Ta sprawa została poruszona w innym temacie ale nie było konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi, stąd mój temat. Nurtuje mnie sprawa podatku od dywidendy w przypadku ETF.
Przykładowo mam ETF ARCA:VYM i teraz nie wiem jak będzie z podatkiem. Sam ETF ma spółki wypłacające dywidendę, czy od tej dywidendy ten ETF płaci podatek "wewnętrznie"? ETF kwartalnie wypłaca dywidendy i ja od tego płacę podatek u źródła i dopłacam do 19% w Polsce, to jasne. Bardziej mnie interesuje czy ten podatek nie jest płacony w pewnym sensie podwójnie, raz przez ETF bo on dostaje dywidendę od spółek, a drugi raz przeze mnie bo ja dostaję dywidendę od ETF. Sporo na ten temat czytałem ale nie widzę nigdzie na ten temat jednoznacznej odpowiedzi. Inną jeszcze sprawą jest qualified / ordinary dividend ale nie wiem czy to nas w Polsce dotyczy.
Czy ktoś to dokładnie kuma? Upraszczając bardzo temat: jak powstanie ETF, który ma tylko akcje NYSE: T i nie pobiera opłaty za zarządzanie (po prostu ma tylko te akcje), to czy będzie jakaś różnica pomiędzy posiadaniem tego ETF-a, a NYSE: T bezpośrednio jeśli chodzi o opłacalność?
Dziękuję.
Opodatkowanie dywidendy dla ETF
Re: Opodatkowanie dywidendy dla ETF
Najlepiej jest zapytać sie samych zainteresowanych.
Dziś napisałem do ishares, vaneck, vanguard, wisdomTree, hsbc, invesco bo miałem już dosyć pytania sie po forach i czekania na odpowiedź.
Najlepiej będzie naskrobać to pytanie do nich.
Jak uzyskasz odpowiedź to opublikuj ja prosze.
Dziś napisałem do ishares, vaneck, vanguard, wisdomTree, hsbc, invesco bo miałem już dosyć pytania sie po forach i czekania na odpowiedź.
Najlepiej będzie naskrobać to pytanie do nich.
Jak uzyskasz odpowiedź to opublikuj ja prosze.
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Re: Opodatkowanie dywidendy dla ETF
Inną jeszcze sprawą jest qualified / ordinary dividend ale nie wiem czy to nas w Polsce dotyczy.
Ordinary dividend to każda dywidenda wypłacona przez firmę, REIT, ETF, mutual fund. Te dzielą się na:
1. Qualified dividend opodatkowane w USA według stawek podatkowych "capital gain"
2. Unqualified dividend opodatkowane w USA według zwykłych stawek podatkowych. Takich samych jak dla każdego innego zarobku. I summa summarum wyższych.