Szybkie pomysły na spekulację
Re: Szybkie pomysły na spekulację
Ok, dzięki, trochę przystopowaliście mój zapał ;P
Co do Astarty, to ostatnio jej główną rozrywkę stanowią zakupy gruntów na Ukrainie - gdy u nas nastanie susza po wsze czasy, tamtejsze czarnoziemy będą jeszcze dawać parę plonów... (Kto zgadnie jaki związek ma Astarta z Artifex'em? Bo wykresy tegoroczne wyglądają identycznie)
Gdy jutro PGNiG będzie dalej spadać, to chyba będę uśredniał - niby łamię własną zasadę omijania spółek SP, ale skoro połowę społeczeństwa ostatnimi laty zmuszono do ogrzewania gazowego...
Co do Astarty, to ostatnio jej główną rozrywkę stanowią zakupy gruntów na Ukrainie - gdy u nas nastanie susza po wsze czasy, tamtejsze czarnoziemy będą jeszcze dawać parę plonów... (Kto zgadnie jaki związek ma Astarta z Artifex'em? Bo wykresy tegoroczne wyglądają identycznie)
Gdy jutro PGNiG będzie dalej spadać, to chyba będę uśredniał - niby łamię własną zasadę omijania spółek SP, ale skoro połowę społeczeństwa ostatnimi laty zmuszono do ogrzewania gazowego...
A to nie przypadkiem z powodu wyjatkowo cieplej zimy? Gdybym mial na tym spekulowac to bym patrzyl na prognoze pogody :-)
Kiedyś badałem zależność kształtowania się modeli prognoz na ceny gazu, lecz jedyny widoczny skutek, to była większa wolatylność w momencie ich aktualizacji. ;P
Coś jak ceny kawy latem - przymrozki w Brazyli, cena spada, nadmierne opady, cena spada jak szalona...
Panowie radzę trzymać się z dala od spółek skarbu państwa choćby za darmo je rozdawali :)
TTWO -10% w premarkecie po fatalnych wynikach , można pszyszorcić jak podejdzie trochę wyżej.
To samo bylo z TWLO.
Ja sprzedalem wsyzstkie Saas'y i zmienilem na VGT. Mozna ew. CLOU. Srednio zwrot podobny, a nie trzeba sie tak stresowac :-). Edit: Kurde porabaly mi sie sektory. Ale i tak polecam VGT jako rozwiazanie all-in-one :-)
Ja sprzedalem wsyzstkie Saas'y i zmienilem na VGT. Mozna ew. CLOU. Srednio zwrot podobny, a nie trzeba sie tak stresowac :-). Edit: Kurde porabaly mi sie sektory. Ale i tak polecam VGT jako rozwiazanie all-in-one :-)
A gdzie kupujesz te wszystkie ETFy? Ja w IB mam wszystko zablokowane do handlu
Na IB, ale nie obowiazuje mnie Mifid2.
Tak w ogóle to dzięki @glina za tą HUYA, dziś patrzę i mam 16% na plusie w niespełna dwa tygodnie ;) Aż kusi by zrealizować zyski, ale pewnie nie spadnie szybko poniżej 17$
TAL +23% a GDS +17% od 27.01 :-)
Jak wtedy sprawdzałem poziom cen na TAL i GDS, to uznałem, że wciąż za drogo, więc nie kupię. Taka ze mnie cebula ;P
Dzieki. Dzis dolozylem HaiDiLao (HKG:6862) po przecenie (30.45 HKD). Trzymajcie kciuki ;-)
HaiDiLao weszlo jak w maselko (+4%). Az zbyt latwo poszlo ;-)
Dzis nowy dzien, nowy pomysl: Mercadolibre (to taki Pld.-Amerykanski Amazon+Paypal w jednym z Argentyny, ale glownym ich rynkiem zbytu jest Brazylia). Wczoraj oglosili nastepujace wyniki
MELI quarterly results ($) -
Revenue +57.5%YOY (+84.4% FX neutral)
Marketplace rev. +55.3%YOY
Non-marketplace rev. +60%YOY
TPV +63.5%YOY
Off-platform TPV +121.3%YOY
Payment transactions +127.2%YOY
Users = 320.6m, Mobile wallet=7.9m users
GMV +19.7%YOY
Po takich wlasnie wynikach akcje ... spadly o -4.29% po godzinach. Chetnie skorzystam z tej przeceny.
Dzis nowy dzien, nowy pomysl: Mercadolibre (to taki Pld.-Amerykanski Amazon+Paypal w jednym z Argentyny, ale glownym ich rynkiem zbytu jest Brazylia). Wczoraj oglosili nastepujace wyniki
MELI quarterly results ($) -
Revenue +57.5%YOY (+84.4% FX neutral)
Marketplace rev. +55.3%YOY
Non-marketplace rev. +60%YOY
TPV +63.5%YOY
Off-platform TPV +121.3%YOY
Payment transactions +127.2%YOY
Users = 320.6m, Mobile wallet=7.9m users
GMV +19.7%YOY
Po takich wlasnie wynikach akcje ... spadly o -4.29% po godzinach. Chetnie skorzystam z tej przeceny.