Opodatkowanie dywidendy dla ETF

Masz pytanie lub problem natury inwestycyjnej albo technicznej? Opisz go tutaj, a postaramy się pomóc.
slawekpx

Opodatkowanie dywidendy dla ETF

Post autor: slawekpx » 19 kwie 2020, 20:40

Ta sprawa została poruszona w innym temacie ale nie było konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi, stąd mój temat. Nurtuje mnie sprawa podatku od dywidendy w przypadku ETF.

Przykładowo mam ETF ARCA:VYM i teraz nie wiem jak będzie z podatkiem. Sam ETF ma spółki wypłacające dywidendę, czy od tej dywidendy ten ETF płaci podatek "wewnętrznie"? ETF kwartalnie wypłaca dywidendy i ja od tego płacę podatek u źródła i dopłacam do 19% w Polsce, to jasne. Bardziej mnie interesuje czy ten podatek nie jest płacony w pewnym sensie podwójnie, raz przez ETF bo on dostaje dywidendę od spółek, a drugi raz przeze mnie bo ja dostaję dywidendę od ETF. Sporo na ten temat czytałem ale nie widzę nigdzie na ten temat jednoznacznej odpowiedzi. Inną jeszcze sprawą jest qualified / ordinary dividend ale nie wiem czy to nas w Polsce dotyczy.

Czy ktoś to dokładnie kuma? Upraszczając bardzo temat: jak powstanie ETF, który ma tylko akcje NYSE: T i nie pobiera opłaty za zarządzanie (po prostu ma tylko te akcje), to czy będzie jakaś różnica pomiędzy posiadaniem tego ETF-a, a NYSE: T bezpośrednio jeśli chodzi o opłacalność?

Dziękuję.

GPR

Re: Opodatkowanie dywidendy dla ETF

Post autor: GPR » 19 kwie 2020, 20:50

Najlepiej jest zapytać sie samych zainteresowanych.
Dziś napisałem do ishares, vaneck, vanguard, wisdomTree, hsbc, invesco bo miałem już dosyć pytania sie po forach i czekania na odpowiedź.
Najlepiej będzie naskrobać to pytanie do nich.
Jak uzyskasz odpowiedź to opublikuj ja prosze.

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Re: Opodatkowanie dywidendy dla ETF

Post autor: Plastic Tofu » 20 kwie 2020, 01:37

Inną jeszcze sprawą jest qualified / ordinary dividend ale nie wiem czy to nas w Polsce dotyczy.

Ordinary dividend to każda dywidenda wypłacona przez firmę, REIT, ETF, mutual fund. Te dzielą się na:
1. Qualified dividend opodatkowane w USA według stawek podatkowych "capital gain"
2. Unqualified dividend opodatkowane w USA według zwykłych stawek podatkowych. Takich samych jak dla każdego innego zarobku. I summa summarum wyższych.

ODPOWIEDZ