Ile podwyżek stóp procentowych zaserwuje nam FED w 2018
Ile podwyżek stóp procentowych zaserwuje nam FED w 2018
Szkoda, że ankiety nie ma, ale :
a) zero
b) jedna
c) dwie
d) trzy
e) cztery i ponad
Zaczynamy obstawiać.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mój tym to B) - JEDNA.
a) zero
b) jedna
c) dwie
d) trzy
e) cztery i ponad
Zaczynamy obstawiać.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mój tym to B) - JEDNA.
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Re: Ile podwyżek stóp procentowych zaserwuje nam FED w 2018
Żeby się nie powtarzać dam d) 3
Poza tym poprzednim razem trafiłem, że będzie podwyżka w grudniu ;)
Poza tym poprzednim razem trafiłem, że będzie podwyżka w grudniu ;)
Ja również stawiam na 1
Na razie nie są skłonni do podnoszenia no bo po co? Strzelić se w kolano.
Po następne, co to za podwyżki ja pier. 0,25?
A jak liczyć dwie podniosą jedną opuszczą, 0,25 + 0,25 - 0,25 :)
Przecież to są śmieszne podwyżki, szkoda słów i czasu.
A co lokaty w dolcach chcecie założyć :)
Pewnie będzie jak pisałem a ta -0,25 będzie przed końcem roku jak jest zajebiście, powiedzą i obniżą przed spłatą zobowiązań.
Czekam aż walną 2% od razu bo 0,25 mam gdzieś, pewnie się nie doczekam.
Po następne, co to za podwyżki ja pier. 0,25?
A jak liczyć dwie podniosą jedną opuszczą, 0,25 + 0,25 - 0,25 :)
Przecież to są śmieszne podwyżki, szkoda słów i czasu.
A co lokaty w dolcach chcecie założyć :)
Pewnie będzie jak pisałem a ta -0,25 będzie przed końcem roku jak jest zajebiście, powiedzą i obniżą przed spłatą zobowiązań.
Czekam aż walną 2% od razu bo 0,25 mam gdzieś, pewnie się nie doczekam.
w sumie brakuje opcji
f) będzie obniżka
hehehehe
Ostatnie 2 dni pokazały, że rynek conajmniej się chyba obniżki stóp obawia patrząc jak dolar tonie, ale to święta mały wolumen, więc zobaczymy jak zaczniemy 2018.
f) będzie obniżka
hehehehe
Ostatnie 2 dni pokazały, że rynek conajmniej się chyba obniżki stóp obawia patrząc jak dolar tonie, ale to święta mały wolumen, więc zobaczymy jak zaczniemy 2018.
Był silny dolar ? Był
Będzie słaby dolar ? Będzie
Same plusy tego.
Inteligentnie ktoś gra.
Będzie słaby dolar ? Będzie
Same plusy tego.
Inteligentnie ktoś gra.
Generalnie :
http://uk.businessinsider.com/disconnec ... ?r=US&IR=T
#1 Jeżeli fed zacznie podnosić stopy nie patrząc się na nic = lecimy na krach
#2 Jezeli fed stanie ze stopami = jeszcze nie czas na krach
Ja obstawiam opcję #2 - dlatego w innym temacie głosowałem na 1 podwyżkę stóp w 2018
Jeżeli dolar dalej zacznie się osłabiać = eksport (#1 w kalkulacji PKB w sensie długoterminowego wzrostu) krajów rozwijających się (m.in. Polski - choć to jest niby rozwinięty rynek) siądzie do zera więc na emerging markets też zaczniemy mieć chyba obniżki stóp zamiast podwyżek.
Dla Emerging Markets mamy następującą zależność :
Drogi dolar (USD/PLN = 4) = zyskują bardzo kraje emerging markets, które mają co eksportować i mają nadwyżki handlowe z tytułu eksportu (niesurowcowe, np. Polska)
Tani dolar (USD/PLN = 2) = zyskują bardzo kraje emerging markets, które jadą na eksporcie surowców rozliczanych w USD (surowcowe, np. Rosja)
http://uk.businessinsider.com/disconnec ... ?r=US&IR=T
#1 Jeżeli fed zacznie podnosić stopy nie patrząc się na nic = lecimy na krach
#2 Jezeli fed stanie ze stopami = jeszcze nie czas na krach
Ja obstawiam opcję #2 - dlatego w innym temacie głosowałem na 1 podwyżkę stóp w 2018
Jeżeli dolar dalej zacznie się osłabiać = eksport (#1 w kalkulacji PKB w sensie długoterminowego wzrostu) krajów rozwijających się (m.in. Polski - choć to jest niby rozwinięty rynek) siądzie do zera więc na emerging markets też zaczniemy mieć chyba obniżki stóp zamiast podwyżek.
Dla Emerging Markets mamy następującą zależność :
Drogi dolar (USD/PLN = 4) = zyskują bardzo kraje emerging markets, które mają co eksportować i mają nadwyżki handlowe z tytułu eksportu (niesurowcowe, np. Polska)
Tani dolar (USD/PLN = 2) = zyskują bardzo kraje emerging markets, które jadą na eksporcie surowców rozliczanych w USD (surowcowe, np. Rosja)
Let me predict the future :Greg pisze:Szkoda, że ankiety nie ma, ale :
a) zero
b) jedna
c) dwie
d) trzy
e) cztery i ponad
Zaczynamy obstawiać.
Mój tym to B) - JEDNA.
Zobaczymy...
I jak to skomentujecie dzisiaj?
Co za złośliwa bestia z Ciebie. Wymagasz ludzi odpowiedzialności za swoje prognozy? Wymagasz jakichś rozliczeń? Nie na tym polega ta gra ;).
Ja to skomentuję tak: FED mówił jasno, że GDP i inflacja są w targecie, więc mieliśmy podwyżki. "Analizy" o cięciach były typowymi analizami typu "garbage in - garbage out". Tak same jak obecne śpiewy o recesji w Q1/Q2 '19.
Moje pytanie to tylko dowód na to że nikt niczego nie jest w stanie przewidzieć - wiem wiem ameryki nie odkryłem - tak samo jest obecnie jeden nawija północ drugi południe XD a jak będzie to się zobaczy po czasie