Degiro - czy placi sie podatek od zysku, mimo zakupienia innych akcji?
Degiro - czy placi sie podatek od zysku, mimo zakupienia innych akcji?
Tradowalem troche w DEGIRO w 2019.
Zarobilem dosc troche (kupujac i sprzedajac z zyskiem, za wszystko kupujac nowe akcje), ale ostatecznie zakonczylem rok z akcjami na rachunku.
Zadnych pieniedzy nie wyplacalem, oprocz dywidend.
Raport roczny z DEGIRO pokazuje ten zysk, ktorego tak naprawde nie mam w kieszeni - musze zaplacic podatek!
Czy to jest poprawne rozliczenie przez DEGIRO? Naprawde mam zaplacic podatek? Wydaje mi sie ze polskie biura maklerskie inaczej generowaly PIT8C.
Dzieki.
Zarobilem dosc troche (kupujac i sprzedajac z zyskiem, za wszystko kupujac nowe akcje), ale ostatecznie zakonczylem rok z akcjami na rachunku.
Zadnych pieniedzy nie wyplacalem, oprocz dywidend.
Raport roczny z DEGIRO pokazuje ten zysk, ktorego tak naprawde nie mam w kieszeni - musze zaplacic podatek!
Czy to jest poprawne rozliczenie przez DEGIRO? Naprawde mam zaplacic podatek? Wydaje mi sie ze polskie biura maklerskie inaczej generowaly PIT8C.
Dzieki.
Re: Degiro - czy placi sie podatek od zysku, mimo zakupienia innych akcji?
Tak, musisz rozliczyc kazda zamknieta pozycje.
Tak, musisz rozliczyc kazda zamknieta pozycje.
Przyznaję, że wiele lat rozliczałem PITy z giełdy, i nie byłem tego świadomy.
Polskie biura maklerskie tez wg tej zasady generuja PIT8C?
Czyli w obu przypadkach bedzie podatek do zaplaty?
1. kup akcje AAA za 1000 sprzedaj wszystko za 2000, kup znowu akcje AAA za 2000 (taniej)
2. kup akcje AAA za 1000, sprzedaj wszytko za 2000, kup akcje BBB za 2000
polskie biura w ten sam sposob rozliczaja i nalezny podatek musisz zaplacic. czyli mozesz miec 1000 akcji na rachunku i 0 gotowki dostepnej, ale jak wyrobiles w roku 2019 dochod powiedzmy 100k pln, to musisz zaplacic 19k pln podatku + roznice w podatku od dywidend
tak, w obu bedzie do zaplaty 190
Czyli w obu przypadkach bedzie podatek do zaplaty?
1. kup akcje AAA za 1000 sprzedaj wszystko za 2000, kup znowu akcje AAA za 2000 (taniej)
2. kup akcje AAA za 1000, sprzedaj wszytko za 2000, kup akcje BBB za 2000
tak, w obu bedzie do zaplaty 190
Dziekuje za wyczerpujące, choc zaskakujace odpowiedzi. To poplynalem na podatku, na szczescie w tym roku to 1 czerwca mozna placic :)
Z tego co czytałem każdą sprzedaż sie rozlicza.
Jak w stosunku do cen kupna zarobiłeś to musisz odprowadzić podatek a jesli jestes stratny na jakiejś pozycji to możesz tą kwotę odliczyć od zysków które miałeś. Z tym że w roku max 50% kwoty czyli za rok możesz druga połówkę tej straty rozliczyć z zysków z giełdy które będziesz miał.
Jak w stosunku do cen kupna zarobiłeś to musisz odprowadzić podatek a jesli jestes stratny na jakiejś pozycji to możesz tą kwotę odliczyć od zysków które miałeś. Z tym że w roku max 50% kwoty czyli za rok możesz druga połówkę tej straty rozliczyć z zysków z giełdy które będziesz miał.
Było już na forum. W Degiro dostaje się roczny raport za cały rok i tam jest wszystko wyszczególnione i podsumowane. Przepisuje się to w odpowiednie kolumny i w zależności od matematyki albo się płaci podatek albo nie ;)