Kto daje? Potrzeba 550MLN$ na już?
https://amp.ft.com/content/c8cc4704-02c ... ssion=true
oraz (jak się zwalniają wszyscy to teraz się okazuje, że nie ma wykwalifikowanych pracowników ... no bez jaj) :)
https://www.cnbc.com/2018/01/25/tesla-e ... known.html
Obstawiałem, że w grudniu 2017 pójdą po kasę, ale o 1 miesiąc się pomyliłem. Powiem Wam, że przepał kasy to już mają już ... EPIC ... 24/02 wyniki. Ciekawe czy już zutylizowali te rezerwacje po 250tys$ za roadstery i za te ciężarówki :)
PS : W tym bullcase co dałeś NIKT nie zwraca w ogóle żadnej uwagi na to, że :
- Rynek wyhamowuje
- PKB spada
- Podaż kredytu leci na łeb
- Nie ma inżynierów i wszyscy się zwalniają
- Ceny surowców lecą po 100% w ujęciu rok/roku
- Zaległości w spłatach kredytów idą do góry
itp itd.
Co mi po bateriach jak ludzie przestają kupować auta bo ich na to nie stać? Pomijam fakt, że średnia cena Modelu 3 to tak z 55k$ (super dla ludu). Konwersje zamówień do sprzedaży muszą mieć zatem z 99%, miało być 35k$ - ale to w marzeniach.
W biezacym wywiadzie wersja bull - tu G. Williamsowi przede wszystkim chodzilo o kogos kto przedstawi fundamentlne argumenty:
- ciagly rozwoj EV na swiecie - tutaj przewagi Tesli: zasieg 300+ mil, szybsze ladowanie, tansze baterie
Szkoda tylko, że ładowanie zajmuje nadal 45min, w nocy w domu całą dobę, a koszt produkcji rośnie lawinowo ze względu na ceny głównych surowców. Wszyscy próbują sobie zagwarantować ceny litu czy kobaltu, ale nawet Kongo odpowiedzialne za chyba 50-70% produkcji kobaltu właśnie zwiększyło o 100% podatek od kopalni... GM wprowadzając Bolta jasno pokazało, że ludzie od aut EV oczekują jazdy w korkach do pracy i po bułki a w nocy ładować auto w domu. Do dłuższych tras jest drugie auto. Bolt się sprzedaje po 3500 sztuk miesięcznie, a Modelu 3 nie ma. Ale zaraz będzie 10000 szt/miesiąc spokojnie.
- inne plusy: jest umiejscowiona w Silicon Valley, przoduje w Autopilot tech, przoduje w rozwoju infrastruktury ladowania
Przoduje bo ma kupę zwolnień z podatków. Tyle, że samo Silicon Valley nie zapewni sukcesu Tesli. Są Chiny i Europa. Z autopilotem to Tesla wjechała w straż pożarną, bo ponoć autopilot nie rozpoznał czerwonego auta bo nietypowe. NTSB robi audyt. Nie umieją poduszek powietrznych zrobić a zrobią autopilota? Niech się 5 osób zabije w Tesli przez autopilota to pomyśl co się stanie.
- to ze jak trend EV sie rozkreci - to aktywa (duzych firm samochodowych) zwiazane z silnikami spalinowymi beda im ciazyc
O ile się w ogóle rozkręci. Na razie 1% wszystkich samochodów na świecie to elektryki i póki co szału nie ma. Ludzie tego nie chcą.
- ma wsparcie inwestorow ktorzy lubia firmy inwestujace w nowe tech, R&D - dlatego taki model rozwoju (bez zyskow) moze trwac jeszcze dlugo tak jak trwa w Amazonie
Tak długo jak ma, tak długo będzie sponsoring. Amazon to e-retail, który i tak traci kasę. Gdyby nie Amazon Cloud Services to chyba Amazon dawno by zbankrutował. Amazon nie wymaga inżynierów i kosmicznych nakładów w R&D. To co innego. Jabłka do jabłek śliwki do śliwek. Doprowadza mnie do szału jak ktoś firmę automotive porównuje z e-retail, czy spółką internetową przy końcówce cyklu gospodarczego. To jest jawne oszukiwanie samego siebie.
- jasna misja - czyli budowac wszystko w oparciu o energie sloneczna
OK
- wydatki na CEPEX-y i R&D z wczesniej lat przyniosly znaczne zwiekszenie przychow latach kolejnych - trend bedzie kontynuowany
Przychody są iluzją. Masz generować ZYSKI, czyli pozytywny cash flow. Spółka od 12 lat tego nie umie. Znaczy zaraz zacznie tuż po kolejnych 600MLN$ pożyczki... Sorry... Pożycz mi 1MLD$, ja kupię zapałki za 1MLD$, a potem sprzedam je za 0.5MLD$ i pokaże przychód 0.5MLD$. W następnym roku pożycz mi 2MLD$, ja kupię zapałki za 2MLD$, sprzedam je za 1MLD$ i zwiększę przychód do 1MLD$ a więc wzrost o 100% YoY. Got it?
- w tempie wzrostu przychodow w poczatkowej fazie rozwoju - tylko lepszy byl Google
Ale google miał koszta rozwoju na poziomie 0$. Google trafił w boom internetowy. Czy mamy boom samochodowy/elektrosamochodowy? Czy koszt internetu i przeglądarki jest taki sam jak samochodu? Tesla staje w szranki w bardzo kapitałochłonnym biznesie opartym o bardzo wysublimowaną wiedzę inżynierską opartą o dziesiątki lat doświadczenia. Znowu jabłka do jabłek, śliwki do śliwek. Elon stwierdził, że to banał i teraz z łapy klepią te Modele 3. Paru już pokazało jak wyzionęły ducha. Tak się kończy inżynierowanie bez inżynierów, ale przecież to takie proste bo o wiele mniej części potrzeba ... Każdy debil potrafi to ;) Do tej pory linii produkcyjnej nie potrafią naprawić...