Marku według mnie to nie jest dobry pomysł dokładać do tracącej pozycji. (u mnie to z reguły kończyło się tragicznie i od wieków juz tak nie robię )
mlubinski - portfel mix :)
Re: mlubinski - portfel mix :)
Tez mi ciarki przeszly po plecach, ale kazdy z nas kiedys tak zrobil i nawet choc raz sie udalo, wiec trzymam kciuki :-).
ogólnie masz rację, zakładając że przed spółką nie ma już perspektyw. Ale mówimy o Rosji i firmie, która ma ponad 40% rynku lotniczego i należy w 51% do rządu Rosji. obecna wycena 880mln$ w 2019r mieli zysku operacyjnego 220mln$, zatem zakładając że sytuacja wróci do "normy", to powinni wrócić na podobne poziomy, a wtedy mamy dobry stosunek zysku do ceny (25%). jestem w stanie poczekać :) a upaść temu raczej nie dadzą. pod to gram.
A nie lepiej cos co chociaz lata? :-) WIZZ, LUV
Patrzę na rynek rosyjski i nawet Gazprom szoruje po dnie i zastanawiam się czy to juz tak naprawdę dno....(a jest stosunkowo mniej narażony na 2 falę wirusa niż linie lotnicze)
mlubinski pisze: ↑23 paź 2020, 18:58hehe :)
aż sprawdziłem: https://www.flightradar24.com/data/airl ... afl/routes
no i niby latają :D
Ale czy z pasazerami? :-)
W lato 6krotnie lecialem Wizzem na trasie WAW-BSL i praktycznie zawsze samolot wypchany po brzegi.
Ze spolkami energetycznymi jest taki poboczny problem, ze wiekszosc funduszy zaczyna inwestowac wylacznie pod kryteria ESG (Environmental, social and corporate governance), co wyklucza inwestycje w brudny przemysl. Ciezko zatem o naplyw swiezej gotowki.
jakiś czas temu Sven Carlin pisał o jego podejściu do inwestowania (a raczej wyszukiwania firm w które warto zainwestować) i mówił, że on kupuje biznesy które zarabiają dla niego min 10%. To znaczy, że zysk netto powinien być min. 10% wartości (brał też inne współczynniki, ale ten był/jest bardzo istotny i co najważniejsze każdy głupi potrafi to zrozumieć - tak jak na przykład ja :D) tego się trzymam również.
Zatem trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie - co się stanie z takim Gazpromem? upadnie? wszyscy przestaną korzystać z gazu? :D
btw ciekawy cytat na obecne czasy :)
Ale czy z pasazerami? :-)
dobre pytanie :D nie wiem :)
W lato 6krotnie lecialem Wizzem na trasie WAW-BSL i praktycznie zawsze samolot wypchany po brzegi.
czy Ty kolego czasem w BIS nie pracujesz? :D
Ze spolkami energetycznymi jest taki poboczny problem, ze wiekszosc funduszy zaczyna inwestowac wylacznie pod kryteria ESG (Environmental, social and corporate governance), co wyklucza inwestycje w brudny przemysl. Ciezko zatem o naplyw swiezej gotowki.
pełna zgoda, tylko że gaz jest akurat paliwem "czystym" (z tego co czytałem kiedystam), chociaż regulatorzy mogą mieć na ten temat inne zdanie.
Nie no zartowalem przeciez :-). Nie jestem nawet z okolic Basel.
po wczorajszej konferencji postanowiłem sprzedać wielton i za to kupić InnoGene, która (wygląda na to z zapowiedzi ma duże zainteresowanie swoimi testami w skali światowej), zobaczymy czy coś z tego wyjdzie :)
No to i ja otworzylem pozycje na CARBIOS, oby nam sie powodzilo :-)