Zakup USD z zabezpieczeniem

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
rebahas
Stały bywalec

Zakup USD z zabezpieczeniem

Post autor: rebahas » 22 maja 2020, 16:01

Jakie teraz macie patenty na ustawienia 'hedge' dla zakupionych USD? Nigdy się tym tematem nie interesowałem więc zanim zacznę szukać to chętnie bym posłuchał. Technicznie to mniej więcej kojarzę co i jak trzeba zrobić no ale jak wiadomo diabeł zawsze tkwi w szczegółach a też koła na nowa nie ma co wynajdować.

sebo
Forumowy wyga

Re: Zakup USD z zabezpieczeniem

Post autor: sebo » 22 maja 2020, 16:18

Ten temat już przewijał się parę razy z tego co pamiętam, poszukaj.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 22 maja 2020, 16:58

sebo pisze:
22 maja 2020, 16:18

Ok to poszukam jeszcze raz dokładnie, bo wstępne szukanie nie za bardzo pomogło. Dzięki.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 22 maja 2020, 17:03

jednym ze sposobów jest po prostu kupno innej waluty (EUR, PLN), bo jeśli dolek się osłabi, to vs inna waluta :D
innym rozwiązaniem jest kupno etf na kraje rozwijające się, bo one zyskają na słabym dolku (będą łatwiej spłacać zadłużenie w $).

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 22 maja 2020, 19:19

Zgadzam sie z tym co napisal mlubinski. Najlepszym hedgem bedzie zakup aktywow negatywnie skorelowanych z USD. Poza wspomnianym wyzej dlugiem EM od siebie dorzuce surowce jak rowniez ETFy na kraje silnie zalezne od surowcow. Na pewno jest jeszcze wiele ciekawych opcji do rozwazenia i pewnie kazda jedna lepsza niz banalna pozycja short na kontrakcie USD/PLN. Badzmy kreatywni :-)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 22 maja 2020, 19:30

rebahas pisze:
22 maja 2020, 16:58
sebo pisze:
22 maja 2020, 16:18

Ok to poszukam jeszcze raz dokładnie, bo wstępne szukanie nie za bardzo pomogło. Dzięki.

Było parę razy nawet pamiętam, że Tomek opisywał co zrobić, osoby pytały co z USD, że spodziewają się spadków i jak to zabezpieczyć. Tylko powstaje pytanie czemu dolar ma spadać ? Ja nie widzę podstaw, ale widzę, że Trader21 o tym mówił i pojawiło się pełno w sieci zapytań o spadek dolara.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 22 maja 2020, 21:19

sebo pisze:
22 maja 2020, 19:30
Było parę razy nawet pamiętam, że Tomek opisywał co zrobić, osoby pytały co z USD, że spodziewają się spadków i jak to zabezpieczyć. Tylko powstaje pytanie czemu dolar ma spadać ? Ja nie widzę podstaw, ale widzę, że Trader21 o tym mówił i pojawiło się pełno w sieci zapytań o spadek dolara.

T21 słyszałem dwa lata temu 2-3 razy ale jakoś do mnie to nie trafiło. Wiem, że czasy się zmieniły (znaczy ciągle się zmieniają) ale jakoś tak ten dolar powyżej 4 patrząc na ostatnie lata i na dłuższy termin hmmm no mi nie pasuje, tym bardziej, że nawet jeszcze w marcu był po 3.75. Nie mam oczywiście żadnych wizji, że jakoś szybko ten dolar upadnie, owszem jest to prawdopodobne ale mało. A że upadnie kiedyś tak jak upadały największe imperia to raczej nieuniknione. Przy tak niskich stopach można to robić praktycznie bezkosztowo aby się zabezpieczyć to w takim razie dlaczego nie skorzystać.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 23 maja 2020, 05:58

To zobacz sobie inne waluty, np Bath Thb w stosunku do PLN, dolara czy euro. On jest mega drogi a dolar tani, zależy od punktu widzenia. Mi też to się nie podoba, ale im dłużej będziesz widział to samo tym, szybciej się przyzwyczaisz do ceny i tak zostanie.
Wyjście masz, jeśli dolar jest drogi, zacznij w nim zarabiać :)

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 23 maja 2020, 10:47

Dodatkowo koledzy mozecie po prostu kupowac w dolarach (wycieczki, sprzet itp), a wtedy kurs $ cie gila

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 23 maja 2020, 12:17

Nie do końca, często musisz zamienić dolary na inną walutę, dla mnie teraz jest problem, bo dolar jest słaby względem Thb.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 23 maja 2020, 15:16

No nie zupelnie, mozna sobie przeslac na walutowe (w $) i kupowac na amerykanskich portalach placac w dolkach.

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec

Post autor: CoinsMakingCoins » 23 maja 2020, 15:24

mlubinski pisze:
23 maja 2020, 15:16
No nie zupelnie, mozna sobie przeslac na walutowe (w $) i kupowac na amerykanskich portalach placac w dolkach.

Mysle, że sebo miał na mysli bardziej to, że dolarami na miejscu w tajlandii nie płaci, tylko na zycie wymienia dolki na baty.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 23 maja 2020, 17:50

Dokładnie, tutaj liczy się tylko tajlandzka waluta.
A co do zakupów w USA, to problem z wysyłka towarów, sklepy nie chcą wysyłać do PL.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 23 maja 2020, 20:17

glina pisze:
22 maja 2020, 19:19
Zgadzam sie z tym co napisal mlubinski. Najlepszym hedgem bedzie zakup aktywow negatywnie skorelowanych z USD. Poza wspomnianym wyzej dlugiem EM od siebie dorzuce surowce jak rowniez ETFy na kraje silnie zalezne od surowcow. Na pewno jest jeszcze wiele ciekawych opcji do rozwazenia i pewnie kazda jedna lepsza niz banalna pozycja short na kontrakcie USD/PLN. Badzmy kreatywni :-)

Tak ale ja mam trochę inny przykład. Zakładam, że jest start totalnie od zera i mam tylko PLN i chcę inwestować tylko w USD, to ETFy na EM kupowane w USD to średnio mnie ubezpieczają. Bardziej to mi chodziło, że za 100 PLN wymianami na USD a powiedzmy aktualnie bardzo tanio można pożyczyć 10 z lewarem do zabezpieczenia. No jakoś tak to wstępnie bym widział.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 25 maja 2020, 10:43

To raczej mocno akademiczny przypadek. Watpie, zeby ktos akurat w tym momencie wchodzil all-in po raz pierwszy i ostatni w zyciu. Z czasem Dollar-Cost-Averaging zalatwi sprawe wahan walutowych i nie nalezy sie tym zbytnio przejmowac.

Poza tym ja wcale nie jestem taki przekonany, ze ten PLN sie wzgledem dolara umocni. Jakis dziwny konsensus zawladnal umyslami, ze wszystko idealnie wroci do czasow sprzed Covid19, ale gdyby tak bylo to rynek zaczal by to juz powoli wyceniac. Tymczasem mamy w Polsce wysoka inflacje i realnie mocno ujemne stopy procentowe (1% - 3.7% (CPI) = -2.7%), a do tego mamy nasze wlasne QE. To sprzyja oslabianiu waluty (ale tez wzrostowi gospodarczemu, dlatego kurs sie ustabilizowal).

Ostatecznym jak dla mnie argumentem, przeciw hedgowi walutowemu jest jego koszt. Ubezpiecznie kosztuje, a waluta nie jest aktywem produktywnym. Dlugoterminowo PLN jest w trendzie spadkowym wzgledem USD i poki trend sie nie zmieni to nie ma co inwetowac z nadzieja, ze tak sie stanie. Mozemy ubezpieczyc sie na wahania krotkoterminowe, ale kurs zawsze moze pojsc w obie strony, wiec nie nalezy w takiej pozycji liczyc na zysk, a co najwyzej pozbycie sie jednego pierwiastka zmiennosci w rozbujanym rynku.

Wole obstawiac tego typu zaklady w aktywach produktywnych. Jak chocby wyzej wspomniane obligacje EM czy rynki z ekspozycje na surowce. Obligacje i firmy same z siebie generuja zysk, a do tego w srodowisku makro sprzyjajacym umocnieniu walut EM pewnie wygeneruja ponadproporcjonalny zysk wzgledem np. SP500.

ODPOWIEDZ