W co warto inwestować w 2019 roku? (webinar)

Czytałeś ostatnio dobrą książkę? Znalazłeś fajny webinar? Odkryłeś ciekawy artykuł w prasie lub wpis na innym blogu? Wpadł Ci w ręce wartościowy raport lub newsletter? Podziel się wrażeniami.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: W co warto inwestować w 2019 roku? (webinar)

Post autor: Tomek » 29 sty 2019, 15:57

No ale to chyba dobrze? :) To znaczy dobrze, że spółki, które są silne i zyskowne znajdują się obecnie w trendzie spadkowym? Wszakże oznacza to ni mniej ni więcej, tylko tyle, że będzie je można kupić po bardzo atrakcyjnych cenach :)

Ja mam całą listę zakupów świetnych spółek od strony rentowności czy fundamentów, ale takich które z jakiegoś powodu popadły w niełaskę i kurs cały czas leci. W takim wypadku czekam sobie cierpliwie, aż trend spadkowy się skończy i wtedy zaczynam skupować te akcje albo po cenie spot albo wystawiając całą drabinkę PUT-ów.

Analiza fundamentalna powinna odpowiadać na pytanie: "co kupić", a analiza techniczna na pytanie "kiedy to kupić". Najlepsze efekty przynosi oczywiście połączenie jednej i drugiej szkoły, a cierpliwość i wyczekanie dobrego momentu na wejście, to już połowa sukcesu :)

Poczatkujacy
Stały bywalec

Post autor: Poczatkujacy » 29 sty 2019, 16:25

w sumie jak zwykle trafione w sedno :)

Dzięki za dzielenie się wiedzą!

gdog

Post autor: gdog » 30 sty 2019, 03:14

Tak, super że facet robi to za darmo. Proponuję go wynagrodzić kupując jego kurs opcyjny, będzie miał jeszcze więcej motywacji żeby nagrać kolejne :) Ostatnio to zrobiłem i polecam - fajnie uporządkowany materiał.

@Tomek, jedna rzecz mnie zastanawia. Sporo się opierasz na prognozach analityków - czy to Ci się rzeczywiście sprawdza? Rozumiem argument, że chcesz grać z rynkiem, ale często opinie czy nawet badania są takie, że profesjonalistów bije indeks całego rynku. Ot choćby na krajowym podwórku widać ile znaczą rekomendacje domów maklerskich.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 30 sty 2019, 08:11

Jak zawsze miło słyszeć takie rzeczy!

A co do prognoz analityków, to u mnie są one jednym z kilkunastu głównych czynników, które biorę pod uwagę. Jeśli chodzi o prognozy ceny docelowej, to bardzo łatwo można sprawdzić czy dane akcje "słuchają" prognoz analityków czy nie. Często rzeczywiście kursy dotykają średniej wyciągniętej z tych prognoz, czyli tzw. konsensusu, po czym następuje realizacja zysków i zjazdy w dół.

Tutaj kilka przykładów:

MSFT_TSLA_VZ_chart.png

MSFT_TSLA_chart.png

MSFT_chart.png

Ja staram się kupować w momentach, w których ta dysproporcja pomiędzy aktualną ceną, a pomiędzy ceną docelową jest akurat największa. No ale najważniejsze to właśnie sprawdzić wcześniej, jak to wyglądało historycznie w przypadku konkretnych akcji.

Zazwyczaj jest tak, że te największe spółki zachowują się w sposób efektywny, tzn. dostęp do informacji jest tam w miarę równy, płynność ogromna, każdy uczestnik rynku ma ten sam pakiet informacji odnośnie dużych i znanych spółek, a więc ich cena zazwyczaj oddaje fundamenty, a co za tym idzie oscyluje sobie w okolicach swojej ceny uczciwej, czyli tej wyliczonej przez analityków zgodnie z ich modelami.

W jakiejś ograniczonej wersji można sprawdzić krótką historię na darmowym dawnym porttalu 4-traders w zakładce Consensus i Revisions: https://www.marketscreener.com/VERIZON- ... consensus/

Natomiast skuteczność prognoz konkretnego analityka można sprawdzić na TipRanks: https://www.tipranks.com/analysts/top

Jeśli ktoś ma bardzo dużą weryfikowalną skuteczność od wielu lat, to myślę, że warto go słuchać, bo często fajne pomysły inwestycyjne się z tego biorą. Tutaj pisałem więcej o tym TipRanksie: https://www.tradingforaliving.pl/pomysly-na-inwestycje/

PS. To prawda, że większość profesjonalistów przegrywa z benchmarkiem, ale tak samo większość społeczeństwa przegrałaby wyścig wsiadając do bolidu Formuły 1. Ba! Większość zawodowych kierowców (taksówkarzy, kierowców autobusów etc.) wykręcałaby przeciętne czasy na torze w Monte Carlo. Natomiast nie da się ukryć, że istnieje gdzieś na świecie grupa zawodowców, którzy od lat wygrywają z tą większością. No i są to praktycznie te same nazwiska, co świadczy o tym, że nie możemy mówić o przypadku, tylko raczej o indywidualnych umiejętnościach.

ODPOWIEDZ