Tesla
Re: Tesla
Earnings call, a Ci o tym jak się chipy projektuje ... To się nazywa distraction from serious problems ... Ciekawe czy Galileo Russell dostanie głos.
Akurat ten teraz zadaje pytanie co otrzymał "boneheaded" w 1Q Earnings Call.
Akurat ten teraz zadaje pytanie co otrzymał "boneheaded" w 1Q Earnings Call.
2gi pyta, którego zbeształ w 1Q i drugiego Elon przeprosił za swoje zachowanie ...
Taaaa ... Nauczył się po ostatnim ...
Zatem capital raise is just around the corner...
Zatem capital raise is just around the corner...
Tent is permanent -> lots of flexibility ...
Dostal :) Odznaczam w BINGOGreg pisze:Ciekawe czy Galileo Russell dostanie głos.
Finał...
Jutro zobaczymy ...
Jutro zobaczymy ...
To była masa całkiem pozytywnych informacji, jak sobie właśnie poczytałem. Wzrostu przychodów o 42% QoQ nie można ignorować. Sprzedaż w Chinach to tez jakaś abstrakcja, bo w 2016 r to było 300 mln, a w 2017 r już... 2 miliardy. Fabryka w Shanghaiu zrobi tu dalszy pionowy wzrost. Budowa tej fabryki została oszacowana na koszt około dwóch miliardów dolarów, czyli jednoroczne przychody z tego rynku. Myśle, ze nie będzie tu wiekszego problemu ze znalezieniem finansowania dla inwestycji, która zarabia na siebie już po jednym roku.
Faktu, że pomimo spadku sprzedaży aut w USA w skali total, sprzedaż Modelu 3 rośnie, tez nie można puścić mimo uszu.
Nie analizowałem jeszcze calego sprawozdania, ale rzuciło mi się w oczy, ze gotówki w kasie było aktualnie ponad 2 mld, a zadłużenia długoterminowego na 11 mld. Są o wiele gorsze spółki pod tym względem, którym przychody nie rosną w takim tempie :)
Faktu, że pomimo spadku sprzedaży aut w USA w skali total, sprzedaż Modelu 3 rośnie, tez nie można puścić mimo uszu.
Nie analizowałem jeszcze calego sprawozdania, ale rzuciło mi się w oczy, ze gotówki w kasie było aktualnie ponad 2 mld, a zadłużenia długoterminowego na 11 mld. Są o wiele gorsze spółki pod tym względem, którym przychody nie rosną w takim tempie :)
Czy ktoś może to wyjaśnić. Oficjalna prognoza Tesli mówi o 4000 sztuk tygodniowo. Natomiast Elon mówi o 6tyś do końca sierpnia ze zwiększeniem do końca roku do 10 tyś sztuk co daje powiedzmy średnio 7-8 tyś sztuk tygodniowo. Kto tu kłamie lub gdzie leży choć skrawek prawdy.
to co mówi Enron nigdy nie pokrywa się z tym co potem wychodzi na produkcji. Parafrazując produkcja Tesli laguje Enrona. W tym obszarze CEO ma bogatą historię.Gregory pisze:Czy ktoś może to wyjaśnić. Oficjalna prognoza Tesli mówi o 4000 sztuk tygodniowo. Natomiast Elon mówi o 6tyś do końca sierpnia ze zwiększeniem do końca roku do 10 tyś sztuk co daje powiedzmy średnio 7-8 tyś sztuk tygodniowo. Kto tu kłamie lub gdzie leży choć skrawek prawdy.
Mnie zaciekawiło, że teraz mówi, że 7000 jest potrzebne żeby osiągnąć upragniony efekt skali i rentowność. Z tego co pamiętam to kwartał temu miało to być na magicznym 5000 (które nota bene w średniej na tydzień nadal nie udało mu się osiągnąć).