Webinar, poniedziałek 15.10, godz. 20.00

Czytałeś ostatnio dobrą książkę? Znalazłeś fajny webinar? Odkryłeś ciekawy artykuł w prasie lub wpis na innym blogu? Wpadł Ci w ręce wartościowy raport lub newsletter? Podziel się wrażeniami.
Adam78

Re: Webinar, poniedziałek 15.10, godz. 20.00

Post autor: Adam78 » 17 paź 2018, 12:24

@eranet , wejdź na zakładkę nr1, tam masz bezpośredniego linka.

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 19 paź 2018, 14:57

Odsłuchałem, dla mnie jako technika i spekulanta mega wartościowe szkolenie. To juz ten wiek, kiedy trzeba myśleć o emeryturze, podejście i wiedza jak inwestować na kilka lat i na co zwracać uwagę jest podane w przystępny i prosty sposób i otworzyło oczy na rzeczy, których wcześniej nie chciałem widzieć. Wielkie dzięki, a przy okazji miło się słucha, płynnie, merytorycznie i bez lania wody!

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 21 paź 2018, 09:39

Dzięki raz jeszcze!

Gdyby kogoś zainteresowała tematyka, to jutro o 19.00 i pojutrze o 19.00 jest kontynuacja webinarów. Razem cztery godziny samych praktycznych rzeczy, których uczę podczas pełnego szkolenia online. Na stronie https://www.prowebinar.pl/t_trela/ dostęp do tych spotkań kosztuje już 347 zł, ale dla czytelników bloga mam rabat i można się zapisać za 297 zł, korzystając bezpośrednio z tego linka: https://secure.tpay.com/?h=bba536206d56 ... cf280077ec

W programie, m.in.:

W trakcie Szkolenie nr 2:
  • poznasz darmowe i płatne narzędzia służące do wyszukiwania, wyboru i analizy najlepszych spółek do inwestycji,
  • nauczysz się jak używać gotowych skanerów i filtrów fundamentalnych,
  • dowiesz się, w jaki sposób korzystać z zewnętrznych profesjonalnych źródeł informacji, aby w łatwy i praktyczny sposób oceniać różne aspekty kondycji pojedynczych przedsiębiorstw oraz całych sektorów i gospodarek, w które zainwestować można za pomocą ETFów,
  • poznasz serwisy i narzędzia, które ułatwiają i przyspieszają pracę analityka w prognozowaniu cen docelowych, w wyliczaniu uczciwej wartości danych akcji czy w ustalaniu konsensusu odnośnie przychodów i zysków,
  • nauczysz się też, jak krytycznie weryfikować i oceniać historyczną sprawdzalność prognoz i jak wyciągać z tego wnioski na przyszłość,
  • krok po kroku wspólnie stworzymy unikalną praktyczną checklistę ze wszystkimi aspektami, które muszą zostać zweryfikowane i ocenione przed wejściem w jakąkolwiek nową inwestycję. Dzięki temu powstanie procedura wchodzenia i wychodzenia z transakcji giełdowych, która zautomatyzuje cały proces i sprawi, że będzie on mniej podatny na tzw. czynnik ludzki.

W trakcie Szkolenie nr 3:
  • nauczysz się, jak z dobrych pojedynczych spółek zbudować dobre portfolio,
  • poznasz metody zarządzania ryzykiem, ustalania wielkości pozycji i sposoby na ograniczanie strat.
  • dowiesz się, ile optymalnie spółek powinieneś mieć w portfelu oraz nauczysz się, jak poprzez odpowiednią dywersyfikację zminimalizować ryzyko pozasystemowe, przy jednoczesnym ograniczeniu wahań i obsunięć kapitału,
  • poznasz podstawy nagrodzonej Noblem teorii zarządzania portfelem, czyli tzw. Modern Portfolio Theory, która nauczy Cię, w jaki sposób przeprowadzać dywersyfikację sektorową, geograficzną oraz walutową, aby maksymalizować zyski przy jednoczesnym minimalizowaniu różnych rodzajów ryzyk towarzyszących inwestowaniu na rynkach finansowych,
  • nauczysz się obsługi unikalnego darmowego narzędzia służącego do przeprowadzania backtestów oraz do optymalizowania i ustalania wag poszczególnych aktywów w portfolio oraz do badania ich współkorelacji i innych zależności mogących poprawić wyniki inwestycyjne,
  • zdobędziesz umiejętności, które pozwolą Ci odpowiednio kalibrować wielkość pozycji w portfelu, aby osiągnąć kombinację najlepszych zwrotów przy zachowaniu najniższego możliwego ryzyka,
  • na koniec dowiesz się, w jaki sposób dbać o istniejące portfolio, okresowo je rebalansując w odpowiedni sposób, który zależał będzie od twoich celów i od indywidualnego sposobu prowadzenia inwestycji.
Myślę, że warto, bo to jest część rzeczy, których uczę na indywidualnych kursach online kosztujących ponad 13 000 zł.

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 22 paź 2018, 00:16

Czy zapisując się na webinar będzie można go potem odsłuchać, bo online mnie być nie może w tym czasie przed kompem?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 22 paź 2018, 09:23

Tak, jasne. Będziesz miał potem dostęp dożywotni do tego materiału :)

Adam78

Post autor: Adam78 » 23 paź 2018, 10:14

Tomek, wczorajszy webinar był super!!! A może tak nagrałbyś całe swoje szkolenie ( czy zrobił to raz) np. przy okazji szkolenia jakiejś osoby i potem udostępniał odpłatnie ( można podzielić je na zakresy itd.) . Co prawda nie byłoby takiego kontaktu z Tobą jak jest teraz , ale coś za coś. Cena byłaby mniejsza, ponieważ nie musiałbyś się za każdym razem angażować itd. Na poprzednim webinarze mówiłeś, że nie masz już czasu na szkolenia, więc szkoda, żeby taka wiedza nie była propagowana. Dzięki przekazywanej, przez Ciebie wiedzy pewnie wiele osób zachowa kapitał lub w ogóle zdecyduje się na inwestowanie. Pozdrowienia i do usłyszenia dzisiaj wieczorem.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 23 paź 2018, 12:29

Merci! Ja jestem natomiast bardzo pozytywnie zaskoczony uczestnikami (nie tylko ich liczną reprezentacją), ale bardziej tym, że nie ma tu pytań o to, czy warto kupować Bitcoina, co myślę o akcjach Tesli, ani nawet o to, gdzie będzie kurs dolara w lipcu 2020 roku. Zamiast tego mam wrażenie, że każdy stara się wchłonąć samo meritum, poznać cały warsztat, nauczyć się używania odpowiednich narzędzi, a potem na tej podstawie samodzielnie analizować spółki i wyciągać własne wnioski. To jest ekstra podejście :)

Co do nagrywania kursów, faktycznie unikam już angażowania się w szkolenia indywidualne z braku czasu, chociaż to jest akurat rzecz, która sprawia mi najwięcej frajdy. Zwłaszcza jak potem po roku mam kontakt z tymi osobami, które chwalą się efektami :) W każdym razie, pomysł na nagrania tych szkoleń i puszczenia ich w obieg już zacząłem nawet realizować.

Pierwsza seria dotycząca opcji powinna powstać w ciągu dwóch miesięcy. To będzie kilkanaście godzin materiałów wideo podzielonych na 15-30 minutowe bloki od A do Z. Mniej więcej w takiej konwencji: https://www.dropbox.com/s/h705amgg92rki ... s.mp4?dl=0

(to rozgrzebana poglądówka, jeszcze w kiepskiej jakości)

Adam78

Post autor: Adam78 » 23 paź 2018, 12:45

Super informacja. Fajnie, że się na to zdecydowałeś. Pozdrawiam.

eleste
Stały bywalec

Post autor: eleste » 23 paź 2018, 12:51

Cały wczorajszy webinar czyli lista 30pkt plus info kiedy zamykasz pozycje to de facto Twój system (oczywiście tylko fragment, bo jeszcze kwestia zarządzania wielkością pozycji ect). Jest szansa dowiedzieć się (nawet na poziomie ogólnym) jak wygląda skuteczność Twojego systemu na przestrzeni lat?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 23 paź 2018, 13:12

Chyba nie można powiedzieć, że to jest cały system inwestycyjny, ponieważ to value investing, o którym mówimy, to jedna ze strategii, które prowadzę równolegle. Druga to momentum trading, a trzecia short volatility. One wszystkie są ze sobą ujemnie skorelowane i właściwie dopiero w całości tworzą jakieś sensowne portfolio. Teraz w dodatku przychylam się coraz bardziej do czwartej strategii tzw. factor investing, bazującej na doborze nie pojedynczych spółek, ale sektorowych czy regionalnych ETN-ów naśladujących całe wirtualne indeksy złożone ze spółek wybranych na podstawie określonego kryterium (faktora), tj. np. value, growth, low vol etc. Te ETN-y kosztują po 0.20%, a są zarządzane i rebalansowane przez algorytmy w sposób automatyczny na podstawie zakodowanych sztywnych reguł, co znacznie ułatwia życie. Tylko muszę jeszcze do tego psychicznie dorosnąć, żeby oddać część władzy w ręce algosów i pogodzić się z tym, że będą w stanie robić równie dobrą robotę jak ja, za to mniejszym nakładem czasu, kosztów, sił i stresu :)

Samo value investing, czyli to inwestowanie w spółki silne fundamentalnie, o którym rozmawialiśmy wczoraj, ma u mnie wyniki zależne od tego, z jakiego horyzontu je weźmiemy. W tym roku mam w tych portfelach papierową stratę średnio minus 15% (głównie przez zwałkę na EM i łupkach), ale ja w tej strategii nie stosuję żadnego hedgingu ani stop lossów, tylko po każdym większym spadku, jeśli dalej firma spełnia 30 kryteriów, to po prostu ją uśredniam i dokupuję więcej. Dlatego jak weźmiemy początki, od których śledzę i monitoruję swoje wyniki, czyli 2011 rok, to roczny wynik wychodzi teraz 19% CAGR (po uwzględnieniu spadków z tego roku).

Żeby stosować tę strategię w odosobnieniu, trzeba mieć więc żelazny staying power albo zacząć używać innych komplementarnych strategii, które podratują wyniki w krótszym terminie. U mnie jest to właśnie short volatility i momentum. Tam dla odmiany w ogóle nie patrzę na żadne fundamenty :)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 23 paź 2018, 22:35

Dzięki raz jeszcze wszystkim, że tak licznie przybyliście i nie wymiękliście do samego końca! Naprawdę jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Trzy i pół godziny słuchać bez przerw na temat ogarniania ryzyka i zarządzania portfolio, to trzeba być prawdziwym twardzielem :)

Adam78

Post autor: Adam78 » 23 paź 2018, 22:41

Tomek, myślę że to my powinniśmy podziękować!!! Rewelacja !!! Tylko teraz muszę to sobie wszystko poukładać :) Pozdrowienia

arku
Stały bywalec

Post autor: arku » 23 paź 2018, 22:57

Twardzielem to trzeba być żeby przez 3,5 godziny prowadzić takie szkolenie, słuchanie przy tym to pestka :-)
Tomek wyrazy uznania za tak rozległa wiedzę i przede wszystkim za chęć dzielenia się nią, w dodatku w tak przystępny sposób.
Ja w swoich inwestycjach kieruję się przede wszystkim analizą techniczną, zakładam że dołączenie narzędzi fundamentalnych pomoże osiągać jeszcze lepsze wyniki poprzez lepsza selekcję wartościowych spółek.
Teraz czekam na zapowiedzianą kolejną cześć szkolenia opcyjnego :-)

wujt
Stały bywalec

Post autor: wujt » 24 paź 2018, 08:52

Tomek pisze:Chyba nie można powiedzieć, że to jest cały system inwestycyjny, ponieważ to value investing, o którym mówimy, to jedna ze strategii, które prowadzę równolegle. Druga to momentum trading, a trzecia short volatility. (...)
Ten post wszystko tłumaczy. Dołączam się do podziękowań - to było dobrze spożytkowane kilkaset złotych.

Czy uważasz za dobry pomysł utworzenie takiej strategii (value) na sucho i zarządzanie nią? Wczorajsza propozycja z podesłaniem własnych analiz
i utworzeniu portfela - super pomysł. Natomiast zastanawiam się, czy wybór spółek nie będzie wypaczony przez to, że nie angażujemy prawdziwych środków? Czy de facto takie granie na koncie demo.

Swoją drogą, gdybyś mógł w kilku zdaniach opowiedzieć jak wyglądała Twoja droga w inwestowaniu - myślę, że wielu by to nakreśliło ścieżkę, którą podążać.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 24 paź 2018, 11:30

wujt pisze: Czy uważasz za dobry pomysł utworzenie takiej strategii (value) na sucho i zarządzanie nią? Wczorajsza propozycja z podesłaniem własnych analiz
i utworzeniu portfela - super pomysł. Natomiast zastanawiam się, czy wybór spółek nie będzie wypaczony przez to, że nie angażujemy prawdziwych środków? Czy de facto takie granie na koncie demo.
pozdrawiam
A czemu na sucho? Jeśli spółka uzbiera swoje pkt to w odp. momencie może wylądować w portfelu rzeczywistym. Może ciężko od razu uzbierać tyle ile trzeba, można natomiast zacząć budować jeśli nie pełny portfel to jakąś jego namiastkę. Mnie bardziej nawet chodziło o to, by poznać jak oddzielać ziarno od plew w 1 etapie, wybrać kilka wartościowych, wybrać moment wejścia, niż od razu zbudować całość

ODPOWIEDZ