Dywidenda z zagranicy a podatki

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
sebo
Forumowy wyga

Re: Dywidenda z zagranicy a podatki

Post autor: sebo » 04 mar 2018, 10:59

Cezary to jest hardcore, ja mogę też to zrobić ale nie na kasie na której mi zależy.
ja już kiedyś to robiłem, na razie nie mam ochoty na takie rzeczy. Musisz zajebiście być pewny rynku. Po następne obejrzałem i ile wcześniej stracił kasy ?
Musi być odpowiedni moment odpowiedni rynek i musisz mieć świeży umysł, być często po rynkiem.
Ale mniejsza z tym.

bart12

Post autor: bart12 » 13 mar 2018, 09:07

Ja różwnież inwestowałem na rynkach zagranicznych przez Bossę. Po przeanalizowaniu otrzymanego PITu 8C, zauważyłem, że zawarte w nim są same transakcje - żadnych dywidend. Mail do Bossy i szybka odpowiedź:
Środki z tytułu dywidend ze spółek zagranicznych nie są wykazywane na formularzu PIT 8C ani nie są traktowane tak jak dywidendy polskie.
Dywidendy z rynków zagranicznych należy samodzielnie wykazać w PIT 38.
Więcej szczegółów na temat rozliczenia dywidendy spółek zagranicznych znajdzie Pan na stronie: http://bossa.pl/oferta/zagranica/faq/#artid40042pos32
Zwracamy jednak uwagę, że DM BOŚ S.A. nie świadczy usług polegających na doradztwie podatkowym, dlatego też w razie dodatkowych pytań lub wątpliwości sugerujemy kontakt z właściwym dla Pana urzędem skarbowym lub doradcą podatkowym.
Trochę słabo, bo oczekiwałem, że Bossa mi wszystko policzy skoro chwali się, że wysyła PIT 8C.

Andrew_Andrew

Post autor: Andrew_Andrew » 12 kwie 2019, 18:52

domi pisze:
22 lut 2018, 10:11
Więc tak, odbyłem rozmowę z naszą administracją podatkową i w moim przypadku wygląda to następująco:
W Bossa za 2017 miałem tylko wypłacone dywidendy netto tj. 75% (25% zostało pobrane gdzieś w USA przy wypłacaniu dywidendy). Mimo tego, że nie dostałem PIT 8C z bossa i tak muszę to wykazać w PIT38 w kolumnie E. A co konkretnie?
W związku z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania Z USA. USA nie może pobrać więcej niż 15%. W związku z tym, że pobrali 25%, a podatek należny w Polsce wynosi 19% to trzeba dopłacić 4% w Polsce, a o reszte w tym wypadku 10% zwrócić się do urzędu USA aby oddali.

Witam,
chciałbym zapytać czy wiadomo coś więcej na jakiej podstawie w tym konkretnym przypadku trzeba się rozliczać z 4%? Z tego co mi wiadomo to obowiązujący winien być art. 30a ust. 9:

"9. Podatnicy, o których mowa w art. 3 ust. 1, uzyskujący poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej przychody (dochody) określone w ust. 1 pkt 1-5, od zryczałtowanego podatku obliczonego zgodnie z ust. 1, od tych przychodów (dochodów), odliczają kwotę równą podatkowi zapłaconemu za granicą, jednakże odliczenie to nie może przekroczyć kwoty podatku obliczonego od tych przychodów (dochodów) przy zastosowaniu stawki 19 %."

Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z USA mówi tyle, że kwota podatku co do zasady nie może przekroczyć 15% - niemniej w praktyce często przekracza. W takim wypadku przy rozliczaniu się z polskim US obowiązywać powinien raczej art. 30a ust. 9. W PIT-38 powinno się wpisać jeśli się nie mylę faktycznie pobrany podatek - a nie ograniczony umową...
Chyba, że na wykazach z wypłaconych dywidend było napisane, że podatek wyniósł 15% a pozostałe 10% to jakieś inne opłaty.

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 12 kwie 2019, 19:28

Zapłaciłeś 25%, wg umowy mogłeś 15%, a w kraju masz 19%. W związku z tym musisz zapłacić różnicę między 19%, a 15% tj. 4%. Pozostałe 10% (25%-15%) możesz sobie ściągnąć od Amerykańskiego fiskusa.

Andrew_Andrew

Post autor: Andrew_Andrew » 12 kwie 2019, 21:02

Czy administracja podatkowa powołała się może na ten zapis?

https://www.podatki.gov.pl/media/1910/2 ... usa_pl.pdf

"2. Jednakże takie dywidendy mogą być opodatkowane także w Umawiającym się Państwie, w którym spółka wypłacająca dywidendy ma swoją siedzibę, i zgodnie z prawem tego Państwa, ale jeżeli rzeczywisty beneficjent dywidend ma miejsce zamieszkania lub siedzibę w drugim Umawiającym się Państwie, jeżeli nie określono inaczej, podatek tak ustalony nie może przekroczyć:

a) 5 procent kwoty dywidend brutto, jeżeli rzeczywistym beneficjentem jest spółka, która posiada bezpośrednio co najmniej 10 procent prawa głosu w spółce wypłacającej dywidendy;
b)15 procent kwoty dywidend brutto we wszystkich pozostałych przypadkach."

Jeśli tak to on chyba raczej reguluje zasadę wysokości podatku ze strony amerykańskiej - nie mówi jednakże nic o zasadach rozliczania w Polsce jeśli z jakiegoś powodu strona amerykańska zdecyduje się narzucić wyższy podatek.
Przepraszam, że tak drążę temat - jestem po prostu ciekaw uzasadnienia...

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 12 kwie 2019, 21:12

Niestety nie pamiętam. Proponuję zadzwonić do KIP i dopytać.

JohnnyCage

Post autor: JohnnyCage » 08 maja 2019, 12:35

domi pisze:
12 kwie 2019, 19:28
Zapłaciłeś 25%, wg umowy mogłeś 15%, a w kraju masz 19%. W związku z tym musisz zapłacić różnicę między 19%, a 15% tj. 4%. Pozostałe 10% (25%-15%) możesz sobie ściągnąć od Amerykańskiego fiskusa.

Na pewno?

W PIT-38, po otrzymaniu dywidend z zagranicznych giełd, wypełnia się tylko pola 34 i 35. W 34 wpisujemy, ile powinniśmy zapłacić w Polsce, a w 35 ile zapłaciliśmy za granicą.

Jak otrzymałem 1000 zł dywidendy, to w 34 wpisuję 190 zł (19% belki) i jeśli za granicą pobrano mi 25%, to w 35 również wpisuję 190 zł (na logikę 250 zł powinno się wpisać, ale wpisywana kwota nie może być wyższa niż kwota z pola 34, więc wpisuję 190 zł).

W polu 36 pojawi się więc 0 (kwota z pola 34 minus kwota z pola 35) i do zapłaty nie mamy nic.

W Polsce zapłaciłbym cokolwiek tylko wtedy, jeśli za granicą zapłaciłbym mniej niż 190 zł podatku, np. jeśli za granicą pobrano by 150 zł podatku, to u nas mam do dopłacenia 40 zł.

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 08 maja 2019, 16:51

Według umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania nie mogłeś zapłacić więcej niż 15% podatku w związku z czym nie możesz wpisać więcej jak 150 PLN zapłaconego za granicą.

antti

Post autor: antti » 08 maja 2019, 19:10

Czyli mając przykładowo akcje amerykańskich spółek w Bossa trzeba zapłacić 34% podatku od dywidendy? 30% jest pobierane automatycznie przy wypłacie dywidendy i do tego jeszcze 4 % trzeba dopłacić w polskim US?

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 08 maja 2019, 19:38

antti pisze:
08 maja 2019, 19:10
Czyli mając przykładowo akcje amerykańskich spółek w Bossa trzeba zapłacić 34% podatku od dywidendy? 30% jest pobierane automatycznie przy wypłacie dywidendy i do tego jeszcze 4 % trzeba dopłacić w polskim US?

Dokładnie tak. Oczywiście możesz się zwrócić do amerykańskiego odpowiednika US, żeby Ci zwrócili te 15%.

JohnnyCage

Post autor: JohnnyCage » 09 maja 2019, 09:25

domi pisze:
08 maja 2019, 16:51
Według umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania nie mogłeś zapłacić więcej niż 15% podatku w związku z czym nie możesz wpisać więcej jak 150 PLN zapłaconego za granicą.
Dokształciłem się trochę i wygląda na to, że masz rację. Dzięki.

antti

Post autor: antti » 09 maja 2019, 13:54

domi pisze:
08 maja 2019, 19:38
antti pisze:
08 maja 2019, 19:10

Dokładnie tak. Oczywiście możesz się zwrócić do amerykańskiego odpowiednika US, żeby Ci zwrócili te 15%.
Ok, dzięki. Jednak w przypadku bossy nie ma chyba szans na zwrot tych 15 % z amerykańskiego US ze względu na sposób rozliczeń pomiędzy DM BOŚ oraz KBC Securities. Czyli się facto podatek z dywidendy wyniósł nawet nie 30% tylko 34%.

domi
Stały bywalec

Post autor: domi » 09 maja 2019, 14:43

Niestety w BOS tak jest, użyj innego brokera gdzie wysłanie W8BEN spowoduje, że będą odprowadzać tylko 15%.

Kemor

Post autor: Kemor » 30 gru 2019, 16:46

Dzień Dobry,

Panowie,

Czy rozliczenie dywidend w pit 38 w kolumnie E jest poprawne? bo tam znajduje się odpłatne zbycie walut wirtualnych i nie bardzo czuję powod ze ma to związek z dywidenami...? będę wdzięczny z za informacje bo rozliczam to 1 raz.

Dziekuję

Tomo

Post autor: Tomo » 02 sty 2020, 21:17

Temat podatków rodzi wiele pytań, więc chciałbym dopytać o dywidendy z ETF notowanego m in w UK a konkretnie:

VHYD (w USD - dystrybucja)
https://www.justetf.com/uk/etf-profile. ... 00B8GKDB10

oraz

VHYA (w USD - akumulacja)
https://www.justetf.com/uk/etf-profile. ... 00BK5BR626

ETF "pochodzi" z Irlandii

Dodatkowo bazuję na tej publikacji:
https://www.dlapiperintelligence.com/go ... g-tax&c=GB

"
United Kingdom
Dividends, royalties, interest, rents, etc

There are no withholding taxes on dividends paid by a UK company to any shareholder.
"

oraz:
https://www.vanguardinvestor.co.uk/need ... nvestments
"
All of our Ireland-domiciled funds and ETFs and all of our UK-domiciled equity funds pay dividends or interest gross of tax.
"

Czy to oznacza, że taki ETF kupiony na LSE wypłaci dywidendę w kwocie brutto i rozliczamy od tego sami 19% w PL ?
A może prostszym rozwiązaniem byłoby wybrać produkt VHYA, który akumuluje dywidendy, więc płacimy 19% od różnicy ceny sprzedaży i zakupu ?

ODPOWIEDZ