Bezpieczne przechowanie gotówki u Brokera

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
cheppeniathan

Bezpieczne przechowanie gotówki u Brokera

Post autor: cheppeniathan » 24 cze 2020, 20:12

Cześć..
Chciałbym zapytać Was jak przetrzymujecie waluty u Brokerów..np. kiedy sprzedacie akcje i czekacie na lepszy upside?
Czy używacie jakiś funduszy gotówkowych, etf-ów? Ja nie chcę trzymać ich po prostu na koncie brokera.
Będę wdzięczny za tickery tych instrumentów na USD, EUR, CHF ... inne. Dziękuję za odpowiedź.

mlubinski
Forumowy wyga

Re: Bezpieczne przechowanie gotówki u Brokera

Post autor: mlubinski » 24 cze 2020, 20:55

ja trzymam w gotówce u brokera. po cholere trzymać w czymś, co może zara zlecieć :D
możesz kupić amerykańskich obligów jak chcesz :)

cheppeniathan

Post autor: cheppeniathan » 25 cze 2020, 09:44

po cholere... ano po to, że wtedy zabezpiecza Cię tylko fundusz gwarancyjny ..jakiś, jakiegoś kraju. A wierzysz w fundusze gwarancyjne? bo ja nie :-) ... ma ktoś jakieś inne rozwiązania?

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 25 cze 2020, 09:56

cheppeniathan pisze:
25 cze 2020, 09:44
po cholere... ano po to, że wtedy zabezpiecza Cię tylko fundusz gwarancyjny ..jakiś, jakiegoś kraju. A wierzysz w fundusze gwarancyjne? bo ja nie :-) ... ma ktoś jakieś inne rozwiązania?

to powodzenia w inwestowaniu, jeśli nie wierzysz w zabezpieczenia systemu finansowego ;-)

korver

Post autor: korver » 25 cze 2020, 10:38

mlubinski pisze:
25 cze 2020, 09:56
cheppeniathan pisze:
25 cze 2020, 09:44

to powodzenia w inwestowaniu, jeśli nie wierzysz w zabezpieczenia systemu finansowego ;-)

Akurat rozumowanie kolegi @cheppeniathan ma sens. W przypadku upadku brokera, co przecież nie jest aż tak niemożliwe, posiadając gotówkę na koncie jesteśmy ugotowani. Posiadając jakiekolwiek akcje,obligacje - w najgorszym wypadku przenosimy do innego brokera i tyle. Być może zbyt upraszczam, ale przynajmniej ja tak to interpretuję.

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 25 cze 2020, 10:47

korver pisze:
25 cze 2020, 10:38
W przypadku upadku brokera (...) posiadając gotówkę na koncie jesteśmy ugotowani.

Ale przecież brokerzy też mają fundusz gwarancyjny dla gotówki, jakiś śmiesznie mały (jeśli się nie mylę to KDPW w Polsce wypłaca do 3000k a potem jakiś procent straconej gotówki).

cheppeniathan

Post autor: cheppeniathan » 25 cze 2020, 10:53

Nie ma sensu dyskutować nad rzeczami oczywistymi. Po pierwsze bezpieczeństwo, po drugie fundusze gwarancyjne są do pewnej wysokości. Jak ktoś ma więcej to fundusz tego więcej nie chroni.

W stanach mamy ekspozycję na CHF poprzez ETF FXF, na USD poprzez ETF SHY. Mamy zatem instrumenty, które nie wchodzą do masy upadłościowej brokera.

Jak to zrobić w Europie np. Lynx Broker, gdzie chcemy zabezpieczyć CHF, EUR albo NOK?

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 25 cze 2020, 11:06

Funduszami money market, ale na nich tez mozna stracic.

kotu

Post autor: kotu » 25 cze 2020, 12:42

Nie ma sensu dyskutować nad rzeczami oczywistymi. Po pierwsze bezpieczeństwo, po drugie fundusze gwarancyjne są do pewnej wysokości. Jak ktoś ma więcej to fundusz tego więcej nie chroni.

W IB gotówka do 250 000$ jest pod gwarancjami SIPC. Dodatkowo dostępny jest program "Sweep", który lokuje nadwyżki w bankach w US, co dodatkowo pozwala na 2,500,000$ gwarancji FDIC. Nie wiem co musiałoby się stać, żeby te gwarancje nie zostały wypłacone w przypadku upadku brokera, choćby dolarami z dodruku.

SIPC chyba obejmuje gotówkę w innych walutach, FDIC nie jestem pewien. Nie wiem też czy LYNX jako nakładka IB pozwala na korzystanie z tych gwarancji i programów, ale jeżeli masz tam konto to na pewno można zapytać.

ODPOWIEDZ