finansowania rozwoju Spółki), z uwagi na sytuację gospodarczą (lockdown gospodarki), nie dawały rezultatu w krótkim czasie. Jako większościowy akcjonariusz musiałem podjąć decyzję co zrobić, aby pomóc Spółce objąć jak największą część rynku.
Działania moje w chwili obecnej mogą być uznane za kontrowersyjne (tak samo było w latach poprzednich), ale w mojej opinii powinny być ocenianie po pewnym okresie czasu - po uzyskaniu wiedzy czy i w jaki sposób przyniosło to korzyść dla Spółki.
Mając powyższe na uwadze - na najbliższym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy poddam pod ocenę moje działanie tak teraz, jak i w poprzednich latach działalności AQT Water i będę zabiegał o akceptację i wsparcie wszystkich Akcjonariuszy w realizacji podjętej przeze mnie długofalowej strategii rozwoju Spółki.
Jako największy akcjonariusz AQT Water S.A. zamierzam kontynuować i rozwijać działalność Spółki w kierunkach wyznaczonych przeze mnie w latach poprzednich. Moim celem jest wzmocnienie pozycji rynkowej Emitenta oraz konsekwentne budowanie pozycji Emitenta w Europie, jako producenta i dystrybutora produktów sektora wodno-ściekowego. Służyć temu będzie wybór Rady Nadzorczej Spółki niezależnej od Zarządu, której zadaniem będzie zwiększenie kontroli nad działalnością Spółki, oraz wsparcie w kształtowaniu jej długofalowej polityki działalności.
Jednocześnie informuję, że Spółka AQT Water S.A. nie jest objęta postępowaniem KNF, a od dnia odwieszenia notowań Spółki nie sprzedałem ani jednej akcji."
zatem wszystko na dobrej drodze :D oby byla teraz pompka :)
Masz +10%...
... ale pamiętaj, że to NC (zerknij na wolumen). Jakbyśmy się skrzyknęli na forum to nawet my możemy sobie kursem poskakać.
100k$ robi kilkanaście % różnicy w kursie... aż strach zysk realizować żeby się ludziom stoplossy nie odpaliły :P
... ale pamiętaj, że to NC (zerknij na wolumen). Jakbyśmy się skrzyknęli na forum to nawet my możemy sobie kursem poskakać.
100k$ robi kilkanaście % różnicy w kursie... aż strach zysk realizować żeby się ludziom stoplossy nie odpaliły :P
wiem wiem, dlatego na NC nie laduje za duzego worka, bo potem ciężko z tego wychodzić :/ natomiast ja tu poczekam na serio do WZA i co będzie potem, mam przeczucie że fucktycznie może pojsc powyżej wartości 50pln, co już byłoby zadowalające, a jak pojdzie na 100+, to już wogóle hawaje itp :D (żart ofkorz)
Jeżeli prezes wraz z żoną sprzedali circa 35% akcji spółki po 10-12zł, kiedy było już wiadomo o wszystkich pozytywnych wydarzeniach (współpraca z sieciami handlowymi i Deszczówka+), to nie rozumiem dlaczego wielu inwestorów wierzy, że prezes się myli i akcje warte są więcej ? Poza Bobińskimi trzeci największy inwestor Pawluk także wyprzedawał akcje. Jest też nie wyjaśniona kwestia wałków w księgowości za 2019r.
Cała rada nadzorcza uciekła z pełnienia funkcji:
Rada nadzorcza
6 marca 2020 Jerzy Bednarek oraz Tomasz Kozłowski
3 czerwca 2020 Roberta Kwiatkowskiego
4 czerwca 2020 Katarzyny Budzik
7 września 2020 Katarzyny Jahan
28lipca Maciej Pawluk - 3 największy inwestor w AQT rezygnuje z funkcji członka zarządu AQT, sprzedaje akcje i wyjeżdża do Emiratów Arabskich, które nie mają umowy o ekstradycji z Polską.
Powyższe to wszystko zachowania typowe dla spółek, które mają jakąś przyszłość i mają szansę na znaczący wzrost cen akcji.
Cała rada nadzorcza uciekła z pełnienia funkcji:
Rada nadzorcza
6 marca 2020 Jerzy Bednarek oraz Tomasz Kozłowski
3 czerwca 2020 Roberta Kwiatkowskiego
4 czerwca 2020 Katarzyny Budzik
7 września 2020 Katarzyny Jahan
28lipca Maciej Pawluk - 3 największy inwestor w AQT rezygnuje z funkcji członka zarządu AQT, sprzedaje akcje i wyjeżdża do Emiratów Arabskich, które nie mają umowy o ekstradycji z Polską.
Powyższe to wszystko zachowania typowe dla spółek, które mają jakąś przyszłość i mają szansę na znaczący wzrost cen akcji.