Inwestowanie dywidendowe
Re: Inwestowanie dywidendowe
Nie chciałbym za bardzo spamować tego tematu, ale wątek wydaje się być odpowiedni. W razie potrzeby przerzucę do innego.
Chciałbym dodać kolejną spółkę do portfela emerytalnego. Przygotowałem krótką subiektywną listę spółek wypłacających wyższe dywidendy, które na tą chwilę wydają się być "w promocji".
- DY +1.0%
- dobra historia dywid. >5 lat
- wzrost dywidendy DGR ok. 10%
- Payout Ratio <0.5
- Debt/Equity <1.0
Dorzuciłem na listę ENB, który nie spełnia powyższych warunków, ale go się inaczej analizuje (MLP).
Analizował, ktoś może te spółki? Jakieś przemyślenia, przeciwskazania?
Chciałbym dodać kolejną spółkę do portfela emerytalnego. Przygotowałem krótką subiektywną listę spółek wypłacających wyższe dywidendy, które na tą chwilę wydają się być "w promocji".
- DY +1.0%
- dobra historia dywid. >5 lat
- wzrost dywidendy DGR ok. 10%
- Payout Ratio <0.5
- Debt/Equity <1.0
Dorzuciłem na listę ENB, który nie spełnia powyższych warunków, ale go się inaczej analizuje (MLP).
Analizował, ktoś może te spółki? Jakieś przemyślenia, przeciwskazania?
Wydaje mi się, że zarówno kryteria jak i spółki są sensowne, natomiast musiałeś gdzieś źle przeczytać, że Enbridge to MLP. Enbridge miał spółki zależne, które były MLP, ale wykupił je wszystkie w zeszłym roku. Od tamtego momentu "cały" Enbridge jest zwykłym C-Corp.
Kurcze, nie "skleiłem" tego faktu. W błąd wprowadziło mnie stwierdzenie z analizy: "when you looking on oil & gas pipeline companies and MLPs"
https://www.youtube.com/watch?v=pAfnnt3iniU&t=124s
Dziękuję za czujność.
https://www.youtube.com/watch?v=pAfnnt3iniU&t=124s
After a busy 2018 in which Enbridge (ENB) rolled up its MLPs to simplify its corporate structure
Dziękuję za czujność.
Rozumiem, że pomimo tego analizowanie fundamentów ENB tak jak MLP jest zasadne, i w Twojej ocenie fundamentalnie ta spółka jest OK i nie przejmować się wysokim EPS% Payout?
W zasadzie tak. Z resztą, jak popatrzysz na slajdy z earnings calli to oni tam też podają jaki mają DCF, bo wiedzą, że to ważne dla inwestorów. OCF pokrywa ładnie dywidendę, a wg analiz w tym roku nawet FCF będzie większy niż to co jest wypłacane w formie dywidendy.
Spółka jest dla mnie fundamentalnie OK, jedynie trzeba mieć na uwadze, że ma spory lewar, chociaż rating kredytowy ma w miarę dobry.
Super! Pogłębię jeszcze temat, ale póki co to mój faworyt.