Cześć,
mam pytanie odnoście rozliczenia podatku. Jest to mój pierwszy PIT więc i pojawiły się problemy odnoście dywidendy z zagranicy. Z tego co czytałem do tej pory wygląda to tak, że obliczam 19% od dywidend i wpisuje tą kwotę, tylko nie bardzo wiem w którą rubrykę. Większość pisała, że kwotę wpisuję w poz34 a w poz 35 wpisuję kwotę którą zapłąciłem za granića. Tylko gdy tak wypełniłem to u mnie pojawiło się, że jest to "odpłatne zbycie walut" od którego jeszcze raz odliczono mi 19%.
Więc jak to w końcu wygląda. Jeśli dajmy na to moje dywidendy to w przeliczeniu na złotówi 1000zł. Za granicą nie zapłaciłem nic(0%) to obliczam 19% czyli 190zł i tą kwtoę gdzie wpisuje? Z góry dzięki za pomoc.
Podatek od dywidendy
Re: Podatek od dywidendy
PIT-38, obszar C, poz. 22.
Zsumuj zyski z giełdy, dodaj do tego dywidendy z zagranicy, a wynik wpisz w poz. 22. W poz. 23 wpisz koszty jakie poniosłeś na poczet zysków (prowizje, itp.)
Ponieważ, nie zapłaciłeś nic od dywidend za granicą to w poz. 32 wpisujesz 0 zł. A jakbyś zapłacił coś to wpisujesz jaką kwotę zapłaciłeś oraz wypełniasz PIT/ZG.
Zsumuj zyski z giełdy, dodaj do tego dywidendy z zagranicy, a wynik wpisz w poz. 22. W poz. 23 wpisz koszty jakie poniosłeś na poczet zysków (prowizje, itp.)
Ponieważ, nie zapłaciłeś nic od dywidend za granicą to w poz. 32 wpisujesz 0 zł. A jakbyś zapłacił coś to wpisujesz jaką kwotę zapłaciłeś oraz wypełniasz PIT/ZG.
-
Re: Podatek od dywidendy
Karimesowi chodziło o dywidendy, nie o sprzedaż papierów. Dywidendy rozlicza się w sekcji G, nie C/D. W C/D rozliczasz zysk/stratę ze sprzedaży papierów.Gilfoyle pisze: ↑22 kwie 2020, 17:47PIT-38, obszar C, poz. 22.