Interactive Brokers
Re: Interactive Brokers
Aktualny poziom maintenance margin będzie zależał od wielu czynników, m.in. od tego, jakie jeszcze pozycje masz na rachunku, w jakich walutach, jak zmienne są te pozycje etc. Broker dość dynamicznie dostosowuje te poziomy, czasem z dnia na dzień zwiększa też wymagania odnośnie margina dla danych pozycji (m.in. przed ważnymi wyborami, decyzjami politycznymi etc). Chyba, że masz konto typu Margin a nie Portfolio Margin, wtedy wzór jest stały i najczęściej wartość zmienia się tylko raz dziennie.
No ale generalnie brokerzy zawsze starają się tak ustalać ten poziom z rezerwą, żeby mieć poduszkę bezpieczeństwa, a więc to nie jest nic nietypowego, że margin jest nieco wyższy niż teoretyczna maksymalna potencjalna strata.
Tutaj jest dokładnie wyjaśnione, w jaki sposób liczone są różne typy margina: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=24862
No ale generalnie brokerzy zawsze starają się tak ustalać ten poziom z rezerwą, żeby mieć poduszkę bezpieczeństwa, a więc to nie jest nic nietypowego, że margin jest nieco wyższy niż teoretyczna maksymalna potencjalna strata.
Tutaj jest dokładnie wyjaśnione, w jaki sposób liczone są różne typy margina: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=24862
Dzieki Tomek za wyjasnienie :)
Juz pare razy dostalem od IB informacje, ze ze wzgledu na wysoka zmiennosc Margin Requirement dla danej pozycji wzrasta natychmiastowo do 100%. Nie trudno sobie wyobrazic, ze w przypadku ostrych zawirowan rynkowych z miejsca broker moze zwiekszysc wymagania na 100% dla wiekszosci jak nie wszystkich pozycji i z automatu zrealizowac Margin Call.
Czy IB zablokował opcję na ETF?
Właśnie uruchomiłem platformę z nowym komunikatem:(
Właśnie uruchomiłem platformę z nowym komunikatem:(
"Restricted: complex or leveraged exchange traded products restricted" - blokada dotyczy tylko mojego konta i tylko instrumentów levarowanych więc przepraszam za spam:(
Może ktoś się orientuję czemu dostałem blokadę? Mam konto margin.
Ostatnio co zrobiłem to przy kursie 3,8-4,0 USD/PLN wymieniłem sporo dolarów na złotówki.
Obecnie moje konto to 70% PLN i 30% USD.
Czy jest jakiś restrykcja że depozyt w jakiejś konkretnej wysokości musi być trzymany w USD?
Nie mogę się jakoś dokopać do tych informacji.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Łukasz ten wymóg odnośnie lewarowanych etfów dotyczy wszystkich użytkowników. Można sobie ten dostęp odblokować w panelu administracyjnym.
Takie komunikaty są najczęściej ostrzeżeniem dla wszystkich użytkowników więc przestrzegam przed wchodzeniem teraz w długie pozycje. Z danych wynika, że duża część rynku zajęła długie pozycje za pomocą lewarowanych etfów na wzrosty rynku stąd wniosek jest prosty ostrzegają przed dużą korektą, która wisi w powietrzy.
Takie komunikaty są najczęściej ostrzeżeniem dla wszystkich użytkowników więc przestrzegam przed wchodzeniem teraz w długie pozycje. Z danych wynika, że duża część rynku zajęła długie pozycje za pomocą lewarowanych etfów na wzrosty rynku stąd wniosek jest prosty ostrzegają przed dużą korektą, która wisi w powietrzy.
Ryszard, dzięki za odpowiedź ale dostęp miałem odblokowany ponieważ handluję na nich dość regularnie.Ryszard Wielkouch pisze: ↑12 sty 2020, 14:27Łukasz ten wymóg odnośnie lewarowanych etfów dotyczy wszystkich użytkowników. Można sobie ten dostęp odblokować w panelu administracyjnym.
Faktycznie w panelu administracyjnym na samym końcu pojawiła się zakładka "complex or leveraged exchange traded products" którą trzeba zaznaczyć na "global". Wydaję mi się, że wcześniej tego nie było lub była w inny miejscu.
Dzięki również za ostrzeżenie ale nie gram teraz logów na Ameryce:)
https://www.interactivebrokers.com/lib/ ... d=23599310
Tomek pisze: ↑29 lis 2018, 07:54Tak, oni raz na jakiś czas w nowych wersjach platformy dodają właśnie takie prezenty. Jakiś czas temu dodali (za darmo!) serwis Reuters Stock Report Plus: New Window -> Analyst Research -> Reuters Stock Report. Tam są informacje kluczowe dla każdej spółki skompilowane do 10-12 stron PDF, które pochodzą z serwisu Eikon należącego do Reutersa. Tylko, że ten Eikon kosztuje 24 000 USD rocznie. Sam Reuters Stock Report na IB/LYNX był dostępny od dawna, ale był dodatkowo płatny. Teraz jest za free. Dziwne, ale póki jest, to trzeba korzystać :)
Czy mi się wydaję, czy IB już zdjął Reuters Stock Report Plus? Nie mogę znaleźć tam gdzie zawsze, a jak go zdjęli to szkoda.
kotu pisze: ↑21 sty 2020, 22:45Tomek pisze: ↑29 lis 2018, 07:54Tak, oni raz na jakiś czas w nowych wersjach platformy dodają właśnie takie prezenty. Jakiś czas temu dodali (za darmo!) serwis Reuters Stock Report Plus: New Window -> Analyst Research -> Reuters Stock Report. Tam są informacje kluczowe dla każdej spółki skompilowane do 10-12 stron PDF, które pochodzą z serwisu Eikon należącego do Reutersa. Tylko, że ten Eikon kosztuje 24 000 USD rocznie. Sam Reuters Stock Report na IB/LYNX był dostępny od dawna, ale był dodatkowo płatny. Teraz jest za free. Dziwne, ale póki jest, to trzeba korzystać :)
Czy mi się wydaję, czy IB już zdjął Reuters Stock Report Plus? Nie mogę znaleźć tam gdzie zawsze, a jak go zdjęli to szkoda.
Nie mam w tej chwili możliwości by sprawdzić, ale kilka dni temu korzystałem. Może sprawdzałeś na koncie wirtualnym? Tam nie ma dostępu.
Reuters Stock Report Plus - przed chwilą sprawdzałem u mnie działa. PAAS znalazłem i otworzyłem bez problemów. Ale wczoraj wieczorem też nie mogłem nic otworzyć.
U mnie się zmieniła nazwa. Szukaj: Refinitiv Stock Reports Plus
Zgadza się, też mam to teraz pod "Refinitiv Stock Reports Plus". Dzięki.
Mam takie pytanie, na które nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi na stronach IB:
Czy można mieć dowolną liczbę kont indywidualnych lub joint podpiętych do jednego usera?
Czy można pomiędzy tymi kontami dokonywać wewnętrznego transferu gotówki?
Czy można mieć dowolną liczbę kont indywidualnych lub joint podpiętych do jednego usera?
Czy można pomiędzy tymi kontami dokonywać wewnętrznego transferu gotówki?
Mam pytanie o dostęp do danych fundamentalnych na platformie -do tej pory była to ścieżka new window -fundamentals-i dalej do wyboru różne funkcje m.in. Analyst ratings itp.
W tej chwili po wybraniu new window nie mam zakładki fundamentals i rozwijanej listy z opcjami tylko opcję "fundamentals explorer" ale po jej wybraniu otwiera się puste okno. Wygląda na to że była jakaś aktualizacja która to zmieniła, ale chyba pojawia się jakiś błąd- czy ktoś mógłby sprawdzić i dać znać jak to wygląda u niego?
W tej chwili po wybraniu new window nie mam zakładki fundamentals i rozwijanej listy z opcjami tylko opcję "fundamentals explorer" ale po jej wybraniu otwiera się puste okno. Wygląda na to że była jakaś aktualizacja która to zmieniła, ale chyba pojawia się jakiś błąd- czy ktoś mógłby sprawdzić i dać znać jak to wygląda u niego?