Carvana

Inwestowanie na Wall Street w spółki Made in USA. Akcje, ETF-y i indeksy. Pomysły, sugestie i rekomendacje. Kanada i Australia też dają radę.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Carvana

Post autor: Tomek » 07 gru 2018, 20:40

Chociaż tak spekulacyjnie to czemu nie, do tej pory w sumie cena bardzo ładnie słuchała rekomendacji i poziomów docelowych wyznaczanych przez analityków.
CVNA_chart.png

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 07 gru 2018, 20:47

Rastignac pisze:To gratulacje za zgarnięcie zysku. Porównywałem właśnie dzisiaj przychody CVNA z KMX, który też zaczyna oferować podobne usługi i podobno jest to jedna z przyczyn zjazdu na cenie akcji Carvany. Chciałbym przed zajęciem pozycji przynajmniej wiedzieć, że mają jakąś przewagę konkurencyjną nad CarMax.
Nie ma dealerów, czyli największy koszt odpada. Nie ma potrzeby kupować działki w "dobrej części miasta", można tam gdzie jest tanio, poza miastem, czy w części industrialnej, po jakiejś fabryce itp. Nie potrzeba sprzedawców - co prawda obie firmy oferują jedną cenę (nie ma negocjacji) ale w Carmax salesman musi być więc nawet jakaś niewielka stała pensja (reszta zarobku to commission) jest wydatkiem. Tu mały sidebar Carvana ma miejsca gdzie możesz odebrac samochód (13 o ile sie nie mylę) jak w vending machine, ale nie są to miejsca gdzie dochodzi do transakcji. Mobilność też stawia Carvanę wyżej. W Carmax musisz pojechać i odebrać samochód, do 250 mil ściągną ci go za darmo, a powyżej koszta są od 100-1000$ ale nadal wyląduje on na placu z którego musisz go odebrać. Myślę że to przypomina start Amazona i sprzedaży wysyłkowej, która z czasem wyprze tradycyjnych dealerów. Ceny samochodów nie są żadną kartą przetargową gdyż porównywarek internetowych jest mnóstwo i zbyt drogi samochód się nie sprzeda, co spowodowało spadek i wyrównanie cen. Wiec jest walka na obsługe przy kupnie czyli korzystne finansowanie, dobra cena za trade in itp. Wizyta u dealera to zawsze pare godzin i wielu ludzi chce tracić czasu kiedy samochód mimo wszystko ma gwarancję i nawet jak cos się dzieje to naprawy sa darmowe.

Z drugiej strony model Carvany jest łatwy do podrobienia, Carmax to gigant i kupienie kilku lawet nie powinno stanowić problemu. Pytanie jest czy pozostaną przy swoim modelu i prześpia moment jak Walmart pozwolił się prześcignąć Amazonowi, czy zgniota Carvanę jak robaka, którym jeszcze jest.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 07 gru 2018, 21:11

Dzięki wielkie. Zastanowię się jeszcze jak nie znajdę nic ciekawszego.

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 07 gru 2018, 21:21

Tomek pisze:Fundamentalnie to KMX bije CVNA w niemal każdej kategorii. Tutaj dwa raporty do porównania:

CVNA: https://www.dropbox.com/s/tawrq15ng3xk9 ... t.pdf?dl=0
KMX: https://www.dropbox.com/s/lm3om162yhv6r ... t.pdf?dl=0
To jest porownanie niemalże startupu z największym dealerem używek w USA. Troszke nie fair. Firma 5 lat vs 25 lat. Tak, ryzyko większe i na pewno nie jest to kandydat do portfela emerytalnego typu kupic i zapomnieć, ale pomimo tego wzrosty są imponujące w porównaniu z KMX gdzie ich praktycznie nie ma.
Nie mam czasu szukać, ale władca tej strony bronił netflixa (o ile pamiec mnie nie myli) podając wzrastające revenue, a to w CVNA wygląda bardzo ładnie. :)
Sumując niezła spółka do portfela spekulacyjnego i dobrze ustawione SL, szczególnie gdy klimat sie poprawi wokół tech.

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 07 gru 2018, 21:24

Rastignac pisze:Dzięki wielkie. Zastanowię się jeszcze jak nie znajdę nic ciekawszego.
Jak znajdziesz daj znać. Zawsze szukam lepszego konia do ciągnięcia mojego majdanu.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 08 sie 2019, 13:51

Carvana +17% po wczorajszych wynikach. Jadą póki co na stracie, ale przychody się podwoiły Y/Y. Jeszcze raz gratuluję nosa!

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 08 sie 2019, 18:46

Dzieki, tym razem szczęśliwie zalapałem się na wzrosty. Kupiłem z powrotem akcje po tym jak byłem odwiedzić ich "vending machine" który postawili w Oak Brook IL i naprawdę wygląda to imponująco. Z drugiej strony kiedyś, nie wierzyłem w sprzedaż ciuchów, czy butów przez internet bo "przecież to trzeba przymierzyć" tak też samochodem trzeba się przecież przejechać. Dzisiaj sądzę, że duża część amerykańskiego społeczeństwa nie przywiązuje tak dużej wagi do samochodów jak to jest w krajach bloku wschodniego, więc kupno przez internet to znalezienie dealu i łatwośc przeprowadzenia transakcji może byc motorem napędowym tej branży.

kremat0r

Post autor: kremat0r » 09 sie 2019, 08:19

Bardzo fajne podejście do tematu.

Zazdroszczę możliwości "dotknięcia" inwestycji to daje ogromną przewagę :) Gratulacje.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 19 lut 2020, 23:06

Obserwuję dalej tę spółkę jednym okiem i nie mogę wyjść z podziwu. Rating kredytowy CCC+, spory dług z wysokim oprocentowaniem, quick ratio 0.9, praktycznie wszystkie wskaźniki dochodowości na minusie... a cena akcji w górę jakby to była Tesla (dzisiaj +13%). Jedyne na czym jedzie ta spółka to ogromny wzrost przychodów z roku na rok, ale póki co jest wątpliwe, że potrafią mieć z tego jakikolwiek zysk.
Z tego co czytam to pokrywają już prawie całe USA, więc dalszy wzrost jest ograniczony. Ciekawi mnie jak to się skończy...

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 20 lut 2020, 12:41

No forcasty przychodów są imponujące :) Wyniki 26.02. Zobaczcie sobie jeszcze na COPART, podobna branża i też rakieta .
Załączniki
BIDU_BMWYY_DDAIF_EA_HCR_HOG_IMAX_INTC_JKS_MED_MPC_RUTH_SEDG_TCF_THO_TOT_CRI_JLL_F_GM_TPR_THC_TSLA_CVNA_chart.png

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 20 lut 2020, 13:24

Wskaźniki masz "spot on", ale dzisiaj rozwój szczególnie nowych koncepcji biznesowych zajmuje lata. Wspomniana Tesla, Amazon, Uber, Twitter itp przez długi okres nie przynosiły zysku, inwestorzy mają wiele cierpliwości, trochę ze względu na brak alternatyw (konta oszczędnościowe, bondy czy annuities nie oferują wiele) trochę w nadzei na ustrzelenie nowego unicorna. Jestem zdania, że pokrycie USA to dopiero początek ekspansji teraz dopiero zaczyna się walka o uczucia amerykańskiego konsumenta: czy zdecyduje się na drugi po domu największy wydatek życiowy bez kopania w przysłowiową oponkę. Penetracja rynku przez firmy tego typu jest niewielka, oprócz Carvany jedyny rozpoznawalny konkurent to Vroom i obie te firmy mają ułamek rynku, na którym nadal królują nadal tradycyjni dealerzy i mają się całkiem nieźle patrząc po ich inwestycjach w infrastrukturę oraz internet. Nie dość, że zdecydowana większość dealerów pozwala dopełnić wszystkich formalności na internecie to jest to kupno lokalne od kogoś naszego, a patriotyzm lokalny jest w stanach bardzo silny. Teraz przechodzimy do świata virtualnego gdzie ta lokalność traci znaczenie i na pewno Carvana jest pionierem jeśli chodzi o ten rynek, pytanie jest czy wystarczy jej pary i pieniędzy by być w przyszłości liderem tego rynku.

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 20 lut 2020, 13:53

@Hubert
Copart to najczęściej rozbitki więc ze względu na cenę mniejsza bariera psychologiczna, plus jest to biznesowa decyzja więc cena jest praktycznie jedyną barierą. Stąd myślę, że Carvana ma troszę wyższą poprzeczkę do przeskoczenia, ale wierzę, że to jest dobry kierunek na przyszłość. I co wspomniałeś projekcja przychodów jest naprawdę imponująca. Pamiętam jak odwiedzaliśmy Copart gdy kupowanie i naprawa samochodów po wypadkach to był spory biznes wśród polonii i zakupy przez internet były raczej rzadkością. Teraz zmienił się stosunek ceny pracy do wartości zakupu i handel przeniósł się do internetu co Copart nieźle wykorzystał. Dzisiaj lekki zjazd po wynikach, może szansa na szybkich kilka dolarów.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 20 lut 2020, 14:45

Nie czytałem jeszcze wyników COPART ale w poprzednim earnings call pisali że duży popyt jest z europy środkowo wschodniej:) Mam wielu znajomych co siedzą w branży i na potęgę ciągną auta z Kanady:) Sam mam 2 z tamtąd :) Faktycznie dzisiaj obrywa aż poczytam co tam w trawie piszczy .

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 20 lut 2020, 14:53

Ale żeby nie można było wejść na ich stronę bo nie jestem z USA to lekko przegięli :)

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 20 lut 2020, 18:53

Hubert pisze:
20 lut 2020, 14:53
Ale żeby nie można było wejść na ich stronę bo nie jestem z USA to lekko przegięli :)

Ja z Polski nie mam problemu by wejść na ich stronę.

ODPOWIEDZ