Pytanie o budowę portfela
-
Pytanie o budowę portfela
Mam na lokacie 100000 zł ale zyski z lokaty dają dużo do myślenia i zrobienia dywersyfikacji portfela.Mianowicie chcę przeznaczyć 50% na 4 letnie obligacje indeksowane inflacją 20% na akcje światowe(oprócz Polski) i 30% jeszcze nie postanowiłem.Być może jeszcze zmieni się procentowo ale chciałbym najpierw spytać się Ciebie jak ewentualnie by były Twoje propozycje oczywiście bez żadnej odpowiedzialności.
Włóż proszę trochę więcej wysiłku w tekst i postaraj się pisać poprawną polszczyzną.
B.
Włóż proszę trochę więcej wysiłku w tekst i postaraj się pisać poprawną polszczyzną.
B.
-
Re: inwestycja
Wszystko zależy od tego, czy to "inwestycja" długo, czy krótkoterminowa i czy traktujesz te środki (lub ich część) jako poduszkę bezpieczeństwa (w sensie, że użyłbyś ich np. w przypadku utraty dochodów).
-
inwestycja re
Nie napisałem szczegółowo cel mojej inwestycji więc chcę poprawić tekst.Mianowicie mam na lokacie 100000 zł ale zyski z lokaty dają dużo do myślenia i muszę zrobić dywersyfikację portfela.Mianowicie chcę przeznaczyć 50% na 4 letnie obligacje indeksowane inflacją 20% na akcje światowe(oprócz Polski) i 30% jeszcze nie postanowiłem.Być może jeszcze zmieni się procentowo.Jest to cel inwestycyjny od 5 do 10 lat.Poduszka finansowa jest w pełni zrealizowana i dodatkowo mam konto IKE oraz PPK także są to czyste pieniądze tylko do inwestycji ale chciałbym najpierw spytać się Ciebie jak ewentualnie by były Twoje propozycje oczywiście bez żadnej odpowiedzialności.
-
Re: inwestycja re
Jakie maksymalne obsunięcie kapitału jesteś w stanie znieść? Przewidujesz możliwość, że ze 100 000 zł może się po drodze zrobić np. 75 000 zł (jeśli 50% kwoty miałbyś w akcjach, które spadłyby o 50%)?
-
Re: Pytanie o budowę portfela
inwestycja by się opierała bardziej bezpiecznie tak żebym mógł stracić w granicach 10-15 % bo jak pisałem ma być ona od 5-10 lat bo pòźniej będzie przeznaczona na inne cele.
-
Re: Pytanie o budowę portfela
W takim razie jedna z opcji to portfel z składający się w 70% z detalicznych obligacji skarbowych indeksowanych inflacją, a w 30% z ETFa odwzorowującego szeroki, globalny rynek akcji (np. Vanguard FTSE All-World).
-
inwestycja re
Dziękuję Ci Johnny.To jest to co chyba mi najbardziej będzie pasować,lepszego wyjścia nie widzę.Spoko gość jesteś.
- CoinsMakingCoins
- Stały bywalec
Re: inwestycja re
Używaj opcji `Odpowiedz`, nie zakładaj nowego tematu z każdym postem.