Bezpieczne przechowanie gotówki u Brokera
-
Bezpieczne przechowanie gotówki u Brokera
Cześć..
Chciałbym zapytać Was jak przetrzymujecie waluty u Brokerów..np. kiedy sprzedacie akcje i czekacie na lepszy upside?
Czy używacie jakiś funduszy gotówkowych, etf-ów? Ja nie chcę trzymać ich po prostu na koncie brokera.
Będę wdzięczny za tickery tych instrumentów na USD, EUR, CHF ... inne. Dziękuję za odpowiedź.
Chciałbym zapytać Was jak przetrzymujecie waluty u Brokerów..np. kiedy sprzedacie akcje i czekacie na lepszy upside?
Czy używacie jakiś funduszy gotówkowych, etf-ów? Ja nie chcę trzymać ich po prostu na koncie brokera.
Będę wdzięczny za tickery tych instrumentów na USD, EUR, CHF ... inne. Dziękuję za odpowiedź.
Re: Bezpieczne przechowanie gotówki u Brokera
ja trzymam w gotówce u brokera. po cholere trzymać w czymś, co może zara zlecieć :D
możesz kupić amerykańskich obligów jak chcesz :)
możesz kupić amerykańskich obligów jak chcesz :)
-
po cholere... ano po to, że wtedy zabezpiecza Cię tylko fundusz gwarancyjny ..jakiś, jakiegoś kraju. A wierzysz w fundusze gwarancyjne? bo ja nie :-) ... ma ktoś jakieś inne rozwiązania?
cheppeniathan pisze: ↑25 cze 2020, 09:44po cholere... ano po to, że wtedy zabezpiecza Cię tylko fundusz gwarancyjny ..jakiś, jakiegoś kraju. A wierzysz w fundusze gwarancyjne? bo ja nie :-) ... ma ktoś jakieś inne rozwiązania?
to powodzenia w inwestowaniu, jeśli nie wierzysz w zabezpieczenia systemu finansowego ;-)
mlubinski pisze: ↑25 cze 2020, 09:56cheppeniathan pisze: ↑25 cze 2020, 09:44po cholere... ano po to, że wtedy zabezpiecza Cię tylko fundusz gwarancyjny ..jakiś, jakiegoś kraju. A wierzysz w fundusze gwarancyjne? bo ja nie :-) ... ma ktoś jakieś inne rozwiązania?
to powodzenia w inwestowaniu, jeśli nie wierzysz w zabezpieczenia systemu finansowego ;-)
Akurat rozumowanie kolegi @cheppeniathan ma sens. W przypadku upadku brokera, co przecież nie jest aż tak niemożliwe, posiadając gotówkę na koncie jesteśmy ugotowani. Posiadając jakiekolwiek akcje,obligacje - w najgorszym wypadku przenosimy do innego brokera i tyle. Być może zbyt upraszczam, ale przynajmniej ja tak to interpretuję.
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
-
Nie ma sensu dyskutować nad rzeczami oczywistymi. Po pierwsze bezpieczeństwo, po drugie fundusze gwarancyjne są do pewnej wysokości. Jak ktoś ma więcej to fundusz tego więcej nie chroni.
W stanach mamy ekspozycję na CHF poprzez ETF FXF, na USD poprzez ETF SHY. Mamy zatem instrumenty, które nie wchodzą do masy upadłościowej brokera.
Jak to zrobić w Europie np. Lynx Broker, gdzie chcemy zabezpieczyć CHF, EUR albo NOK?
W stanach mamy ekspozycję na CHF poprzez ETF FXF, na USD poprzez ETF SHY. Mamy zatem instrumenty, które nie wchodzą do masy upadłościowej brokera.
Jak to zrobić w Europie np. Lynx Broker, gdzie chcemy zabezpieczyć CHF, EUR albo NOK?
Funduszami money market, ale na nich tez mozna stracic.
Nie ma sensu dyskutować nad rzeczami oczywistymi. Po pierwsze bezpieczeństwo, po drugie fundusze gwarancyjne są do pewnej wysokości. Jak ktoś ma więcej to fundusz tego więcej nie chroni.
W IB gotówka do 250 000$ jest pod gwarancjami SIPC. Dodatkowo dostępny jest program "Sweep", który lokuje nadwyżki w bankach w US, co dodatkowo pozwala na 2,500,000$ gwarancji FDIC. Nie wiem co musiałoby się stać, żeby te gwarancje nie zostały wypłacone w przypadku upadku brokera, choćby dolarami z dodruku.
SIPC chyba obejmuje gotówkę w innych walutach, FDIC nie jestem pewien. Nie wiem też czy LYNX jako nakładka IB pozwala na korzystanie z tych gwarancji i programów, ale jeżeli masz tam konto to na pewno można zapytać.