Mifid 2 i ETF-y
Re: Mifid 2 i ETF-y
Ja będę dzwonił i nękał zastanawiałem się czy nie pojechać do nich.
-
Ja też napisałem.
Dajcie proszę znać jak dostaniecie jakąś odpowiedź.
Dajcie proszę znać jak dostaniecie jakąś odpowiedź.
A może jakaś wspólna petycja i zebranie podpisów zrobiłoby większe wrażenie ?
Cześć, czy ktoś z kontem w Sogotrade może mi powiedzieć czy tam dalej można kupować "zakazane" ETFy? Jedna z debilniejszych regulacji ostatnimi czasy...
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
ETFy są zakazane ze względu na unijną ustawę, a Sogotrade jest brokerem amerykańskim stąd zakładam, że dalej można handlować etfami w Sogotrade ;)
W Sogo nie ma żadnych ograniczeń. To jest amerykańsko-chiński broker, który nie podlega pod unijne regulacje.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
O sekundę szybszy ;)
Dzięki, też tak zakładam, ale chciałbym 100% potwierdzenia od kogoś z kontem Sogotrade. Odwdzięczę się otwarciem konta z poleceniem ;) Do tej pory używałem SAXO i DeGiro, ale od 2018 oba uniemożliwiły mi inwestowanie w moje ulubione instrumenty :(
EDIT: Pytam, bo JAKIŚ wpływ na zagraniczne instytucje ta regulacja ma, a wiadomo, że banki wolą często dmuchać na zimne: http://www.shearman.com/en/newsinsights ... nd-brokers
EDIT: Pytam, bo JAKIŚ wpływ na zagraniczne instytucje ta regulacja ma, a wiadomo, że banki wolą często dmuchać na zimne: http://www.shearman.com/en/newsinsights ... nd-brokers
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Zgadza się wszyscy brokerzy europejscy w tym SAXO, DeGiro, Dif, Lynx oraz nasi krajowi podlegają pod unijne dyrektywy.
W teorii nie ma szans, żeby Sogotrade pod to podlegał, mają w nosie europejskie regulacje. Mogę to sprawdzić w praktyce ze swojego konta, ale sesja w USA od 15:30 ;)
Sprawdziłem na sucho, przyjmuje zlecenie :)
W teorii nie ma szans, żeby Sogotrade pod to podlegał, mają w nosie europejskie regulacje. Mogę to sprawdzić w praktyce ze swojego konta, ale sesja w USA od 15:30 ;)
Sprawdziłem na sucho, przyjmuje zlecenie :)
Dzięki, podrzuć swój referral link to dostaniesz trochę darmowych zleceń ;)Ryszard Wielkouch pisze:Sprawdziłem na sucho, przyjmuje zlecenie :)
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Czyli w IB założone w USA też powinno być OK?
Dostałem odpowiedź z Degiro, że wysłali zapytania do issuer'ów produktów o tłumaczenia i czekają na odpowiedzi
-
eleste pisze:Dostałem odpowiedź z Degiro, że wysłali zapytania do issuer'ów produktów o tłumaczenia i czekają na odpowiedzi
Daj znać jak coś więcej się dowiesz. Podobnie jest z instrukcjami obsługi dla urządzeń - producenci muszą dostarczać od niedawna dokumentację we wszystkich unijnych językach i to robią, bo nie mają wyjścia.
Może Polska nie jest jakimś gigantycznym klientem docelowym, ale pewnie taniej zrobić tłumaczenia niż zrezygnować z rynku.
No nie wiem czy im się to będzie opłacać - Polska to mikroskopijny indywidualny rynek. Jak emitent - każdy z osobna - ma to tłumaczyć to potrwa to baaardzo długo... szczególnie, że za granicą nie mają takich problemów. Wie ktoś w jakim innym kraju UE, ich odpowiedniki KNF wydały podobna decyzje?
Wiem że w Niemczech jeszcze 2 lata będą honorować dokumenty po angielsku.
Wiem że w Niemczech jeszcze 2 lata będą honorować dokumenty po angielsku.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2018, 14:49 przez neverar00, łącznie zmieniany 2 razy.