Micron Technology (MU)

Inwestowanie na Wall Street w spółki Made in USA. Akcje, ETF-y i indeksy. Pomysły, sugestie i rekomendacje. Kanada i Australia też dają radę.
wojtek997

Re: Micron Technology (MU)

Post autor: wojtek997 » 21 wrz 2018, 20:31

No dobrze.
Wczoraj sprzedałem trochę strangli 41/52 Nov2 (trochę było niesymetrycznie w deltach: 0.25 PUT, 0.30 CALL) przed zamknięciem po średniej 2.70. Dziś na otwarciu, jak zwykle wziąłem swoje 20% :). Wiem, mogłem poczekać i wziąć kolejne 20 ale mam kilka w ten sposób "odjechanych" pozycji które muszę rolować w czasie...Co prawda, tamte były mało płynne. Tak czy owak hołduję póki co powiedzeniu "chciwość zgubą frajerów". No i margin zwolniony na przyszły tydzień :).

Jednak MU to jest top klasa, bardzo płynna, zagram ostrzej przy następnych wynikach.

Pozdrawiam

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 22 wrz 2018, 01:26

Tomek pisze:Greg, ale doczytaj drobnym druczkiem, o jakim obniżeniu prognoz mówimy i z jakiego do jakiego poziomu. Tu nawet jak EPS-y o polowe spadną, to ta spółka dalej będzie niedowartościowana, a mowa jest o obniżeniu forecastu o kilka centów na jednym dolarze.

Wrzucasz wszystko do jednego worka z napisem „Made in USA” albo „deflationary slowdown”, a to znaczne uproszczenie, bo to nie jest jeden worek.

Powiedz mi, jaka inna branża na długi termin jest takim pewniakiem jak semiconductors, które sa już pakowane wszędzie, od lodówek po samochody? Tu popyt na produkty nigdy się nie skończy, a cen nie można obniżać w nieskończoność.

Widziałeś w ogóle sprawozdania finansowe tej firmy? Znajdź mi dzisiaj drugą tak silną i niedowartościowaną spółkę, która po roku ma 10 mld FCF, to chętnie w nią wejdę :)
Wrzucam i od tego momentu Micron z 63 jest już 44 póki co :) Jaka branża? Nie wiem, ale na pewno nie wygląda to na semiconductors. To, że ma 10mld FCF nie oznacza, że jutro nie będzie warta 25 a po jutrze 10 bo rynek się rebalansuje w kierunku value a nie tech, bo to jego czas, ale bierzcie to MU bo potem 10 lat będzie odrabiało ;)

Intel jest w bear markecie, jedynie NVDA broni do widocznie następnych wyników. AMAT rozpoczął pierwszy i ten jest w mega bear markecie... Pogadamy jak MU spadnie o 50% a cały czas będzie niedowartościowany tak jak AMAT czy Intel.

Obrazek

A mamy wrzesień i poziom 39$ czyli kolejne -25% przez 4M ... Nieźle ... Trzymam za Wasze MU kciuki ... bo rynek ucieka z semiconductors do value z powodu late-cycle i tzw. "Deflationary slow-down" i wpakowaniu tego do jednego wora jak to ująłeś :)

Obrazek

jumper

Post autor: jumper » 22 wrz 2018, 13:32

@Greg: Jeżeli tak źle widzisz przyszłość MU i innych z SMH to czemu nie zrobisz short ?
Od wczoraj jestem posiadaczem paczki MU na której jestem -10%, a jak doliczę premie otrzymane za opcje będzie to jakieś -5%.
Wystawiłem już pierwszy covered call i zobaczymy kiedy uda się wyjść na plus, tzn. zostawie sobie akcje MU, ale odzyskam to co przepłaciłem kupując po 50 przy cenie 44.74.
W najgorszym przypadku jak cena pójdzie go gory to sprzedam po 50 i zostanie tylko premia za wystawione opcje.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 22 wrz 2018, 14:32

Przecież ma w stopce "3% short Semiconductors"

jumper

Post autor: jumper » 22 wrz 2018, 19:08

Fakt zwracam honor.

jumper

Post autor: jumper » 24 wrz 2018, 11:06

@Greg: Pytanie techniczne o sposób realizacji "3% short Semiconductors", czy wykorzystujesz może opcje na SMH ?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 wrz 2018, 00:26

Używam SOXS ... 3xshort SMH.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 paź 2018, 00:46

Obrazek

TMan

Post autor: TMan » 19 paź 2018, 16:58

Micron odkupi od Intela wszystkie udziały w IM Flash Technologies

Negocjacje mogą nie być łatwe, bo obecnie pamięci 3D XPoint są sprzedawane niebieskim po kosztach. Nowe ceny będą obowiązywać najwcześniej od połowy 2020 roku, choć może okazać się, że Intel będzie płacił więcej dopiero od 2021 roku. Wszystko zależy od czasu zakończenia przejęcia, bo to od niego liczony jest dodatkowy rok, podczas którego obowiązywać będą jeszcze stare zasady. Warto też wspomnieć, że do połowy przyszłego roku na rynku pojawić ma się 2. generacja kości 3D XPoint, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Teoretycznie Intel może bez problemu przenieść produkcję tych chipów do swojego zakładu Fab 68 w Dalian, w Chinach, ale w praktyce jest to mało prawdopodobne, bo już teraz ten oddział nie nadążą z przygotowaniem kości 3D NAND. Brak niebieskim odpowiednio dużej mocy produkcyjnej, przez co są właściwie skazani na współpracę z Micronem.
https://pclab.pl/news79068.html

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 20 paź 2018, 16:45

Na nic się to nie zda... Kiss of goodbye... Long trend właśnie zrobił się BEAR. Moje SOXS (3xshort semiconductors) +25% na razie :)

Obrazek

-70% do -80% still to go... MU około 10-20$ ... Zobaczycie co to znaczy, że semiconductor jest cykliczny ...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 20 paź 2018, 16:52

Real Value of Micron jak poniżej ... Do zobaczenia na tych poziomach pewnie za ok rok...

Obrazek

TMan

Post autor: TMan » 24 paź 2018, 13:49

Texas Instruments says semiconductor demand is slowing, sending ripples of fear across the sector

Another big looming question is whether a slowdown will turn into a full-fledged downturn, returning chips to a cycle that many executives swear they have exited. An industry downturn would poke holes in the recent theory that the $400 billion-plus semiconductor industry is no longer cyclical in nature.

Semiconductor companies are often considered “canaries in the coal mine” because they can see demand trends before more consumer-focused companies, so any issues with chip companies could eventually spread to the rest of tech.
https://www.marketwatch.com/story/texas ... =rss&rss=1

Micron down 5 dzien z rzedu.

Awatar użytkownika
Besso
Moderator

Post autor: Besso » 07 lis 2018, 11:17

fajny artykuł o MU na seeking alpha
https://seekingalpha.com/article/421906 ... rence-time

w telegraficznym skrócie:
mimo dużej obawy inwestorów o cykliczność, to wciąż strong buy na tym poziomie cenowym, bo nawet jeśli ziści się czarny scenariusz, to nie powinno być aż tak źle, jak ostatnio

ODPOWIEDZ